Pouring life blood and $$ into my MSM build - Page 3 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Build Threads Building a motor? Post the progress here.

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 03-26-2014, 09:31 AM   #41
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Fredericton, NB
Posts: 1,187
Total Cats: 4
Default

Quote:
Originally Posted by Lokiel View Post
See the "wiring all.pdf" file here: https://drive.google.com/folderview?...zA&usp=sharing
(courtesy of mazda-speed.com).
Thank you Sir!
Preluding is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2014, 01:02 PM   #42
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Fredericton, NB
Posts: 1,187
Total Cats: 4
Default

Starting to look like more of a car now...got the bumpers and everything on there


and here is another....I actually really like this shot seeing the rollbar through the light....even through the assend is about 2ft off the ground...lol
Attached Thumbnails
Pouring life blood and $$ into my MSM build-67aeccf3-f478-4fe7-8030-0f5eedef65f6_zpsauyksggn.jpg   Pouring life blood and $$ into my MSM build-c773198b-0d90-494b-a89e-c0b5d798537e_zpsr6zkuqmu.jpg  
Preluding is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2014, 01:00 PM   #43
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Fredericton, NB
Posts: 1,187
Total Cats: 4
Default

Started driving around last weekend with the car and doing tuning...Can't get VEAL to work for some reason so everything is manual....starting to bring it into boost....works quite well is an understatement.

Got the intake completed and powdercoated


Getting the paint and body work done now and should be painted by end of today. Just getting the front clip re-painted factory color to fix all the dings:



Car should be done there today and I can install a few hoses and drive it to a car show for tomorrow...timeline is CLOSE
Attached Thumbnails
Pouring life blood and $$ into my MSM build-cb7a8d36-f6b2-4e15-9198-913e4d36943f_zps9fxm5jba.jpg   Pouring life blood and $$ into my MSM build-c3ced914-4b28-4a0a-80f0-e80dc2540471_zpsp6tfhbns.jpg  
Preluding is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2014, 09:49 PM   #44
FAB
Fab9Tuning.com
iTrader: (4)
 
FAB's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 943
Total Cats: 394
Default

Looking good man!
FAB is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2014, 01:40 AM   #45
Junior Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Oct 2011
Location: San Diego, CA
Posts: 402
Total Cats: 21
Default

Alex, which hood strut kit do you have?

I'm thinking about getting a set, but I'm not sure yet. I feel like I spend more time bent over the front fenders than I do over the front of the car. Yes that sounds sexual. I just showed my g/f the ***** on your intake. She likes it.
slmhofy is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2014, 07:49 AM   #46
Elite Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Newcastle, Australia
Posts: 2,640
Total Cats: 25
Default



…………………...- *" \ - "::*'\
………………„-^*'' : : „'' : : : :: *„
…………..„-* : : :„„--/ : : : : : : : '\
…………./ : : „-* . .| : : : : : : : : '|
……….../ : „-* . . . | : : : : : : : : |
………...\„-* . . . . .| : : : : : : : :'|
……….../ . . . . . . '| : : : : : : : :|
……..../ . . . . . . . .'\ : : : : : : : |
……../ . . . . . . . . . .\ : : : : : : :|
……./ . . . . . . . . . . . '\ : : : : : /
….../ . . . . . . . . . . . . . *-„„„„-*'
….'/ . . . . . . . . . . . . . . '|
…/ . . . . . . . ./ . . . . . . .|
../ . . . . . . . .'/ . . . . . . .'|
./ . . . . . . . . / . . . . . . .'|
'/ . . . . . . . . . . . . . . . .'|
'| . . . . . \ . . . . . . . . . .|
'| . . . . . . \„_^- „ . . . . .'|
'| . . . . . . . . .'\ .\ ./ '/ . |
| .\ . . . . . . . . . \ .'' / . '|
| . . . . . . . . . . / .'/ . . .|
| . . . . . . .| . . / ./ ./ . .|
'| . . . . . . . . .'\ .\ ./ '/ . |
| .\ . . . . . . . . . \ .'' / . '|
| . . . . . . . . . . / .'/ . . .|
| . . . . . . .| . . / ./ ./ . .|
'| . . . . . . . . .'\ .\ ./ '/ . |
| .\ . . . . . . . . . \ .'' / . '|
| . . . . . . . . . . / .'/ . . .|
| . . . . . . .| . . / ./ ./ . .|
'| . . . . . . . . .'\ .\ ./ '/ . |
nitrodann is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2014, 09:19 AM   #47
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Fredericton, NB
Posts: 1,187
Total Cats: 4
Default

Quote:
Originally Posted by slmhofy View Post
Alex, my g/f saw your *****. She likes it.
FIXED!

