wierd chugging issues - Miata Turbo Forum -Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members

General Miata Chat A place to talk about anything Miata

LinkBack Thread Tools
Old 07-07-2008, 09:49 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2006
Location: Cedar City, UT
Posts: 220
Total Cats: 4
Default wierd chugging issues

I have a 97 Miata with a turbo and megasquirt, I'm sure the MS has nothing to do with it cause I have swaped back to the stock computer and it still has issues, and i have bypassed the turbo to make the car run N/A and it still does the same

When I first start up it sounds like the car is chugging along, it will stay untill it warms up to about 170 + degrees. sometimes it will stay but if i rev and hold it, it will go away, so im thinking that the vibration of the engine will knock something into place

I'm also showing about 45-55 kPh while idleing and it is chugging, usually it is around 23-24 kPh

Would a headgasket cause these issues? I have checked the cam sensor and it is not moving at all so I dont think its a timing issue. im going to pull the valvecover and check under there, but i cannot think of anything else that could be loose that can cause this

I have quadrupaled checked all the vac lines and have even put air pressure through it with some smoke, so no leaks anywhere

Last edited by Dlaitini; 07-07-2008 at 12:43 PM.
Dlaitini is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2008, 10:24 AM   #2
Elite Member
iTrader: (39)
Zabac's Avatar
Join Date: Sep 2007
Location: High Point NC
Posts: 4,858
Total Cats: 8

Chugging? Not sure what you mean by that, but it almost sounds like your plug wires took a ****. Maybe a coil pack on it's way out.
Are you sure it is mechanical?
Have you puled the sparkplugs? What do they look like.
Are you down on coolant and what does the oil look like, because I doubt this is a headgasket issues.

And please use the shift key, you're making my head hurt...well, you and the fact that it's Monday morning.

Last edited by Zabac; 07-07-2008 at 10:49 AM.
Zabac is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2008, 10:43 AM   #3
Senior Member
iTrader: (1)
miataspeed1point6's Avatar
Join Date: Feb 2006
Location: Detroit
Posts: 1,235
Total Cats: 0

Are your injectors clean? While tuning my MS the car had a low speed chug because it was a little too lean at idle and low rpm.

By chug I mean it felt like I was letting off the gas every couple seconds making the car go-slow-go-slow-go-slow sort of thing.
miataspeed1point6 is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2008, 11:58 AM   #4
Tour de Franzia
iTrader: (6)
hustler's Avatar
Join Date: Jun 2006
Location: Republic of Dallas
Posts: 28,930
Total Cats: 326

hustler is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2008, 12:06 PM   #5
Boost Czar

iTrader: (60)
Braineack's Avatar
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 69,641
Total Cats: 1,355

Braineack is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2008, 12:45 PM   #6
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2006
Location: Cedar City, UT
Posts: 220
Total Cats: 4

I'll have to upload a video on to youtube, it's far to hard to explain the sound.

Sorry about the caps, work computer does not spell check like my home one, i'll just have to slow down a little.
Dlaitini is offline   Reply With Quote

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Raleigh: Fiberglass headlight scope, 1.6L ECU, AFM, Hardtop latches, more bigmackloud Miata parts for sale/trade 9 11-07-2015 11:58 PM
Bizarre connection issue? nick470 MEGAsquirt 1 09-30-2015 10:32 PM
Bad head gasket or ? shooterschmidty Engine Performance 8 09-30-2015 10:28 PM
Odd Steering issue interestedofold Suspension, Brakes, Drivetrain 5 09-29-2015 01:42 PM

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -4. The time now is 11:01 AM.