Looking for some EMS4 help - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


DIY Turbo Discussion greddy on a 1.8? homebrew kit?

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 09-06-2015, 04:21 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Location: st paul MN
Posts: 59
Total Cats: 0
Default Looking for some EMS4 help

Hey all, this car is not my MX5, or even my XR2. This is my 1985 Mercedes 190E. It's a 2.3L 8V that's been converted to manual and has a TD04e turbo with AEM ems4 standalone and a 36-1crank VR/trigger wheel with Ford EDIS4 firing at 10*. My issue is I do not have a cam sensor.. I am trying to use the ems4 for fuel control only.. I am reading the crank sensor through the computer.. Never done this before.. I've never heard this car run either.. I have a fuel pressure riser and a 3 bar map.. Any other info you need?

Any AEM gurus out there please slap with some knowledge.

Thanks
-Brian
E=MC^2 is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2015, 10:38 PM   #2
Elite Member
iTrader: (1)
 
Leafy's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: NH
Posts: 9,091
Total Cats: 90
Default

Any way you can sell that EMS4 and get something less terrible? Like an MS1 or atari2600?
Leafy is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2015, 12:05 AM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Location: st paul MN
Posts: 59
Total Cats: 0
Default

Thanks for the replay, I'm interested in your Atari experience however this is the set up I have hooked up. I have only heard good things out of those familiar with the EMS4. I am a noob to it, looking for an AEM friendly person to assist as I work to get this AMG back on the road..

How should I go about posting a cal

Last edited by E=MC^2; 09-08-2015 at 01:17 AM.
E=MC^2 is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2015, 12:27 AM   #4
Elite Member
iTrader: (1)
 
Leafy's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: NH
Posts: 9,091
Total Cats: 90
Default

I think if you zip it up it lets you attach it. This board is more MS central and lets MS file types be posted natively. The few times I've dealt with posting files from my pile of garbage ems4 it was a bit of a struggle. I'm about 2/3 on actually making cars run with an EMS4 installed, and the 3rd one runs now better than the other two with an MS2 in it. So that was really my real advice as probably the #3 EMS4 person on the board.
Leafy is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2015, 01:37 AM   #5
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Location: st paul MN
Posts: 59
Total Cats: 0
Default

Cool leafy, if your willing to help it's much appreciated, When I got the car it came with the ems4 and full harness in a box.. If it's crap I will go with an MS setup... However I currently have it wired in and I want to give it a try.. Below is the current cal...

Please tell me what you see wrong or post a cal I could copy..

Last edited by E=MC^2; 09-14-2015 at 10:19 PM.
E=MC^2 is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2015, 08:33 PM   #6
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Location: st paul MN
Posts: 59
Total Cats: 0
Default
















Attached Thumbnails
Looking for some EMS4 help-80-image_eb7e6e2bd8b935a76aadac1421e06330e3222634.jpg   Looking for some EMS4 help-80-image_be3fd903b723e6e47c97684091f206904aa65d9d.jpg   Looking for some EMS4 help-80-image_cba567efe4588267f4ec08ec8e3aff0b778ca62f.jpg   Looking for some EMS4 help-80-image_1b0fbd74f66d7d21adf5b7a92ae30e6bed11fd95.jpg   Looking for some EMS4 help-80-image_e57d7122ee3330dea524b8a17809ae913e319227.jpg  

Looking for some EMS4 help-80-image_c3ed88b3996fd30bd447373c7bb7ca9585024e68.jpg  
E=MC^2 is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2015, 04:50 PM   #7
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Location: st paul MN
Posts: 59
Total Cats: 0
Default

Bump for some help

Last edited by E=MC^2; 09-17-2015 at 02:42 AM.
E=MC^2 is offline   Reply With Quote
Old 09-20-2015, 07:55 PM   #8
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Location: st paul MN
Posts: 59
Total Cats: 0
Default

Attached Thumbnails
Looking for some EMS4 help-80-image_af40f6eba8dd75de0b3ae0b9922691f7a3126c68.jpg  
E=MC^2 is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2015, 09:50 PM   #9
Elite Member
iTrader: (1)
 
Leafy's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: NH
Posts: 9,091
Total Cats: 90
Default

I dont think you have the teeth setting right. And I forget exactly how the EMS4 does it, I do remember its convoluted as **** though. I think you also need to turn cam falling edge off.
Leafy is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2015, 04:21 PM   #10
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Location: st paul MN
Posts: 59
Total Cats: 0
Default

I made some adjustments. My "a tooth" count is off.. Says 7 when it's on the last tooth before the missing one.. Popping errors again.. Maybe my sensor is moving or has issues but it seemed to fire the plugs right... How can I sync this?
Attached Thumbnails
Looking for some EMS4 help-80-image_bf988ca0cf7c74748804534ea3537b7dd51c1332.jpg  
E=MC^2 is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2015, 10:24 PM   #11
Elite Member
iTrader: (1)
 
