Base Tune - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 04-07-2009, 04:43 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Mar 2008
Location: Sunnyvale, ca
Posts: 220
Total Cats: 0
Default Base Tune

I should be getting my adaptronic today. (picking up from post office) and depending on how much time i have, i might begin putting it in.

I saw that stein has a base tune that is supposed to be very good.. does someone have this uploaded somewhere? if someone can email it to me at [email protected], or post it somehow, it would be awesome!
i am going to be running the stock injectors for now and it would be nice to get the tune with the ait already calibrated and the idle set etc.
Thanks!
Henry
Serper3 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2009, 04:47 PM   #2
Elite Member
iTrader: (46)
 
Stein's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Nebraska
Posts: 4,812
Total Cats: 138
Default

Travis has mine and built up a little package of files and documents to send out via email to all owners. I believe he posted it as well. I'm out of state and don't have it handy.
Stein is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2009, 04:53 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Mar 2008
Location: Sunnyvale, ca
Posts: 220
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Stein View Post
Travis has mine and built up a little package of files and documents to send out via email to all owners. I believe he posted it as well. I'm out of state and don't have it handy.
Thanks,
I appreciate it. anyone else recieve the files and wants to forward them to me please? thanks guys
Serper3 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2009, 03:22 AM   #4
Elite Member
iTrader: (9)
 
Join Date: Jun 2008
Location: Houston, TX
Posts: 1,583
Total Cats: 8
Default

Adaptronic Miata Plug and Play Standalone e420c

Hey, the ECU Install Zip link is it! Enjoy!
TravisR is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2009, 03:30 AM   #5
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Mar 2008
Location: Sunnyvale, ca
Posts: 220
Total Cats: 0
Default

cool! so the map in that file is the recent one that stein was running? how much boost boost was that for/how much is safe on stock injectors on 91 **** octane gas?

unfortunately i am having issues currently with my lc1. everyone says its always ground problems but i am not sure..
my lc1 calibrates everytime the ignition goes on..
Serper3 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2009, 03:33 AM   #6
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 36,199
Total Cats: 2,584
Default

I believe max you can run on stockers is 8psi and that is already pushing it. If you need the LATEST map I can email it to you, but the one travis provides is good enough to start with. Make sure you dial up the dwell to 5k I think, since stein has his set at like 2k. Also the idle valve settings might need some adjusting to get it to idle right.

MAKE SURE your lc1 is up and running right before you attempt to run the car though. Without it you will have a hard time.
18psi is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2009, 03:36 AM   #7
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Mar 2008
Location: Sunnyvale, ca
Posts: 220
Total Cats: 0
Default

if you could send me the most recent most "auto tuned" map that would be great. that way, i also wont have to do the ait calibration right?
Serper3 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2009, 03:40 AM   #8
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 36,199
Total Cats: 2,584
Default

done
18psi is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2009, 03:45 AM   #9
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Mar 2008
Location: Sunnyvale, ca
Posts: 220
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by 18psi View Post
done
Sweet!

...but i didnt get it yet lol..
you sent it to [email protected]?
btw do u ever come down to the south bay?
Serper3 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2009, 03:47 AM   #10
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 36,199
Total Cats: 2,584
Default

I sent it to the correct address, i just checked.

and no I dont really go down there but if you are ever in the area let me know
18psi is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2009, 03:50 AM   #11
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Mar 2008
Location: Sunnyvale, ca
Posts: 220
Total Cats: 0
Default

thanks i just got it. for sure, and you too. it seems like i have been cursed with ems and this wideband etc lol...
when the lc1 is connected to the adaptronic serially, is the terminator plug supposed to be plugged in? or no...
Serper3 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2009, 09:56 AM   #12
Elite Member
iTrader: (46)
 
Stein's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Nebraska
Posts: 4,812
Total Cats: 138
Default

Quote:
Originally Posted by Serper3 View Post
cool! so the map in that file is the recent one that stein was running? how much boost boost was that for/how much is safe on stock injectors on 91 **** octane gas?

unfortunately i am having issues currently with my lc1. everyone says its always ground problems but i am not sure..
my lc1 calibrates everytime the ignition goes on..

I was running 8 psi on 91 octane on stock injectors. Zero issues with knock.

