New to Miata's AEM EMS4 Help - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 05-21-2014, 06:04 PM   #1
Newb
Thread Starter
 
Join Date: May 2014
Posts: 7
Total Cats: 0
Default New to Miata's AEM EMS4 Help

Hello everyone. I just got a 99 Miata. It was boosted and running... well not really, AEM EMS-4 with a Boomslang Harness. Im a Honda guy and i got the car in a trade. I put the EMS and Boomslang harness in. I know the Stock EMU needs to be there for alternator control, but im looking for a Startup map/cal for my EMS. I can handle it from there but im not use to building crank and cam timing maps. If someone could help that would be awesome.

Myles
RunningWild
RunningWild is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2014, 06:14 PM   #2
Junior Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: Central Mass
Posts: 98
Total Cats: -23
Default

I'll try to remember to send you the base map I have. Is that vvt? No? that started in 01? . Unless someone did a head swap...

But I believe the base map I have is for vv (my car is non vvt, and this makes a difference in ignition I believe) . There is also one floating around by Sam something. Search for it. It's in a thread called "can't get my car started"
Sandro351 is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2014, 06:16 PM   #3
Newb
Thread Starter
 
Join Date: May 2014
Posts: 7
Total Cats: 0
Default

No VVT. Thanks bro. Ill look it up. If you have something that would be awesome!

RW~
RunningWild is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2014, 06:42 PM   #4
Newb
Thread Starter
 
Join Date: May 2014
Posts: 7
Total Cats: 0
Default

I found that map. Still wont run the car. :(. I smell fuel. But not getting spark. Its also for a 91. The sensor are different. Ugh. This sucks.
RunningWild is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2014, 07:03 PM   #5
Junior Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: Central Mass
Posts: 98
Total Cats: -23
Default

Like I said both are for vvt. If you don't have vvt then your ignition coil things (don't quote me in this, it's just what I think I learned) may be different. Spend some time reading. I post mine when I get home
Sandro351 is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2014, 07:33 PM   #6
mkturbo.com
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 13,780
Total Cats: 1,107
Default

Who did you purchase the EMS4 from? I would to to them to ask for a basemap and help getting your car running.

I know Savington at Track Speed Engineering sells AEM EMS4's and provides excellent customer service if you buy from him.
shuiend is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2014, 07:40 PM   #7
Newb
Thread Starter
 
Join Date: May 2014
Posts: 7
Total Cats: 0
Default

I just talked to him. And got the crank pully wheel and he informed me about the changed needing to made in the EMS. Thanks guys.

RW~
RunningWild is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2014, 07:54 PM   #8
Junior Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: Central Mass
Posts: 98
Total Cats: -23
Default

heres my map, make sure all your outputs are the same, as in the GPIO # that go to your fuel pump and rad fans...
Attached Files
File Type: zip ECU Calibration.AEM20.01V24.zip (1.9 KB, 66 views)
File Type: zip ECU Calibration.AEM20.01V24.zip.zip (1.9 KB, 40 views)
Sandro351 is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2014, 06:37 PM   #9
Newb
Thread Starter
 
Join Date: May 2014
Posts: 7
Total Cats: 0
Default

Well, still having issues, got the wheel today. Changed the setting via TSE's screen shots and still nothing. Here is a copy of my Cal and a log. if anyone can help me out that would be awesome.
Attached Files
File Type: zip Miata99startup.zip (4.6 KB, 38 views)
RunningWild is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2014, 09:46 PM   #10
Junior Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: Central Mass
Posts: 98
Total Cats: -23
Default

I'll take a look at it. Also my car is set up for a 12+1 crank timing wheel and a modded cas sensor where I cut off the large node. You can run off of just the cas but it's not recommended on high power because of timing belt stretch you can lose engine position resolution. Read track speeds description on their timing wheel info page. Can you give me some more info in the car?
Sandro351 is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2014, 04:37 AM   #11
Newb
 
