The Dedicated URABUS Thread - Page 29 - Miata Turbo Forum -Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Insert BS here A place to discuss anything you want

View Poll Results: Do we need a Subaru Subforum?
Yes! We need this! 0 0%
No! It's not a Miata and I don't care! 0 0%
Yes! Plus I would like to nominate 18psi as autofellator 9,001 100.00%
Voters: 9001. You may not vote on this poll

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 12-18-2014, 02:58 AM   #561
Destroyer of Inconel
Thread Starter
iTrader: (37)
 
EO2K's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: In ur driveway, abusin' ur WPA
Posts: 8,734
Total Cats: 746
Default

Well, thar's yer prablem.

Is it just the one rod and crank? Anything else salvageable at all? That's damn impressive. I was sure something was broken. How much of the bearing is missing?

That engine was seriously the most frighting thing I've ever heard actually start and run in person.
EO2K is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2014, 03:17 AM   #562
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2010
Location: Bay Area, CA
Posts: 638
Total Cats: 102
Default

Quote:
Originally Posted by EO2K View Post
Is it just the one rod and crank? Anything else salvageable at all? That's damn impressive. I was sure something was broken. How much of the bearing is missing?
I haven't pulled the other rods off yet to check for spun bearings. The main bearings were full of the bits of the number 3 rod bearing which was nonexistent in the rod

Quote:
Originally Posted by EO2K View Post
That engine was seriously the most frighting thing I've ever heard actually start and run in person.
This crank is actually the one out of the pick n pull block, so we may yet see some broken rod carnage!
gesso is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2014, 03:22 AM   #563
Destroyer of Inconel
Thread Starter
iTrader: (37)
 
EO2K's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: In ur driveway, abusin' ur WPA
Posts: 8,734
Total Cats: 746
Default

Oh lawd. In4more EJ25 carnage.

I keep thinking "Is that rebuildable?" but then I remember that is not the goal here
EO2K is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2014, 10:01 AM   #564
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 33,151
Total Cats: 1,990
Default

lol Geoff if you rebuild, make sure to do it on a plastic dog food bag
18psi is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2014, 12:16 PM   #565
SadFab CEO
iTrader: (3)
 
Join Date: Sep 2012
Location: your mom's house phoenix, AZ
Posts: 3,301
Total Cats: 400
Default

i installed the cable driver, romraider, and definitions and it works perfect on my ancient xp laptop. no fidling with baud rates, or com ports, it just worked.

i swapped coil and plug 1 and 3, and logged a log. what are you guys using for viewing? my computer made megalogviewer the default program and it seems to work. but for some reason my log got cut short and the timescale in megalog is screwy. in either case i registered 5 misfires on cylinder 1, and none on the other 3 cylinders! although i honestly dont trust that log, this is looking like a bad coil. i wanted to verify with the CEL and AP1 that i now have a P0301, but the CEL reset itself right before i pulled in the driveway. im going to go log some more and see if i can trip the CEL again.

for reference:
the cable is made by VTooLand and has "KKL VAG-COM for 409.1 CE" written on it, its blue, the driver disc has a panda on it. it goes by many different model numbers on ebay and amazon. the only drawback is that its on the short side, just barely long enough to be able to sit the laptop in the pass seat.

Last edited by hi_im_sean; 12-19-2014 at 12:30 PM.
hi_im_sean is online now   Reply With Quote
Old 12-19-2014, 12:33 PM   #566
SadFab CEO
iTrader: (3)
 
Join Date: Sep 2012
Location: your mom's house phoenix, AZ
Posts: 3,301
Total Cats: 400
Default

vlad, got any coils layin around?
hi_im_sean is online now   Reply With Quote
Old 12-19-2014, 12:37 PM   #567
Boost Czar

iTrader: (60)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 70,124
Total Cats: 1,401
Default

usb extension cables are cheap and easy to come by.
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 12-19-2014, 12:45 PM   #568
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 33,151
Total Cats: 1,990
Default

lolwut? you opened the log with MLV? that's so awesome, I didn't even think of that before. I'm gonna try that later

I usually use RR logger and if I need to graphs (rather than just raw numbers in exel) I use airboy ss and some other one I found a while ago. Normally just look at the log in exel tho
18psi is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2014, 12:53 PM   #569
SadFab CEO
iTrader: (3)
 
Join Date: Sep 2012
Location: your mom's house phoenix, AZ
Posts: 3,301
Total Cats: 400
Default

Quote:
Originally Posted by 18psi View Post
lolwut? you opened the log with MLV? that's so awesome, I didn't even think of that before. I'm gonna try that later

I usually use RR logger and if I need to graphs (rather than just raw numbers in exel) I use airboy ss and some other one I found a while ago. Normally just look at the log in exel tho

the log cant be more that a minute long and it says its 13,000 seconds, and the minimum values dont look right. but yes it opens in MLV

SS
Attached Thumbnails
The Dedicated URABUS Thread-rrloginmlv_zpsa1bfca1d.jpg  
hi_im_sean is online now   Reply With Quote
Old 12-20-2014, 10:39 PM   #570
SadFab CEO
iTrader: (3)
 
