ECUs and Tuning Discuss Engine Management, Tuning, & Programming
Sponsored by:
Sponsored by:

No spark..

 
Old 05-07-2018, 07:06 AM
  #1  
Newb
Thread Starter
 
Join Date: May 2018
Posts: 4
Total Cats: 0
Default No spark..

hi all,

I have a bit of a problem with my eudm mx5 NA 1.6 90hp.
The big problem is, it wonít start.
After a long time of building i finaly finished everything and i tryíd to start it.
no spark on all 4 cyllinders, checked all my wiring and it all works and comes to the right pins on the ecu.
changed everything, from coilpacks to sparkcableís to ignitor.
still no spark, after that i tought iím switching to toyota COPS. Still no spark..
If i put the ms2 that i have in a car of a friend of mine wich is a 116bhp 1.6 everythig works fine.
what am i doing wrong?
Iím desperate and looking for a 116bhp harness right now to swap it in. But i you guys have a solution it would be great.

thanks!
Mischavdm94 is offline  
Old 05-07-2018, 09:54 AM
  #2  
Junior Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Netherlands, Europe
Posts: 143
Total Cats: 16
Default

Are you getting 12V to the coil packs?
Where in the Netherlands are you located? If you live close (I am close to Utrecht) I can help you with debugging.
DaWaN is offline  
Old 05-07-2018, 10:16 AM
  #3  
Newb
Thread Starter
 
Join Date: May 2018
Posts: 4
Total Cats: 0
Default

I am getting 12v at the cops.
I live in dordrecht
Mischavdm94 is offline  
Old 05-07-2018, 10:22 AM
  #4  
Ich verstehe nur Bahnhof
iTrader: (4)
 
psyber_0ptix's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Northern VA
Posts: 4,498
Total Cats: 490
Default

Does your ms see the signals from your cas/trigger wheels?
psyber_0ptix is offline  
Old 05-07-2018, 10:26 AM
  #5  
Newb
Thread Starter
 
Join Date: May 2018
Posts: 4
Total Cats: 0
Default

Yes, i see the rpmís and the rpm sync is green.
Mischavdm94 is offline  
Old 05-07-2018, 11:25 AM
  #6  
Junior Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Netherlands, Europe
Posts: 143
Total Cats: 16
Default

Originally Posted by Mischavdm94 View Post
I am getting 12v at the cops.
I live in dordrecht
Ah Dordrecht is not super close, I am currently not mobile because I had a bicycle crash and I cannot drive and/or cycle at the moment :/

If your CAS is wired up correctly and you are getting RPM sync, there should be very little in the way of starting the car.
Swapping looms sounds a bit drastic for what seems a minor issue.
With these problems you have to rule out stuff one by one, changing too many variables can quickly lead to wrong diagnosis.
Did you change any of the settings of the MS when you tested it in your friends car?
How did you know you do not get spark?
Can you upload the msq file?
DaWaN is offline  
Old 05-07-2018, 11:55 AM
  #7  
Newb
Thread Starter
 
Join Date: May 2018
Posts: 4
Total Cats: 0
Default

I know, but iím busy for like 1 year now and a bit done...
I will upload the msq file when i can
and indeed it seems a bit drastic.. but itís the only thing i didnít changed/tested...
I tested it with the spark test option in tunerstudio.
when i plugged the ecu in the car of a friend of mine i did not changed any settings.
if u want you can look me up on facebook, thatís a lil bit easier haha: mischa van der Marel
Mischavdm94 is offline  
Old 05-09-2018, 03:10 PM
  #8  
Junior Member
 
Join Date: Aug 2017
Posts: 73
Total Cats: -2
Default

what was your factory ecu P/N? B6HA?

do also a composite log ...
lsdlsd88 is offline  
Old 05-10-2018, 02:30 AM
  #9  
Junior Member
 
Join Date: Oct 2015
Location: Stockholm, Sweden
Posts: 89
Total Cats: 11
Default

Originally Posted by Mischavdm94 View Post
checked all my wiring and it all works and comes to the right pins on the ecu.
The 89-93 1.6 and the weakass european-market 94-97 1.6 do not have the same wiring or ECU pinout. And firing correct wiring diagrams for the latter is apparently very hit-and-miss (probably because noone really bothers tuning/modding those engines).
If you pop in the stock ECU you should be able to figure out where the ignition goes on that one, and adjust the wiring harness accordingly.
jstck is offline  
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
4strings
MEGAsquirt
29
03-06-2015 11:05 AM
jch13
MEGAsquirt
7
08-07-2013 08:14 PM
dinoman
MEGAsquirt
1
07-26-2013 07:50 AM
MWatson17
MEGAsquirt
5
10-15-2012 10:28 AM
Aussie Driver
MEGAsquirt
12
05-08-2006 01:20 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: No spark..


Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.