Just installed Deatschwerks 600's so more boost in my near future. Didn't have time to start it before I left town, but it will be running this weekend.
Stein is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2009, 11:01 AM   #13
Junior Member
iTrader: (9)
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 455
Total Cats: 3
Default

Quote:
Originally Posted by 18psi View Post
Make sure you dial up the dwell to 5k I think, since stein has his set at like 2k.
The dwell time on the Stein map came set at 4500us. Does it need to be set to 5000us for the oem ignition?
sv650_ck is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2009, 11:08 AM   #14
y8s
2 Props,3 Dildos,& 1 Cat
iTrader: (8)
 
y8s's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Fake Virginia
Posts: 19,038
Total Cats: 407
Default

Quote:
Originally Posted by sv650_ck View Post
The dwell time on the Stein map came set at 4500us. Does it need to be set to 5000us for the oem ignition?
https://www.miataturbo.net/forum/t11744/

education there!
y8s is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2009, 01:41 PM   #15
Junior Member
iTrader: (9)
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 455
Total Cats: 3
Default

Quote:
Originally Posted by y8s View Post
Thanks - I don't see anything in the Adpatronic menus that modifies dwell time as function of voltage. Assuming 12v is nominal, then 5ms might be too long?

Here's the dwell curve for the '00 coils:

EDIT: the old graph was wrong:
To reach 5.5A:
10V: 5.9 mS
11V: 5 mS
12V: 4.25mS
13V: 3.75mS
14V: 3.3mS
15V: 2.9mS
sv650_ck is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2009, 02:41 PM   #16
y8s
2 Props,3 Dildos,& 1 Cat
iTrader: (8)
 
y8s's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Fake Virginia
Posts: 19,038
Total Cats: 407
Default

i'd aim closer to mid 13V and put in 3.5ish.

or best yet, check your batt voltage while you're driving. a datalog is a good idea.

you can use between 3 and 4mS until you find out for sure what your avg voltage is.
y8s is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2009, 06:48 PM   #17
Junior Member
iTrader: (9)
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 455
Total Cats: 3
Default

Quote:
Originally Posted by y8s View Post
i'd aim closer to mid 13V and put in 3.5ish.

or best yet, check your batt voltage while you're driving. a datalog is a good idea.

you can use between 3 and 4mS until you find out for sure what your avg voltage is.
My datalogs show the voltage averaging ~14.5v. I'll reset the dwell closer to 3ms.
sv650_ck is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2009, 07:08 PM   #18
Elite Member
iTrader: (46)
 
Stein's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Nebraska
Posts: 4,812
Total Cats: 138
Default

I just put in what Travis suggested as I had no clue. I'm normally around 14.3v. Should I dial it back from 4.5? It ran fine at 2 or 2.5 for a couple of days when he suggested changing it. No noticeable difference between 2.5 and 4.5.
Stein is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2009, 10:14 PM   #19
Elite Member
iTrader: (15)
 
Join Date: Dec 2007
Location: San Antonio, Texas
Posts: 4,889
Total Cats: 28
Default

Quote:
Originally Posted by Stein View Post
I was running 8 psi on 91 octane on stock injectors. Zero issues with knock.
Have you played with the adaptive ignition timing yet? That timing map in there from what I could tell is pretty conservative at mid to high loads (as it should be for a base map). In fact I was thinking about transposing my old MS spark map, retarded 1-2 degs, as a starting point, especially since I have slightly less compression in the new motor.
ZX-Tex is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2009, 12:27 AM   #20
Elite Member
iTrader: (22)
 
Join Date: Dec 2006
Location: Sunny Spanish speaking Non US Caribbean
Posts: 3,257
Total Cats: 3
Default

Quote:
Originally Posted by Stein View Post
I just put in what Travis suggested as I had no clue. I'm normally around 14.3v. Should I dial it back from 4.5? It ran fine at 2 or 2.5 for a couple of days when he suggested changing it. No noticeable difference between 2.5 and 4.5.
+1. I'm kind of curious about Travis' take on this. I run with 2.5 in my AEM without any "noticeable" issues.
Rafa is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Expected intake temps on the track? tazswing Race Prep 20 10-03-2015 12:04 PM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
In need of base map for stock 1997 brandonbkd MEGAsquirt 0 09-29-2015 12:52 AM
Recommended Tire Temp for best friction thumpetto007 Race Prep 4 09-27-2015 06:16 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 07:49 AM.