auto to 5speed swap wont start - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Engine Performance This section is for discussion on all engine building related questions.
Sponsored by:
Sponsored by:

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 10-19-2013, 11:45 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2012
Location: grants pass oregon
Posts: 81
Total Cats: -25
Default auto to 5speed swap wont start

I have swapped my 2001 automatic to a 99 5speed gearbox. I installed a BTT1 ECU and bypassed starter interlock to get it to crank. Will crank but won't fire up. I am stumped on what it could be. I have wired everything based on a guy who did this before. But all trans tunnel wiring shouldn't affect engine from firing up I would think. Trans computer is out of car.
Any help would be appreciated need car running soon.
kman456 is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2013, 12:21 PM   #2
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2010
Location: Scranton PA
Posts: 266
Total Cats: 4
Default

Could be a number of things, Check if you have spark while cranking, Check if you hear the fuel pump prime when you turn the key on.
duffbuster243 is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2013, 01:11 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2012
Location: grants pass oregon
Posts: 81
Total Cats: -25
Default

Fuel pump primes, getting spark, just had timing set and belt replaced 8k miles ago.
kman456 is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2013, 01:16 PM   #4
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2012
Location: grants pass oregon
Posts: 81
Total Cats: -25
Default

Its show Its showing check engine light but no codes come up on my scanner
kman456 is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2013, 01:19 PM   #5
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2010
Location: Scranton PA
Posts: 266
Total Cats: 4
Default

sounds like the injectors are not firing then.
duffbuster243 is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2013, 01:26 PM   #6
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2012
Location: grants pass oregon
Posts: 81
Total Cats: -25
Default

It's weird because it started right up right before I did the swap could the BTT1 ecu for a 2005 6 SPD be wrong?
kman456 is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2013, 04:04 PM   #7
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2012
Location: grants pass oregon
Posts: 81
Total Cats: -25
Default

I have heard rumors NB throttle bodies are different on auto vs manual
kman456 is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2013, 09:20 PM   #8
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2012
Location: grants pass oregon
Posts: 81
Total Cats: -25
Default

Figured it out CAS was out ta wack spaced it and started right up
kman456 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 57 07-19-2017 05:11 PM
Noob to Miataturbo from MA JxPhan Meet and Greet 3 10-02-2015 03:17 AM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Leaky Wilwoods mx592 Suspension, Brakes, Drivetrain 1 10-01-2015 01:45 AM
Low oil pressure after 1.8 swap and new turbo setup JesseTheNoob DIY Turbo Discussion 15 09-30-2015 03:44 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 01:39 AM.