The hood dampers are from an RX7...I drilled the fenders in the proper position to fit them, super easy.
Tein Hood Damper - Mazda RX7 93-96
That being said...they are VERY stiff...and not cheap. I had them kicking around the shop so I didn't want to waste them.

I'd go with the ones from FM(Rspeed) if I did it all over again even though they may not be as "pretty":
Flyin' Miata 1 800 FLY MX5s
Preluding is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2014, 09:21 AM   #48
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Fredericton, NB
Posts: 1,187
Total Cats: 4
Default

Quote:
Originally Posted by nitrodann View Post
Typed out massive *****
Embrace it
Preluding is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2014, 11:00 AM   #49
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Fredericton, NB
Posts: 1,187
Total Cats: 4
Default

Not too much to update other then I'm having issues with Megasquirt at the moment...everything on it is extreemly slow and the VEAL won't work (assuming because of this slowness)...Watching the gauges is like streaming **** through a 56k connection.

I hook up a friend's laptop and after he loaded everything its working perfectly with all the same cables...very odd...I tried 3 of my laptops and no dice...

That being said I've put a few hundred miles on the car which resulted in some lines melting...seeing as the boost lines are so close to the turbo area, I redid them using stainless instead.....


Threw car in a couple shows as well...just for fun


IG fuzzyness awfulness


Also realized my boost gauge is complete junk (or not hooked up properly)

EDIT...yes I know it states no oil pressure...I have NA oil pressure sensor installed...when there is actually zero OP...the gauge is at halfway mark....need to install NA gauge in near future so it works properly.

Thats all for now.
Attached Thumbnails
Pouring life blood and $$ into my MSM build-d35a778b-76cb-459d-9f58-93e5e09a6449_zpskolgttwd.jpg   Pouring life blood and $$ into my MSM build-71d9f0c7-6ac0-4f69-8570-dddaefe97786_zpsyfyv9ya9.png   Pouring life blood and $$ into my MSM build-a9c7f867-88a6-40e6-97c1-161d1947d3da_zpsuvgqs9cs.jpg   Pouring life blood and $$ into my MSM build-35de7cf9-50e3-4e52-a208-54ee656eafaa_zpstbyefn7n.png   Pouring life blood and $$ into my MSM build-c02615f3-4c7f-4753-86b4-64079ceaefc4_zpsravwd6zc.jpg  

Preluding is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2014, 11:15 AM   #50
Senior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: May 2010
Location: Beckley, WV
Posts: 868
Total Cats: 36
Default

I don't know if it is a short in the line or the sending unit is going bad, but every couple of weeks the gauge would zero out where ever you were at. So if you're boosting at 10 and it reset, it would read from there. A quick restart of the car zeroed it out again. I had it narrowed down to either a loose power connection inside the gauge its self (one time it just quit working until I tapped it a couple of times) or a bad connection at its 12v source. I think the PO was a vamp clamp lover. It was so infrequent that I said forget it and just drove it like it was.
Tekel is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2014, 01:05 PM   #51
Elite Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2012
Location: Indianapolis
Posts: 3,325
Total Cats: 235
Default

Quote:
Originally Posted by Preluding View Post
Also realized my boost gauge is complete junk (or not hooked up properly)
Yep, doesn't go above 30psi, complete junk.
thenuge26 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2014, 03:07 PM   #52
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Fredericton, NB
Posts: 1,187
Total Cats: 4
Default

Quote:
Originally Posted by Tekel View Post
....I think the PO was a vamp clamp lover
Vamp clamps everywhere!!
I've soldered a few camp clamp connections already...still a TON more. Those things are horrible and I'd like to shoot every installer who ever used them.
Preluding is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2014, 10:37 AM   #53
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Fredericton, NB
Posts: 1,187
Total Cats: 4
Default

Been driving this daily now and recently switched out the oil and running T6.

Surprisingly...this is my 1st build that nothing disastrous has happened...no strange oil leaks or wiring issues or anything like that...almost freaky.

Only issues I'm having now is with Megasquirt. To put it nicely...its seems to have a mind of its own and I've had several setup issues among which:
-Firmware failed and needed to be reloaded for what seemed to no reason (had to limp car home on stock ECU)
-VEAL would not work and everything was generally "laggy". After a few emails back and for with Rev, I needed to revert back to an old version to TunerStudio for it to work properly...I am not allowed to receive updates anymore.
-I still cannot get VEAL in MegalogViewer to work properly...this might be a version issue as well, I haven't looked at it.
-Idle is very temperamental...car dies at Idle whenever there is a quick voltage drop(IE. Cooling fans kick on, lower windows, cough, sneeze). This may be a user error as i'm still familiarizing myself with the program and tuning in general....Can't find IAC compensation for voltage or Fans anywhere....also have a bunch of Idle settings where the values are off the chart...I'll compare my values with a few other maps and hopefully I'll find the important differences.

