Misfire just started. - Miata Turbo Forum -Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members

DIY Turbo Discussion greddy on a 1.8? homebrew kit?

LinkBack Thread Tools
Old 04-26-2011, 06:51 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
Join Date: May 2010
Location: Darlington, UK
Posts: 280
Total Cats: 0
Default Misfire just started.

Hi everyone Ive been driving my 1.6 diy pnp powered turbo miata for about 2 months now with no problems. But on the wayhome tonight I put my foot down and it seemed to hold back Alittle under full boost. I have my boost protection turned off so that wasn't it. But it also misfired and made a bang as if the fuel had ignited in the exhaust.

I have never had this problem until tonight. I'm guessing at the plugs not been good enough but that's a total guess. They are quite new but I'm using ngk 6 series o believe. The car is runing 240 bhp in the engine at approximate 18 psi. However i couldnt verify if it was actually reaching that tonight as it seemed to be around 14psi ish.

As I said never had this problem before and I haven't changed anything or accessed the ecu etc to even try and change anything. I'm using a Nissan 200sx t28, rx7 550cc injectors, brain diy pnp, standard internals etc
ronniebiggs is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2011, 06:58 PM   #2
Supporting Vendor
iTrader: (10)
Reverant's Avatar
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,307
Total Cats: 180

You need to upgrade the plugs to a 7 series - ie BKR7E-11 - and gap them down to 0.8mm or less.
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2011, 07:01 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
Join Date: May 2010
Location: Darlington, UK
Posts: 280
Total Cats: 0

I will have a look tomorrow as I have never even set the gaps on the plugs. So I suppose I was expecting this. I wonder why it took so long to start misfiring.
ronniebiggs is offline   Reply With Quote

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mystery Engine Trouble. Halp, mt.net! vehicular General Miata Chat 12 09-14-2015 03:17 PM
Missfires on idle and cruising (no load) emarkey DIY Turbo Discussion 2 09-05-2015 06:59 PM
Dumb question about crank and cam angle sensors AlwaysBroken Engine Performance 4 09-04-2015 01:35 PM
Car not starting any help appreciated bruss MEGAsquirt 1 08-31-2015 10:45 AM
CLT going bonkers akaryrye MEGAsquirt 5 11-15-2006 12:51 AM

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -4. The time now is 01:51 PM.