Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats. (https://www.miataturbo.net/)
-   Build Threads (https://www.miataturbo.net/build-threads-57/)
-   -   how to turbo a miata in 10 days with zero experience (https://www.miataturbo.net/build-threads-57/how-turbo-miata-10-days-zero-experience-34772/)

breetime 05-05-2009 03:46 PM

how to turbo a miata in 10 days with zero experience
 
47 Attachment(s)
some of you may remember my "miata noob" thread asking a couple questions about a build i was starting in a few days...well i started it.
ive never been 3 feet in front of a miata before, but i got a phone call from a buddy in montreal for some help so i figured id lend it.
mods include:
begi ssm crew
torsen 430/axles/shaft
all custom plumbing
mega squirt pnp
aem wideband
aem tru boost-deff running megatune
somemore shit you will see

i didnt start taking pics till about 25% into the build and they are in no particular order...sorry im not good at this aha


wring starts
Attachment 206128
Attachment 206129

little rear end work
Attachment 206130


Attachment 206131
http://i480.photobucket.com/albums/r...jay/038jpg.jpg
Attachment 206132
Attachment 206133
Attachment 206134
Attachment 206135
Attachment 206136
Attachment 206137

begi mani...looks ok...welds are kinda cheesy but fuck it..it will do
Attachment 206138
Attachment 206139
Attachment 206139
Attachment 206140
Attachment 206141
Attachment 206142
Attachment 206143
Attachment 206144
Attachment 206145
Attachment 206146
god this k member is crying for an f20
Attachment 206147
Attachment 206148
Attachment 206149
Attachment 206150
Attachment 206151

being a 19 year old car with only 50k on it the bay is filthy
Attachment 206152
Attachment 206153
Attachment 206154
Attachment 206155
Attachment 206156
Attachment 206157
Attachment 206158
Attachment 206159
Attachment 206160
Attachment 206161
Attachment 206162
Attachment 206163
Attachment 206163
http://i480.photobucket.com/albums/r...jay/122jpg.jpg
Attachment 206165
Attachment 206166
Attachment 206167
Attachment 206168
Attachment 206169
Attachment 206170
Attachment 206171
Attachment 206172
Attachment 206173
Attachment 206174

thats it for now...did i mention i only have 10 days for this shit!!
im already about 24 hours into it.thanks for looking

sixshooter 05-05-2009 03:59 PM

Most people JB Weld the drain fitting into the oil pan.

Looks like fun.

Savington 05-05-2009 04:01 PM

Why'd they pull the motor? (also, lol at dumping the tranny oil out the back of it while pulling it)

levnubhin 05-05-2009 04:02 PM

+1 ^^
__________________
Best Car Insurance | Auto Protection Today | FREE Trade-In Quote

y8s 05-05-2009 04:07 PM

P 'n P 'n pizza.

i like the gold valve cover.

y8s 05-05-2009 04:08 PM

also, do we have a trophy we can give out to noobs who turbo their car before 10 posts? or should we make people with over 1000 posts and no turbo pay for their subscription.

levnubhin 05-05-2009 04:19 PM

Quote:

Originally Posted by y8s (Post 404657)
also, do we have a trophy we can give out to noobs who turbo their car before 10 posts? or should we make people with over 1000 posts and no turbo pay for their subscription.



hmmm I like both ideas, how about both? lol
__________________
Best Car Insurance | Auto Protection Today | FREE Trade-In Quote

hustler 05-05-2009 04:19 PM

good idea on pulling the motor, too bad you didn't put the oil drain further back.

If I were doing a turbo install and pulling the trans, I'd yank the motor.

breetime 05-05-2009 04:20 PM

Quote:

Originally Posted by Savington (Post 404652)
Why'd they pull the motor? (also, lol at dumping the tranny oil out the back of it while pulling it)

o eat me ime hearing it all over the place haha..i forgot to seal the tailshaft..im used to honda trannys.
i figured pulling the motor would free up alot of room while putting the turbo parts on..plus the block looks like its from the movie saw so it will see a good cleaning and paint.

Stein 05-05-2009 04:34 PM

If I were doing it again from scratch and putting in a clutch at the same time, damn straight the motor/trans would be coming out.

breetime 05-05-2009 04:42 PM

Quote:

Originally Posted by Stein (Post 404676)
If I were doing it again from scratch and putting in a clutch at the same time, damn straight the motor/trans would be coming out.

my thoughts exactly...ive done a couple rwd clutches and i hate lifting a 150 pound tranny 2 feet in the air.. and trying to align splines

thagr81 us 05-05-2009 04:50 PM

Quote:

Originally Posted by Savington (Post 404652)
Why'd they pull the motor?