Leafy's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: NH
Posts: 9,091
Total Cats: 90
Default

You should double check the 400 something page manual, the crank tooth control doesnt even look close to what one should look like.
Leafy is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2015, 05:51 PM   #12
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Location: st paul MN
Posts: 59
Total Cats: 0
Default

I have been using the 279 page manual that's a free download off AEM' site, It is full of great info but does not have trouble shooting or different ways to set up a tooth table.. The samples are using wheels with over 50 teeth.. I also have 0 rpm at cranking

Last edited by E=MC^2; 09-24-2015 at 06:10 PM.
E=MC^2 is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2015, 09:22 PM   #13
Elite Member
iTrader: (1)
 
Leafy's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: NH
Posts: 9,091
Total Cats: 90
Default

Thats how the AEM works. It only understands that amount of teeth and you have to tell it how many teeth each of the teeth on your wheel is worth in respect to whatever that number of teeth that AEM understands. Its a real convoluted thing and really annoy, but its pretty far down the list of reasons why the ems4 sucks.
Leafy is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2015, 06:02 PM   #14
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Location: st paul MN
Posts: 59
Total Cats: 0
Default

Made a few adjustments and my tacho works at cranking, my a tooth count was 19 on screen and just turned 20 on the crank wheel... I up'd my MX% what else do you see it should change? How are my injector times?

Thanks
-Brian











Attached Thumbnails
Looking for some EMS4 help-80-image_de91dce62cad55bffe33ec1fa54db5c459256cdb.jpg   Looking for some EMS4 help-80-image_a3246472cf4a33446a718d17094e796b3fe31fae.jpg   Looking for some EMS4 help-80-image_f68bde13af653dee607e59803c684bbf4414056d.jpg   Looking for some EMS4 help-80-image_33e97b3e9728eadbf382d9531c17e212647ef11e.jpg  
E=MC^2 is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2015, 04:22 PM   #15
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Location: st paul MN
Posts: 59
Total Cats: 0
Default

My a-tooth count is correct however, I continue to receive timing errors.. What is the cause of that leafy?
E=MC^2 is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2015, 05:06 PM   #16
Supporting Vendor
iTrader: (31)
 
Savington's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Sunnyvale, CA
Posts: 14,362
Total Cats: 1,323
Default

Your injector phasing table is 0-4-8-12, which would indicate a 16-tooth wheel, but your fuel teeth is set to 12.
Savington is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2015, 06:15 PM   #17
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Location: st paul MN
Posts: 59
Total Cats: 0
Default

Here are screen shots of my last cal that also recieved a good a-tooth count but the sync error reset would count off and set sync and timing errors.. Should I turn sync error to zero since I have no input other than the VR? Also my injector table was set 0-4-8-12/ 0-3-6-9 both with errors..

What's next?


Thanks
-Brian

Last edited by E=MC^2; 10-08-2015 at 11:42 PM.
E=MC^2 is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2015, 06:19 PM   #18
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Location: st paul MN
Posts: 59
Total Cats: 0
Default


Attached Thumbnails
Looking for some EMS4 help-80-image_4ead0777bf5679c38f22c00fe9620b07f361c747.jpg   Looking for some EMS4 help-80-image_ba85e970b5b1b4cdbb035b03b460fcd956eb61f9.jpg  

Last edited by E=MC^2; 10-08-2015 at 07:04 PM.
E=MC^2 is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2015, 01:02 PM   #19
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Location: st paul MN
Posts: 59
Total Cats: 0
Default

I've come across some info about ems4 having issues with signal disruption from crank sensors.. Is that a route to try, VR sensor filter?
E=MC^2 is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2015, 08:58 PM   #20
Elite Member
iTrader: (1)
 
Leafy's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: NH
Posts: 9,091
Total Cats: 90
Default

That was a problem on the miata hall sensor but its noisy to begin with.
Leafy is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Downmenteds NA8 E85 EFR7163 Downmented Build Threads 427 04-05-2017 08:46 AM
In need of AEM guidance W/pics E=MC^2 AEM 1 09-17-2015 01:34 PM
AEM EMS4 Full Stand Alone NEW - Open Box Discount! FAB Miata parts for sale/trade 1 09-10-2015 12:54 AM
95' NA8 AEM EMS4 Trigger wheel? Downmented AEM 0 08-31-2015 07:35 PM
FS: AEM EMS4 & universal Mini Harness - $800 brainzata Miata parts for sale/trade 10 08-15-2015 07:43 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 11:56 PM.