My 2001 Italian Stallion brotrex build - Page 2 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Build Threads Building a motor? Post the progress here.

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 02-09-2016, 08:26 PM   #21
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2014
Location: SF Bay Area, CA
Posts: 1,134
Total Cats: 125
Default

Nice job on the brackets, I will have to fix my vacuum lines too now. I would give props, but I can't figure out how to do it on my stupid smart phone.
sonofthehill is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2016, 10:50 PM   #22
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 34,456
Total Cats: 2,272
Default

haha thanks.
today we fired her up, syncd timing, and took her on a little drive.

Now the tuning begins. 1st order of business is dialing in cold start, it's pretty decent but has a little bit of kickback before it catches
18psi is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2016, 01:47 AM   #23
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 34,456
Total Cats: 2,272
Default

Slowly making progress

Putting together a decent map for OP to go drive the car tomorrow on to break in the clutch.


So far everything is going ok
Attached Thumbnails
My 2001 Italian Stallion brotrex build-80-01_miata_91oct_928948d4f93d304f7bf3186bcc95a194fb516086.png  
18psi is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2016, 03:33 AM   #24
Elite Member
iTrader: (2)
 
Mobius's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Portland, Oregon
Posts: 2,848
Total Cats: 228
Default

Nice work Vlad
Mobius is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2016, 01:31 AM   #25
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 34,456
Total Cats: 2,272
Default

Thanks

First the good:
Still not done, but it's already making healthy power, at least 10 more than my 01 did.
Ignore the bottom it's just reading the wrong output, not actually wideband/map sensor.







Now for the not so good:
We're running into a really weird wideband CAN connection/communication issue:
Every now and then, it loses all connection, freezes and just stops working. The TS gauge just freezes at whatever AFR it was showing before it does that, and the car then flips out, with EGO correction pulling fuel and all sorts of wacky stuff cause it thinks it's either rich or lean depending on what AFR it "froze" at.

Re-starting the car makes it work fine again.

Reverant can you please help out with this?
Let me know what you need, a log, or whatever other troubleshooting. The AEM UEGO and CAN module came pre-wired, so I didn't touch any of the wires, and it works fine when it works. At first I thought maybe wiring issue, but re-starting car makes it work again, so I don't think that's it. Sometimes it actually un-freezes on it's own and works again without re-starting the car.
Attached Thumbnails
My 2001 Italian Stallion brotrex build-80-01_miata_dyno_91oct_39599883fd6579eeab990d444deb236d941f3df6.jpg  
18psi is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2016, 01:02 PM   #26
Supporting Vendor
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,397
Total Cats: 189
Default

Which wideband?
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2016, 05:13 PM   #27
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 34,456
Total Cats: 2,272
Default

He bought it from you: AEM uego pre-wired into the canbus module
18psi is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2016, 08:07 PM   #28
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 34,456
Total Cats: 2,272
Default

Here's a decent representation of what's happening in a log:

same run in all 3 rows, you can see when it's working and hitting 11.8 when triggering 12.3
then it freezes at 12.3 and stays there for the remainder of the pull
even when you let off and car is triggering 14.7, it's still stuck on 12.3 and won't move
during this time if EGO corr is on it will start pulling fuel and cause the car to run lean, obviously.

most of the time, turning the car off and starting back up fixes the problem and it works again.



Reverantthumpetto007
Attached Thumbnails
My 2001 Italian Stallion brotrex build-80-ms3_can_wideband_freezing_55bf7a50c8a2a9e5384b464194009b90de358c54.png  

Last edited by 18psi; 02-14-2016 at 08:18 PM.
18psi is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2016, 03:04 AM   #29
Supporting Vendor
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,397
Total Cats: 189
Default

Have you installed the ini file for the module?
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2016, 11:35 AM   #30
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 34,456
Total Cats: 2,272
Default

hmmm, no.
just set up the MS per your instructions with the .ini file in the instructions

there's a seperate one for the CAN module?
18psi is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2016, 09:34 AM   #31
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 34,456
Total Cats: 2,272
Default

Reverant sent me the instructions for CAN module and .ini file, so we'll give that a shot asap. Also thanks to bahurd for offering to send me his if Rev didn't respond.

