Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats. (https://www.miataturbo.net/)
-   Engine Performance (https://www.miataturbo.net/engine-performance-56/)
-   -   Another fail (https://www.miataturbo.net/engine-performance-56/another-fail-52611/)

jtothawhat 10-14-2010 01:42 AM

Another fail
 
Okay, well I got my car running finally if you did not know. It was a bad CAS sensor, but now the water temp gauge on the dash goes straight to H as soon as I turn the car on. My fans still kick on, and my AEM is showing correct temp 176 full warm. What the hell could this be? :facepalm:

proughj 10-14-2010 02:22 AM

stock gauge or aftermarket, change the sending unit

jtothawhat 10-14-2010 02:23 AM

Stock gauge on the dash, well if the sending unit was bad wouldn't my AEM not be reading temps?

richyvrlimited 10-14-2010 04:04 AM

No there are 2 sensors, one is a single wire sender in the back of the head which feeds the dash.

There is another 2 wire sensor in the back of the head which feeds the ECU.

gospeed81 10-14-2010 07:16 AM

On the 1.6L isn't the single wire sensor in the front thermostat housing?

I've long since moved mine around with reroutes and forget, but that should be the one that feeds the gauge.

You can definitely search though, there have been threads on it.

Richy is correct in that the two wire that original resided in the back of the head feeds your ECU.

The 1wire sensors are cheap and easy to replace, and the wiring...err...kinda simple.

curly 10-14-2010 07:31 AM

If you are running an MS, you don't use that one wire sensor, which I believe is what switches on the fan at a certain temperature. You can vary the temperature at which the fans kick on, therefore it requires a variable sensor, so it uses the rear sensor.

Edit: uh...same for AEM I think.

richyvrlimited 10-14-2010 08:44 AM


Originally Posted by gospeed81 (Post 642937)
On the 1.6L isn't the single wire sensor in the front thermostat housing?

I've long since moved mine around with reroutes and forget, but that should be the one that feeds the gauge.

You can definitely search though, there have been threads on it.

Richy is correct in that the two wire that original resided in the back of the head feeds your ECU.

The 1wire sensors are cheap and easy to replace, and the wiring...err...kinda simple.

That sensor on the thermostat cover is a thermostatic switch to activate your fans.

AFAIK the 1.6 still has a tiny 1 wire sensor in the back of the head for the dash signal.

EDIT: Just checked the wiring diagrams, I'm right, the 1.6 has in effect 3 water temp sensors, the one that feeds your dash has a black/blue wire colour, likely after all this time it'll mostly look black, but look for something like that around the back of the head and you'll find your sensor

(Fig3 for the thermoswitch and Fig4 for the dash signal)
http://neomiata.com/garage/Wiring%20...20Diagrams.pdf

gospeed81 10-14-2010 09:59 AM

That's right...remember now, three sensors.

I ended up with the fan thermoswitch on the back of the motor and just squashed it to not contact firewall. MS handles fans. My 2 wire ECu sensor is now up front, easy to check and service.

richyvrlimited 10-14-2010 10:12 AM

Why do you have the thermoswitch if your MS controls the fans? It's either one or the other controlling them?

jtothawhat 10-14-2010 07:06 PM

Figured it out, I broke off the little metal piece that goes the plug slides into. I googled but found nothing, does anyone know the name or product number for this part. It looks like I will have to replace it.

sjmarcy 10-14-2010 07:10 PM


Originally Posted by jtothawhat (Post 643361)
Figured it out, I broke off the little metal piece that goes the plug slides into. I googled but found nothing, does anyone know the name or product number for this part. It looks like I will have to replace it.

Those gage senders are ~ generic…I got one for about 5 bux for a Miata locally at an AutoZone.

jtothawhat 10-14-2010 07:33 PM

Sounds good thanks!

richyvrlimited 10-15-2010 06:39 AM

Looks like this:

http://www.mx5parts.co.uk/images/si2018.jpg

http://www.mx5parts.co.uk/product_in...roducts_id/847

gospeed81 10-15-2010 07:31 AM


Originally Posted by richyvrlimited (Post 643011)
Why do you have the thermoswitch if your MS controls the fans? It's either one or the other controlling them?

It's not functioning...it's disconnected, and flattened for clearance. It's simply filling a hole.

jtothawhat 10-16-2010 11:55 PM

What color wires are running to this sensor? Black/Blue or Yellow/Red?


All times are GMT -4. The time now is 04:25 PM.


© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands