Slow TPS Change - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 06-23-2010, 04:14 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: May 2007
Location: Tulsa, OK
Posts: 182
Total Cats: 4
Question Slow TPS Change

I decided to bite the bullet a few weeks ago, and I bought/installed one of these ECUs. I really like everything that it does, and I'm working to learn all of these settings as fast as I can. When the unit was shipped to me I was using Firmware 1.0 and WARI 1.3. That Firmware had instantaneous throttle response. You could watch the TPS % change as fast as you could modulate the pedal.

Well, tonight I upgraded to Firmware 5, and WARI 5. The TPS has a SEVERE lag to it now. Seems like it updates every 1/4 sec, or slower. I can take my foot and modulate back and forth, and it doesn't seem to change at all. If the car is idling, and I blip to 100% and back to 0%. It may not even see the 100%.

It's causing a SERIOUS lean condition that I have to tried to band-aid with the MAP prediction. something like 500ms/200%, and that's still not enough. I can blip it once or twice, and it will kinda keep up, but then it backfires on a LEAN condition.

When I did the update, I had to go in and redo the MAP prediction table. Is there something else i missed that might have been incorrectly converted from one version to the other? What's going on?
ILoveOffRamps is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2010, 10:49 AM   #2
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: May 2007
Location: Tulsa, OK
Posts: 182
Total Cats: 4
Default

Update: MAP Prediction won't solve my problem. It's now at 1000ms/250% and it still goes 18-21 LEAN with a BOG. This is will 5% throttle! I'm afraid I'm going to blow the engine up.

It free revs like I mentioned (with less that 25% throttle), but any sort of load and it goes into blow me up mode.
ILoveOffRamps is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2010, 11:59 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: May 2007
Location: Tulsa, OK
Posts: 182
Total Cats: 4
Default

TPS problem solved: Modbus was on 500ms instead 100ms. It still doesn't seem as fast as it was with F1/W1, but could be in my head.

Now, back to the transient throttle issues....
ILoveOffRamps is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2010, 02:37 PM   #4
Elite Member
iTrader: (9)
 
Join Date: Jun 2008
Location: Houston, TX
Posts: 1,583
Total Cats: 8
Default

Quote:
Originally Posted by ILoveOffRamps View Post
TPS problem solved: Modbus was on 500ms instead 100ms. It still doesn't seem as fast as it was with F1/W1, but could be in my head.

Now, back to the transient throttle issues....
Let me know if you have trouble, the ASYNC gain to 100% is the most popular, and set the predictive table a little bit on the high side of your KPA. Extra fuel is never going to really hurt on transients.
TravisR is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MP62 maintenance Pist0n Supercharger Discussion 3 10-10-2015 05:23 PM
Going back to stock. Need some 1.6 parts. Trent WTB 2 10-01-2015 01:15 PM
Bad head gasket or ? shooterschmidty Engine Performance 8 09-30-2015 11:28 PM
01-05 Fab9 PNP COPs (used) FrankB Miata parts for sale/trade 6 09-30-2015 12:48 PM
3rd Time's a Charm...hopefully. zephyrusaurai Meet and Greet 2 09-28-2015 11:59 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 02:05 PM.