Join Date: Sep 2012
Location: your mom's house phoenix, AZ
Posts: 3,301
Total Cats: 400
Default

so that log must have been corrupted or something. i did a couple logs yesterday and the minimum values populated and it actually logged the full time span. still a few glitches in MLV, the time scale is still crazy. this log was about 30 seconds but it says something like 60k seconds(was wondering if RR logs in millisecond or 1/2 millisecond intervals). also it says im idling at 4-5 psi and peaking at 30psi of boost, that could also be because i clicked the wrong logging parameter in RR, as there were 3 MAP values, and i didnt choose the "relative" or "corrected" one. so im guessing this is a raw number that means nothing other than a delta. AFRs seem to go stupid rich under boost, but normal for a subaru yes? it dips under 11, although by how much i dont know because as mentioned earlier, stock o2 wont read below 11. at least its not going the other way and running lean.

the problem clearly moved from cylinder 3 to 1 when i swapped coils and plugs. i replaced plugs 1 and 3 for ***** and it made a substantial improvement. i can get another 1k of rpm before it starts missing, and it doesnt miss as much. the plugs with about 40k on them had a noticeably larger gap than the new ones. these motors really eat up plugs i guess. this all points to a weak coil. i have a replacement on the way.

heres a better SS


after choosing about 30 parameters, i was getting a 14-15Hz refresh rate. so im convinced this cable is great for logging purposes at the least. writing with it has yet to be tested.


while fuking with all this i discovered i need a pass side valve cover gasket too. ive been wondering where that smell had been coming from. so as soon as i get this fixed for sure, ill be ordering radiator and some gaskets.
Attached Thumbnails
The Dedicated URABUS Thread-subarurrlog_zpsbe971133.png  
hi_im_sean is online now   Reply With Quote
Old 12-20-2014, 10:49 PM   #571
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 33,151
Total Cats: 1,990
Default

you want manifold relative pressure (corrected) to log boost
glad you're getting closer to fixing the miss
they are well in the 10's afr up top, pig rich.
18psi is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2014, 01:37 PM   #572
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 33,151
Total Cats: 1,990
Default

Tuned a '13 wrx on e85 at full tilt last night.
Wasn't gonna post about it but then Mr. Corky Bell decided to make a troll thread attempting to justify his insane claims about torque vs fuel requirements.

Elusive fuel

Thing absolutely rips. This is at full 100% tilt, couldn't make more power no matter what.
18psi is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2014, 04:08 PM   #573
Junior Member
iTrader: (1)
 
that7guy's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Bethesda, MD
Posts: 426
Total Cats: 7
Default

My first Subaru Mod!



Clear Corners
Attached Thumbnails
The Dedicated URABUS Thread-b.jpg  
that7guy is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2014, 05:58 PM   #574
Boost Czar

iTrader: (60)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 70,124
Total Cats: 1,401
Default

welcome to the club!

going to be getting a new laptop in the next week so then ill finally go out and tune my car a little bit again. My current laptop SUCKS and cant even handle browsing forums.
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 12-22-2014, 02:28 PM   #575
Elite Member
iTrader: (4)
 
MartinezA92's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Sunnyvale, CA
Posts: 1,588
Total Cats: 10
Default

Finally put on a killerb oil pickup. the power gains are ridiculous!!!!!1111oneone
MartinezA92 is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2014, 02:33 PM   #576
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 33,151
Total Cats: 1,990
Default

make sure to leave the pan off for maximum gains
18psi is offline   Reply With Quote
Old 12-23-2014, 11:56 AM   #577
Elite Member
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 2,009
Total Cats: 42
Default

And I lost my cable for my OFT. No E85 tune yet.

Really tempted to order headers/overpipe, but I have a feeling I'm going to get boned on my taxes again this year.
z31maniac is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2014, 12:35 PM   #578
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: Charlotte, NC
Posts: 227
Total Cats: 14
Default

Question for you Scoobydoo guys:

There's a local guy selling an 05 Legacy GT wagon w/5 speed.

He's asking $11k. Really clean car, 164k on the odometer, 67k on motor (guy's kid blew the engine up, took the car away from him, made it a DD). BC coilovers, Magnaflow cat back, new BOV, and in 2014 new battery, tires, rear wheel bearings, ac condenser, belts, plugs, valve cover gaskets.

What do you guys think that car is actually worth? $11k sounds absurdly high for that car.
Supe is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2014, 02:12 PM   #579
Elite Member
iTrader: (1)
 
Leafy's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: woosta, ma
Posts: 8,598
Total Cats: 91
Default

11k for an 05? maybe more like 9-10, probably closer to 9 at that mileage. And if it has a vent to air BOV I wouldnt pay more than 6k.
Leafy is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2014, 02:43 PM   #580
SadFab CEO
iTrader: (3)
 
Join Date: Sep 2012
Location: your mom's house phoenix, AZ
Posts: 3,301
Total Cats: 400
Default

Too much $. I got my 05 in early 2012, with 48k, in fantastic condition, engine bay was immaculate, 1 owner, always garage kept, with well over 3k in tasteful mods, all the factory parts in a box, red line shock proof in the gear box and diff, for 13k.
hi_im_sean is online now   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
The Definitive "VVT swap into 91 chassis" Failure Build Eunos91 Build Threads 17 03-26-2016 08:39 PM
Miata assorted accessories VRRMPSH Miata parts for sale/trade 9 02-18-2016 03:50 PM
Tuning Idle Valve MS2E Rev build willeywilson MEGAsquirt 11 02-10-2016 07:27 PM
PT vs NPT MartinezA92 Insert BS here 9 02-09-2016 11:45 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -4. The time now is 08:04 AM.