Sixshooter's Slow Torture™ Build Thread - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Build Threads Building a motor? Post the progress here.

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 01-03-2012, 10:04 AM   #1
Moderator
Thread Starter
iTrader: (10)
 
sixshooter's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Tampa, FL
Posts: 14,086
Total Cats: 1,165
Default Sixshooter's Slow Torture™ Build Thread

I thought it was probably time to begin documenting my modifications, trials, and errors so that my pathway might be traced before the birds eat all of the breadcrumbs.

This thread is named as an homage to the worst grossing film Peter Dragon ever produced, and is a name that evokes both the flavour and pace of the project. The car was purchased in the late summer of '08 and I became a member and subscriber here that November, and yet the car remained on stock power ...until this very weekend.

Now it doesn't run at all.

The MS1 I installed this weekend won't crank it...

More to follow.

EDIT:
Details: I bought the Brain MS1 secondhand a couple or three years ago but it was never installed by the PO. It had a couple of harness issues that I found and corrected. I thought I remembered it supposedly had a base map for rx7 460 injectors. So, I had a set cleaned about 2 years ago. I installed the MS and the 460's this weekend and it sputtered and ran on a couple of cyls for a moment. One of the 460's was stuck open. Pulled them and put stock inj's back in. Started looking at making adjustments for stock inj's to run but it looks like the req fuel for them might be what is already on the MS. So...It doesn't crank even though my req fuel is at 13. I am ignant enuf to need help at this point because my reading in the MegaManual and teh forumz hasn't told me what I really need to know yet.

Last edited by sixshooter; 01-03-2012 at 12:26 PM.
sixshooter is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2012, 10:04 AM   #2
Moderator
Thread Starter
iTrader: (10)
 
sixshooter's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Tampa, FL
Posts: 14,086
Total Cats: 1,165
Default

Ancient history timeline:
2008 - Sold tired FC RX7 and bought '96 Miata because 500lbs lighter
Mishimoto 52mm radiator
ACT HDSS and chromoly lightweight flywheel
Hankook RS2's on factory hollow spokes
Hawk HPS pads for first few years (by accident, I tried to order HP+), later switched to HP+
NB "Hard S" Bilsteins acquired used with 400 miles on them
Ground Control coilover sleeves
450/275 springs
FM sway bars, 1"F and 5/8"R
949 endlinks
Hard Dog DD M2 Sport with padding
Kirkey Pro Drag seats 16"
Momo Steering wheel with quick release


more to be listed

Last edited by sixshooter; 01-08-2012 at 05:48 PM.
sixshooter is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2012, 10:04 AM
sixshooter
This message has been deleted by sixshooter. Reason: cleanup
Old 01-03-2012, 10:07 AM   #3
Boost Czar

iTrader: (60)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 70,904
Total Cats: 1,469
Default

won crank or wont start?
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2012, 10:09 AM   #4
Moderator
Thread Starter
iTrader: (10)
 
sixshooter's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Tampa, FL
Posts: 14,086
Total Cats: 1,165
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
won crank or wont start?
Cranks but won't start. I put a copy of the msq here. Is that msq for 265cc injectors and a MAF delete or not?
Attached Files
File Type: msq 2012-01-02_12.32.14.msq (36.8 KB, 139 views)
sixshooter is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2012, 10:17 AM   #5
Boost Czar

iTrader: (60)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 70,904
Total Cats: 1,469
Default

i cant look until I go home.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2012, 11:15 AM   #6
Moderator
Thread Starter
iTrader: (10)
 
sixshooter's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Tampa, FL
Posts: 14,086
Total Cats: 1,165
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
i cant look until I go home.
That's fine. Thanks for the help.
sixshooter is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2012, 11:28 AM   #7
Elite Member
iTrader: (10)
 
leatherface24's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Pembroke Pines
Posts: 4,033
Total Cats: 2
Default

Yay the shooter is gonna make a build thread....thats already started in fail like mine yaaayyy lol
leatherface24 is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2012, 12:26 PM   #8
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2010
Location: Portales, NM
Posts: 837
Total Cats: 2
Default

Cool, in on this.
jbrown7815 is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2012, 06:00 AM   #9
Junior Member
 
Golferluke's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Springfield, MO
Posts: 497
Total Cats: 3
Default

And so it begins.

Dear lord dont rely on my tuning abilities but why are the first two cells on your afr table 12.2? Or is that a n/a or narrowband thing?
Golferluke is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2012, 08:07 AM   #10
Moderator
Thread Starter
iTrader: (10)
 
sixshooter's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Tampa, FL
Posts: 14,086
Total Cats: 1,165
Default

Quote:
Originally Posted by Golferluke View Post
And so it begins.

Dear lord dont rely on my tuning abilities but why are the first two cells on your afr table 12.2? Or is that a n/a or narrowband thing?
Well, that's the default tune that was in the MS when I got it. I did futz with the req fuel and the cranking PW's quite a little bit after that with no luck, but this is how it came.

