99 NB EMU problems with 2.2 update and logging timing - Miata Turbo Forum -Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members

E-Manage Post your questions about greddy e-manage installation and tuning here.

LinkBack Thread Tools
Old 07-29-2009, 01:43 AM   #1
Thread Starter
Join Date: Jul 2008
Location: Long Beach, CA
Posts: 42
Total Cats: 0
Default 99 NB EMU problems with 2.2 update and logging timing

Before I start, I apologize in advance for the long-winded post. The short version of the story is: I updated my firmware from 1.5 to 2.2 and now the option to log timing is greyed out on my datalog screen. Anybody had this problem with the update to 2.2?

Now for the long story.

I just recently bought a used EMU and installed it in my bone stock 99 NB in preparation for boosting. I also bought a PnP harness from Boomslang which made the install really easy. The EMU was in the car and running with no maps turned on (just passing signals through and logging) for a few weeks before I had my first problem. The was only being driven intermittently but when it started to get warm, it nearly overheated from the fans not coming on. I read about that problem on several threads and managed to fix it by changing my jumper settings, updating the firmware to 2.2 (from the 1.05 it came with), and changing the coolant temp sensor to HN-WT2. Now my EMU temp sensor reads the same as the factory ECU (as verified by my OBDII scanner) and no more temperature issues.

The saga continued when I decided I wanted to log spark timing from the factory ECU before switching over to boosted. Since it is common knowledge that the EMU wont read the NB crank and cam signals, I installed an NA 1.8 CAS in the back of my head and wired it to the EMU crank and cam inputs. Then I went to modify the EMU configuration on my laptop only to find that the option to log timing remained greyed out even when I changed the RPM signal type to "ignition signal" or "crank signal". Later on, I was on my desktop machine playing with the EMU software settings only to find that the option to log timing was available there with the same settings I had been using on my laptop. The only difference between the two machines is that my desktop is running version 1.05 while the laptop was updated to 2.2 when I was trying to solve my CLT and fan switching problem.

After playing with the software some more on both systems, I found that opening up the same EM2 file in the two different versions would show different vehicle configurations. Weird??? Anyone else run into this problem with version 2.2? Is there a bug that I don't know about? If anyone has successfully logged timing on an NB, can you tell me what version of the software/firmware you are running? Any help would be greatly appreciated. I want to get this stock config logging done ASAP so I can move on to installing my 420cc Rx8 injectors and then start installing the turbos.


DrTurbo is offline   Reply With Quote

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1994 Spec Miata Race Car SM/SM2/SSM For Sale Quinn Cars for sale/trade 6 Yesterday 07:58 AM
LucaCarMods's Boosted Dutch Miata Build! LucaCarMods Build Threads 11 02-14-2016 06:13 AM
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 12:25 PM
Missing/knock at idle, can someone point me in the right direction? Mikel MEGAsquirt 4 09-28-2015 04:46 PM

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -4. The time now is 04:12 PM.