On a plus side...at cruise and on throttle the car works very well for 9psi....will be activating starting to play with boost solenoid shortly once I feel more comfortable


*crossing fingers*
Preluding is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2014, 05:04 PM   #54
Junior Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Oct 2011
Location: San Diego, CA
Posts: 402
Total Cats: 21
Default

What version of MS2E do you have? And what were his words about updating tunerstudio. I've come across a few situations where my VEAL won't adjust the Fuel table either.

And I also have similar issues with voltage drops killing the car while coming to stops and random times in parking lots.
slmhofy is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2014, 06:29 PM   #55
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Fredericton, NB
Posts: 1,187
Total Cats: 4
Default

MS2e Firmware 3.3.0i

Tunerstudio version 2.0.8 (link below)
http://tunerstudio.com/downloads2/Tu...tup_v2.0.8.exe

His instructions were very simple. "Download and install" and not to update to newer version when prompted.

I'm having same issues with alternator....will unbolt it and bench test it shortly Voltage is dropping from 14.3v when I first start car to as low as 12.5 if all lights are on.
Preluding is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2014, 04:42 PM   #56
I take big bites
iTrader: (1)
 
turbofan's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Hurricane, UT
Posts: 6,930
Total Cats: 526
Default

So, did you ever resolve this? Does sound like a fairly serious issue, why wouldn't updated firmware be a good idea?
turbofan is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2014, 08:50 PM   #57
Cpt. Slow
iTrader: (25)
 
curly's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Oregon City, OR
Posts: 12,110
Total Cats: 518
Default

curly is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2014, 08:57 AM   #58
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Fredericton, NB
Posts: 1,187
Total Cats: 4
Default

update for Curly & Turbofan:

With my older firmware and older version of Tunerstudio...everything is working the way it should.

Once I get newer firmware then I can use the tunerstudio version to match i'm sure. I drove the car all summer and took it on multiple road trips without any ECU issues other then my **** poor tuning capabilities and no tuner around here will touch MS with a 10 foot pole.



I did have a rod bearing go on me...but that's a completely different issue as the engine was assembled slightly too tight. Changed them and was good the following week (it sucked)
Preluding is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2015, 11:30 AM   #59
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Fredericton, NB
Posts: 1,187
Total Cats: 4
Default

Over the fall I had some engine issues...just before a big trip planned I heard a knocking in the engine...it was slight and only appeared at cruising speed between 3-4k and during idle revs at the moment before decel. Valve train sounded good so I assumed the worst.

Jacked the car up/tore the subframe off and took out oil pan to examine clearances.

The ACL race bearings installed from factory were .025" over and I believe that was slightly too tight as cylinder #3 rod bearing was showing copper flaking.

Everything looked smooth otherwise so I put in STD ACL race bearings as replacement and immediately took it on a 2000mile journey the following week. Somehow made it home and winter was up and coming shortly afterwards so it sat in a storage unit until recently...
Preluding is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2015, 12:16 PM   #60
SADFab Destructive Testing Engineer
iTrader: (5)
 
aidandj's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Beaverton, USA
Posts: 17,999
Total Cats: 1,466
Default

Quote:
Originally Posted by Preluding View Post
Started driving around last weekend with the car and doing tuning...Can't get VEAL to work for some reason so everything is manual....starting to bring it into boost....works quite well is an understatement.

Got the intake completed and powdercoated


Getting the paint and body work done now and should be painted by end of today. Just getting the front clip re-painted factory color to fix all the dings:



Car should be done there today and I can install a few hoses and drive it to a car show for tomorrow...timeline is CLOSE
Where did you get the blue alternator belt?
aidandj is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Garrett Turbo, 1.8 Oil Pan, & Misc. Stuff nbdooey Miata parts for sale/trade 9 08-30-2017 10:50 PM
Another Cast Manifold Corky Bell Prefabbed Turbo Kits 18 11-22-2016 10:01 PM
WTB MP62 (Hotside) (NB2) Rick02R WTB 3 01-03-2016 08:18 PM
Expected intake temps on the track? tazswing Race Prep 20 10-03-2015 12:04 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 07:57 PM.