Skunk2 throttle body is installed, and we tuned fuel/spark/vvt on this thing. Doesn't seem to gain any more power than the 129 it put down no matter how far you push either of the above 3, just shifts the curves around.
I guess that's completely normal though, can't expect an n/a BP on pump gas to actually gain power like the boosted cars
Car is real peppy now, feels solid, and OP drives FLAT OUT, all day urry day.
18psi is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2016, 09:39 AM   #32
Elite Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2014
Location: Austin, TX
Posts: 2,696
Total Cats: 240
Default

Is OP in doubt?
Girz0r is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2016, 10:15 AM   #33
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 34,456
Total Cats: 2,272
Default

lol, based on how he takes corners, nope. this car handles like a beast with the RE70Rs and Xidas and other handling stuff. I was like "whoa, slow down" and he was like "I'm not even pushing it"
18psi is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2016, 10:19 AM   #34
Elite Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2014
Location: Austin, TX
Posts: 2,696
Total Cats: 240
Default

Girz0r is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2016, 01:31 PM   #35
Elite Member
iTrader: (15)
 
patsmx5's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Houston, TX
Posts: 8,432
Total Cats: 187
Default

Car looks good like it is, don't put that plastic crap on the side. Very clean car sir! That setup is the best looking NB2 I think. Simple and with a hard top, very clean.
patsmx5 is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2016, 07:20 PM   #36
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 34,456
Total Cats: 2,272
Default

Reverant

this is what happens when I try to download the CAN .ini file per your instructions

halp?




all the other settings in my TS are spot on with the instructions otherwise. but I still don't have the CAN .ini file

and the car still does this from time to time.
Attached Thumbnails
My 2001 Italian Stallion brotrex build-80-mslabs_file_not_found_75bd1f3a638494b0cea8bfa797d13137f73dfa87.png  
18psi is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2016, 09:03 PM   #37
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 34,456
Total Cats: 2,272
Default

Bahurd was kind enough to send me the .ini file, thank you sir.
I'll load it up tonight and hopefully it will fix this issue.
18psi is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2016, 09:29 PM   #38
Elite Member
iTrader: (5)
 
Erat's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Detroit
Posts: 4,040
Total Cats: 247
Default

If you're going to be posting this many words, we're going to need more pictures.
Erat is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2016, 04:12 AM   #39
Supporting Vendor
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,397
Total Cats: 189
Default

Quote:
Originally Posted by 18psi View Post
Reverant

this is what happens when I try to download the CAN .ini file per your instructions

halp?




all the other settings in my TS are spot on with the instructions otherwise. but I still don't have the CAN .ini file

and the car still does this from time to time.
Would you mind PMing me the link? I just used the link in my PDF and it downloaded fine for me.
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2016, 09:11 AM   #40
Elite Member
iTrader: (7)
 
Join Date: Apr 2013
Location: Ohio
Posts: 1,867
Total Cats: 87
Default

Quote:
Originally Posted by Reverant View Post
Would you mind PMing me the link? I just used the link in my PDF and it downloaded fine for me.
Reverant I just sent you a PM. The problem is in the PDF file.
bahurd is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Review: SADFab Delrin Bushing Kit Arca_ex Suspension, Brakes, Drivetrain 61 05-15-2017 09:57 AM
Shibby’s 1990 – VVT FM2 – Learn as it breaks Shibby Build Threads 43 04-18-2017 03:23 PM
1991 C Street Prepared Autocross Miata - $12,000 - In Arkansas Red91 Cars for sale/trade 1 05-30-2016 06:43 PM
2001 1.8 Torsen Diff thumpetto007 Miata parts for sale/trade 5 05-16-2016 03:18 AM
3.9 torsen Hahnlsquid Miata parts for sale/trade 2 04-25-2016 07:01 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 05:12 AM.