Refreshed 1.6l with rough idle, need help. - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Engine Performance This section is for discussion on all engine building related questions.
Sponsored by:
Sponsored by:

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 03-11-2012, 05:33 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2008
Location: Harrisonburg,VA
Posts: 134
Total Cats: 1
Default Refreshed 1.6l with rough idle, need help.

Since internet troubleshooting sucks more dick than monica lewinsky im going to post a brief description of my problem, but i want someone to come and actually help me fix the damn thing. In return you will receive shop time with complementary lift usage.

Why: My old engine was burning oil something terrible so i bought a motor from the junkyard(saw it run before i bought it, 91k on it), and installed all new seals everywhere.

The problem: Rough *** idle, with some richness. But my power band feels normal out of idle.

What ive done already: swapped injectors, check for vacuum leaks, base timing is fine, fiddled with the CAS, swapped plugs, wires, and coils.

Still have a shitty idle.

If you have the ability to come help me just send me a PM, you will be rewarded.

Edit: here's a short video of the problem http://www.facebook.com/#!/video/vid...50607080108601
Bassmachine is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2012, 07:21 PM   #2
Junior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Nov 2010
Location: NoVa
Posts: 163
Total Cats: 0
Default

You have a vac line on top of the intake manifold that appears to go nowhere, right on top of throttle body, is that capped and not visible in the photo?
g_reichow is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2012, 07:39 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2008
Location: Harrisonburg,VA
Posts: 134
Total Cats: 1
Default

Yeah its capped.
Bassmachine is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2012, 05:25 PM   #4
Elite Member
iTrader: (13)
 
Join Date: Dec 2006
Location: Taos, New mexico
Posts: 5,702
Total Cats: 237
Default

Was this motor from an auto trans car? I hear their is a nipple underneath the intake manifold that was used for the auto trans on these cars, and needs to be capped if put on a MT car.

Just guessing. Otherwise, is it your stock AFM? What happens when you unplug the AFM while its idling? Any difference?

I'm sure some other gurus will be in here to further help.
Fireindc is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2012, 11:33 PM   #5
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2008
Location: Harrisonburg,VA
Posts: 134
Total Cats: 1
Default

No it was a manual. I got the car as a whole to have a spare trans, and diff in my ever growing parts inventory. I think i might need new seals where my injectors meet my manifold, they looked a little dry and small for my tastes. Im not sure if it will help, but at this point i need to get the car running. Also need to fix that exhaust leak from the header to the cat. Granted the whole exhaust is shot and i need a whole new set up(time to get a turbo manifold lol).

Going to give this my full attention tomorrow, its my day off.
Bassmachine is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2012, 11:07 PM   #6
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2008
Location: Harrisonburg,VA
Posts: 134
Total Cats: 1
Default

Fixed a pretty big vacuum leak, and messed with my timing advance a little more with the CAS. It still idles rough, so im thinking i need new injectors. Might pick up some 1.8l injectors my next pay check.
Bassmachine is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2012, 12:14 AM   #7
Junior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Nov 2010
Location: NoVa
Posts: 163
Total Cats: 0
Default

If the injectors were good prior to swap you are running down the wrong problem. Keep hunting vac leaks. I would suggest a simple vac gauge tapped at the manifold to start with. You can probably get something like:
Amazon Amazon
from advance auto in the burg.
g_reichow is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2012, 08:58 PM   #8
Junior Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Guildford, UK
Posts: 164
Total Cats: 0
Default

I have heard that some folks had idle problems when fitting the JRCAI, check wiring to the AFM???
Freaky Roadster is offline   Reply With Quote
Old 03-18-2012, 02:24 PM   #9
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2008
Location: Harrisonburg,VA
Posts: 134
Total Cats: 1
Default

The JR intake isnt on the car but you're right i should check over that wiring, i could have broken a connection while doing the swap. going to check that tonight and maybe swap out my fuel pressure regulator.

Right now the biggest symptom i have is running mad tyte rich.
Bassmachine is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2012, 09:29 PM   #10
Newb
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 15
Total Cats: 0
Default

its the sensor by ur thouttle body i had that in my 1.6 beffore i swapped it out it would rev up and down and felt like it wanted to die
edgar7654 is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2012, 10:21 PM   #11
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2008
Location: Harrisonburg,VA
Posts: 134
Total Cats: 1
Default

The manifold is fine no little ports uncovered. Im going to swap out the fuel pressure regulator this weekend and maybe that will help. Because ive swapped EVERYTHING else over. After this iono probably sawzall...
Bassmachine is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2012, 09:17 AM   #12
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2008
Location: Harrisonburg,VA
Posts: 134
Total Cats: 1
Default

Get the Flame throwers ready guys, timing is WAY off. As in im surprised my engine is running and hasn't bent a valve. Thank God for non-interference motors.
Bassmachine is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Raleigh: Fiberglass headlight scope, 1.6L ECU, AFM, Hardtop latches, more bigmackloud Miata parts for sale/trade 13 09-22-2017 01:34 PM
Need help - Stock Balancer and Fastforward overlay pulleys Frank_and_Beans Supercharger Discussion 13 09-12-2016 09:17 PM
Momo Supercup seat jpreston Miata parts for sale/trade 2 05-17-2016 01:51 AM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Bad head gasket or ? shooterschmidty Engine Performance 8 09-30-2015 11:28 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 04:31 AM.