AEM
Sponsored by:
Sponsored by:

Idle w/new cams

 
Old 10-10-2010, 12:56 PM
  #1  
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Dec 2006
Location: Chicagoland
Posts: 1,376
Total Cats: 4
Default Idle w/new cams

Alright, so I finally got my car started due to my bad CAS but the car will not idle at all with the Kelford 272's, car drives smooth though throughout the power band which is good. Does anyone have an idea how to get these things to idle? I have tried adjusting idle RPM but that doesn't change a thing. Thanks!
jtothawhat is offline  
Old 10-11-2010, 11:01 AM
  #2  
Bannisheded
iTrader: (8)
 
Join Date: Dec 2008
Location: Kingston, Ontario
Posts: 2,910
Total Cats: 50
Default

you need to be rich as **** to idle with cams... same AFR you would be in boost.

That is what my tuner said when he was tuning a 1j with cams and i asked him what made the change.


Try it, it will smooth the idle out in place of eating fuel.
shlammed is offline  
Old 10-11-2010, 11:07 AM
  #3  
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Dec 2006
Location: Chicagoland
Posts: 1,376
Total Cats: 4
Default

Thanks, I will try that today and see if that changes anything. What should my base timing be? Right now it is 5.15 degrees
jtothawhat is offline  
Old 10-11-2010, 11:32 AM
  #4  
Bannisheded
iTrader: (8)
 
Join Date: Dec 2008
Location: Kingston, Ontario
Posts: 2,910
Total Cats: 50
Default

base timing being?

if you mean in the "set ignition" window... that just sets the timing to not change with rpm and load. so it doesnt matter really... just a figure that you can check on the engine to make sure the ECU and the engine read the same timing.

if you mean in your idle cells... this is my AEM tune on my 1.6... you can try the timing from my map in the idle range and see... but this is a stock 1.6 with IACV and no cams/im


this was a professional dyno tune... so it should be a good base point.
shlammed is offline  
Old 10-11-2010, 12:19 PM
  #5  
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Dec 2006
Location: Chicagoland
Posts: 1,376
Total Cats: 4
Default

I meant crank advance, the tune I have in there is from AMS so it isn't too bad right now for no boost driving, the car keeps wanting to go into boost though.

My timing map looks way different then yours, how do you copy it from the AEM to post it on here? Print screen isn't working for me
jtothawhat is offline  
Old 10-11-2010, 01:04 PM
  #6  
Bannisheded
iTrader: (8)
 
Join Date: Dec 2008
Location: Kingston, Ontario
Posts: 2,910
Total Cats: 50
Default

i used print screen.

if im understanding your "crank advance" its the same as timing sync. i set mine to 10 degrees so i am in the middle of the range, and then confirm it is 10 degrees on the crank at idle and 6000rpm.

This timing map was also a 2860RS 0.86 on a stock 1.6. The top end was legit for a stock engine.
shlammed is offline  
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Full_Tilt_Boogie
Build Threads
67
03-16-2019 08:07 PM
StratoBlue1109
Miata parts for sale/trade
21
09-30-2018 01:09 PM
The Gleas
MEGAsquirt
3
10-01-2015 09:30 AM
JesseTheNoob
DIY Turbo Discussion
15
09-30-2015 02:44 PM
itsMikey
MSPNP
3
09-28-2015 06:40 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Idle w/new cams


Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.