Are the MS1's particularly picky about voltage dropping off while cranking? I'm racking my brain but even when hooked to a battery charger the cranking voltage on the TS dashboard was hitting 7-8v while spinning over and going right back to ~12.7v between cranks.

I still don't know if this is a 265 or 460cc basemap for sure.
sixshooter is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2012, 11:50 AM   #11
I haz no trubo
iTrader: (2)
 
Oscar's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Bolton, UK
Posts: 3,012
Total Cats: 108
Default

What size injector is entered in the req. fuel menu?

Edit: try this map. It's my old brainysack MS1 map, post-dyno. Stock 94 1.8 265cc injectors. Should be close enough to get you started.

Set spark inverted to NO if you haven't done the necessary mods. I will not buy you a new coilpack
Attached Files
File Type: msq Running map spark_invert_.msq (37.6 KB, 161 views)
Oscar is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2012, 09:48 PM   #12
Moderator
Thread Starter
iTrader: (10)
 
sixshooter's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Tampa, FL
Posts: 14,086
Total Cats: 1,165
Default

Thanks for the assistance. I welcome the help. I'll see if I can get it to crank here this weekend. Brain just sent me a map and some more info, too. Wish me luck.
sixshooter is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2012, 10:11 PM   #13
Elite Member
iTrader: (5)
 
pusha's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Miami, FL
Posts: 7,363
Total Cats: -28
Default

subbed because one day we will meet and it will be a momentous occasion.
pusha is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2012, 10:16 AM
sixshooter
This message has been deleted by sixshooter. Reason: cleanup
Old 01-07-2012, 10:21 AM
sixshooter
This message has been deleted by sixshooter. Reason: cleanup
Old 01-07-2012, 10:57 AM
Braineack
This message has been deleted by sixshooter. Reason: cleanup
Old 01-07-2012, 12:24 PM   #14
Moderator
Thread Starter
iTrader: (10)
 
sixshooter's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Tampa, FL
Posts: 14,086
Total Cats: 1,165
Default

And running MS/Extra hr_10g is correct as well?
sixshooter is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2012, 12:39 PM   #15
Boost Czar

iTrader: (60)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 70,904
Total Cats: 1,469
Default

should be.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2012, 12:59 PM   #16
Moderator
Thread Starter
iTrader: (10)
 
sixshooter's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Tampa, FL
Posts: 14,086
Total Cats: 1,165
Default

I put the stock computer in and ran it for a couple of minutes. I tested the voltage at the diagnostic port when cranking and running between b+ and F/P there is 12v.

When trying to crank on the MS I get nothing at those same connections even though TS is showing the fuel pump as on (green light). It does sputter a bit but never catches. I wonder about the fuel pump connection rewire I did on the 64pin. Or what else could be wrong. I'm taking a lunch break because I'm getting a headache.

I also verified the base timing when I had the stock computer on the car. It was at true zero when ten and gnd were connected and not 10 BTDC.
sixshooter is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2012, 01:05 PM   #17
Boost Czar

iTrader: (60)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 70,904
Total Cats: 1,469
Default

jump f/p and gnd and try...

but lt. green wire is corrrect.


f/p shoudl be a ground dude.... its possible it goes to 12v during cranking, but i dunno what youre doing voltage drops on cranking, that's normal...we need more infoz. like are you getting rpms in TS, do you have spark, do you have fuel...

Last edited by Braineack; 01-07-2012 at 01:16 PM.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2012, 04:18 PM   #18
Moderator
Thread Starter
iTrader: (10)
 
sixshooter's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Tampa, FL
Posts: 14,086
Total Cats: 1,165
Default

I am getting 260 to 290 rpm RPM cranking in TS.

I do have spark. Troy said spark pops good and hard when I crank it over.

What I was getting at with fueling was that F/P does become a ground with the stock ECU when cranking or running. It doesn't do it with the MS when cranking. I dunno about running because it won't run.
sixshooter is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2012, 04:21 PM   #19
Moderator
Thread Starter
iTrader: (10)
 
sixshooter's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Tampa, FL
Posts: 14,086
Total Cats: 1,165
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
jump f/p and gnd and try...
That's my next move.
sixshooter is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2012, 04:24 PM   #20
Elite Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Dec 2010
Location: Raleigh, NC
Posts: 1,969
Total Cats: 50
Default

in! Good luck Steve.
Seefo is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OTS Bilstein to motorsports ASN conversion stoves Suspension, Brakes, Drivetrain 5 04-21-2016 03:00 PM
WTB MP62 (Hotside) (NB2) Rick02R WTB 3 01-03-2016 07:18 PM
Going back to stock. Need some 1.6 parts. Trent WTB 2 10-01-2015 12:15 PM
Leaky Wilwoods mx592 Suspension, Brakes, Drivetrain 1 10-01-2015 12:45 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 12:51 AM.