Brand new O2 sensor gets lazy and takes a nap when the engine is hot - Miata Turbo Forum -Boost cars, acquire cats.

Welcome to   Members

Prefabbed Turbo Kits A place to discuss prefabricated turbo kits on the market TrackSpeed

LinkBack Thread Tools
Old 02-21-2008, 01:39 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
Join Date: Oct 2007
Location: Bay Area, CA
Posts: 105
Total Cats: 0
Default Brand new O2 sensor gets lazy and takes a nap when the engine is hot

Wow, I think my car finally has an unusual problem. I bought some gauges off of a forum member a few months ago, and one of them was an A/F meter. I'm going to get a wideband soon but figured I might as well install it since I'm getting O2-sensor related CELs.

I tapped into the O2 signal at the ECU to keep an eye on it. It's a one-wire so the sensor just won't get warm enough when I'm idling, which is what I thought was causing the 15 and 17 cels.. But then I went out for a careful drive the sensor got warm enough pretty quick. It looked about like I thought it would since I had the same Autometer A/F in my Turbo II, so after it had warmed up a bit I made some boost to check the wastegate adjustment I had made earlier in the evening.

Then I noticed something weird. Even though the car was fully warm when I started testing, the sensor started reading on average leaner and leaner the longer I drove around. I stopped boosting and just cruised around the block a couple times to see if something the car was doing in boost was making the sensor read weird... and eventually the gauge just pegged at the last lean LED, barely even registering when I blipped the throttle. Everything felt fine otherwise.

I let the car cool in the driveway for a while to see if the signal would come back, but it never did. That would explain the CELs... wtf is up with that? Replacing the O2 sensor again is going to be a ginormous *** pain with how its mounted in the Greddy downpipe, if that's the problem.
Latch is offline   Reply With Quote

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need help - Stock Balancer and Fastforward overlay pulleys Frank_and_Beans Supercharger Discussion 13 09-12-2016 08:17 PM
TTE Build - Help me pick tires chrisn Race Prep 27 10-16-2015 05:12 PM
Squiblez 1996 Montego blue Squiblez Build Threads 2 09-22-2015 10:17 AM
Miata Newbie hdizzle Meet and Greet 8 09-21-2015 10:08 AM

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -4. The time now is 11:35 PM.