Join Date: Apr 2014
Location: North wales UK
Posts: 40
Total Cats: 0
Default

I've an ems4 on my car,just to give you a heads up,my tuner couldn't get it to run right with the CAS,there was a problem with timing scatter,either from just the way it works or possible fault with my actual CAS,then he just went off the crank 36-1.
Not that I had anything to do with fitting it at all I remember him saying it would start and run fine but at higher revs the timing would be skip about up to 7 degrees?
I had a quick google at the time and its not an unknown problem apparently.
chrisgtx is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2014, 02:25 PM   #12
Junior Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: Central Mass
Posts: 98
Total Cats: -23
Default

That's actually the problem in having now of timing scatter. Can you explain what happened with yours and how you fixed it more detailed? I'd love to get my car actually running. Instead of only on 2 cylinders.
Sandro351 is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2014, 06:58 PM   #13
Supporting Vendor
iTrader: (31)
 
Savington's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Sunnyvale, CA
Posts: 14,372
Total Cats: 1,339
Default

Quote:
Originally Posted by RunningWild View Post
Well, still having issues, got the wheel today. Changed the setting via TSE's screen shots and still nothing. Here is a copy of my Cal and a log. if anyone can help me out that would be awesome.
Can't see anything from your log, you don't have the cam/crank screen active while logging. With the Advanced Pickups screen active, does Stat Sync'd switch from OFF to ON when you're cranking?
Savington is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2014, 11:43 PM   #14
Junior Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: Central Mass
Posts: 98
Total Cats: -23
Default

Yeah to second that if you don't have start sync that should be your first thing to get working.
Sandro351 is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2014, 05:58 AM   #15
Newb
 
Join Date: Apr 2014
Location: North wales UK
Posts: 40
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Sandro351 View Post
That's actually the problem in having now of timing scatter. Can you explain what happened with yours and how you fixed it more detailed? I'd love to get my car actually running. Instead of only on 2 cylinders.
He gave up trying to use the CAS and just went off the crank,non sequential with wasted spark.
chrisgtx is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2014, 09:08 AM   #16
Junior Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: Central Mass
Posts: 98
Total Cats: -23
Default

Awesome. That's what the guy that sold me the aem was telling me to do. Good to know it works.
Sandro351 is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2014, 02:20 PM   #17
Newb
Thread Starter
 
Join Date: May 2014
Posts: 7
Total Cats: 0
Default

No im not getting Stat Sync. I get cam count. No crank.
RunningWild is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2014, 03:36 PM   #18
Supporting Vendor
iTrader: (31)
 
Savington's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Sunnyvale, CA
Posts: 14,372
Total Cats: 1,339
Default

If you aren't getting a crank count, there's an issue with the crank sensor or the wiring.
Savington is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2014, 02:04 PM   #19
Newb
Thread Starter
 
Join Date: May 2014
Posts: 7
Total Cats: 0
Default

OK, so i got Stat Snyc. it tires to start but it wont. I cot crank and cam count. But still nothing. Almost there everyone. thanks for all the help. ^__^

Sensor Info
AEM 3.5 bar
TruBoost
AUS 650cc Injectors (dead time in cal)
EMS-4
Uego
Boomslang Jumper


If someone see's something im missing let me know. Again Thanks for the help.
Attached Thumbnails
New to Miata's AEM EMS4 Help-miatatriestostart.jpg  
Attached Files
File Type: zip miatatriestostart.zip (16.0 KB, 24 views)
RunningWild is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2014, 03:35 PM   #20
Supporting Vendor
iTrader: (31)
 
Savington's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Sunnyvale, CA
Posts: 14,372
Total Cats: 1,339
Default

Replied to your email, you have several Advanced Pickups configuration errors.
Savington is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need help - Stock Balancer and Fastforward overlay pulleys Frank_and_Beans Supercharger Discussion 13 09-12-2016 09:17 PM
LucaCarMods's Boosted Dutch Miata Build! LucaCarMods Build Threads 11 02-14-2016 07:13 AM
3rd Time's a Charm...hopefully. zephyrusaurai Meet and Greet 2 09-28-2015 11:59 PM
First Miata Rhidell Meet and Greet 1 09-27-2015 10:42 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 04:45 PM.