I was wondering the same thing...

Vashthestampede 05-05-2009 04:54 PM

Awesome progress with awesome pictures to match! Nice work.

pdexta 05-05-2009 05:08 PM

Nice pics, looks like you're making good progress so far. At this rate 10 days should be no problem. :bigtu:

Let me know how you like the tru-boost, I bought mine used and it's complete garbage. Not sure if it's just got some issues or if they're all crap. I'm just using mine as a boost gauge now, and it's still pretty much useless (reading +18psi when I'm logging 13psi :nuts: )

breetime 05-05-2009 05:22 PM

Quote:

Originally Posted by pdexta (Post 404692)
Nice pics, looks like you're making good progress so far. At this rate 10 days should be no problem. :bigtu:

Let me know how you like the tru-boost, I bought mine used and it's complete garbage. Not sure if it's just got some issues or if they're all crap. I'm just using mine as a boost gauge now, and it's still pretty much useless (reading +18psi when I'm logging 13psi :nuts: )


ive seen tru boost a number of times and everyone was spot on and very accurate....ill let ya know

breetime 05-11-2009 04:17 AM

well car is all done as of 2:55 in the morning...
well sorta.
all the pnp fuctions worked great..except for the datalogging wich made tuning a nightmare...

aem wideband setting were uploaded to use with pnp and it ran great using a write up i found on the boards..(thanks guy)

took a quick lunch break before tuning..go in the garage and the megasquirt wont reconize the aem gauge and started reading in volts again...fuck!
so i wasted about 3 hours wiring and rewiring the 0-5v analog wire for pnp and nothing...
so i said whatev and desided to go tune a little without datalogging...fucking nightmare.
than the afr gauge on the megatune started working..yes!
outa nowhere its good..so i did a couple more pulls and tuned for about 30 more mins.

just cleaning everything up and bang..no afr readings..piss!
so i gotta call diyautotune and see whats going on...but the car is very fun..11.5 all through the charts at WOT.
it was a little colder out tonight so it was spiking from 8(preset) to about 10 psi once and a while.
the butt dyno is seeing around 210-220 whp...
i could be off, im used to 2500 pound cars not 1500.
throttle response is a little iffy due to the stock tps and not having time for the bimmer swap..
the coolant guauge on the cluster isnt registering for some reason also..gotta check the t-stat housing sensor in the morning.
o yea...the alternator belt flew off too for some reason.


so yes i enjoyed building and tuning this miata in 10 days..was it frustrating at times yes.
i expecting normal hang ups thats what i got...normal automotive problems so no biggie.
i can say my happy factor with the begi kit is about a 5-10.
heres my reasons. flame on h-mos

good:
very very nice instruction manual (didnt use it tho)
very very good customer service..stephanie was kick ass on the phone and shipped me parts asap
kit made good power and seems to work well
came with everything....if i needed something it was in a begi bag
easy to install

bad:
kinda expensive for what it is
manifold:
had to grind down a head stud due to rubbing with runner 2 and making it impossible to thread on a bolt.
looks like thin wall ss...
welds are about a 3-10
downpipe:
was well made but the design was so so
the connection bolt to keep the top and bottom half together is welded so that the head of the bolt and the head of the nut are facing the tranny making it impossible to looses from underneath.
oil line was a hair short and kind sits on runner 3...no biggie



was it fun to kinda dive into something i know nothing about and have it come out as great as it did, yes.

Saml01 05-11-2009 10:22 AM

I think you need to reinstall one of the bolts from the AC Bracket. I read on here before if you dont it leads to oil pump failure.

breetime 05-11-2009 03:14 PM

Quote:

Originally Posted by Saml01 (Post 407156)
I think you need to reinstall one of the bolts from the AC Bracket. I read on here before if you dont it leads to oil pump failure.

car never had ac.......

Stein 05-11-2009 03:56 PM

Good to see you got it done. From zero to turbo in 20 posts. Must be a record.

Machismo 05-11-2009 04:13 PM

Very nice....but I'd be surprised if that car was really 1500 lbs. You'd be hardpressed to be below 2K with all the OEM crap still in it.


All times are GMT -4. The time now is 11:57 PM.