2 Ignition Coil Failures - Page 2 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 12-01-2013, 03:21 PM   #21
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 54
Total Cats: 0
Default

Just to post an update, I installed my WBO2 to look at the logs to see where my issue may be. On a couple hour highway cruise I stayed right around stoich, so that made me even more confused as to what the issue could be. The next day I started my car up cold and noticed that it went right up to stoich (kinda a giveaway as to the problem). I changed my thermostat, and now at warm up i'm in the mid 13's. I have yet to "verify" my mpg's are fixed, but idle is smoother and I think the issue is that the thermostat was not working "sometimes" which would throw my car in warm up mode while cruising. It's always the intermittent problems which give the most trouble....
aeathb is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2013, 12:05 AM   #22
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 54
Total Cats: 0
Default

To my dismay, I have to revive this thread. Once again, I am getting low gas mileage, but worse yet, I am getting very hesitant starts. The car turns over strong for 2-4 seconds, finally catches, then is followed up with misfiring for another second or two. Once the car is idling, it is relatively smooth (it's still a 4 cyl). I pulled my plugs today and found spark plug in cyl #2 was slightly white whereas all the others are normal. I compression tested and got right around 195 on all 4 cylinders. With the key on (not started) I can hear a high electrical humm near the injectors, but I am not sure if that is normal. I had an issue where I wasn't getting spark a few days ago, and after plugging back in and out my CPS that issue was gone. My thoughts:

Injector(s): If 1 injector was bad enough to cause a bad start for the hole engine, wouldn't my idle be rough? Also, looking at my WBo2, I am idling/cruising around stoich, and at WOT it'll go down to 12.5ish.

CPS: If my Cps was going bad, wouldn't I be getting a bad idle? Also does not explain cyl2 lean condition.

ECU: If the stock ECU was bad (this car was kept in a garage most of its life) I feel like there would be other problems. This is so rare I cannot imaging that being the issue.

Ignition Coils: This is the second brand new OEM Mazda ignition pack....I really doubt 2 would just "fail." I gapped down to .040 and no difference.

I am totally out of ideas....I feel like I have tried everything and nothing will make sense of the issue.
aeathb is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
Bad head gasket or ? shooterschmidty Engine Performance 8 09-30-2015 11:28 PM
01-05 Fab9 PNP COPs (used) FrankB Miata parts for sale/trade 6 09-30-2015 12:48 PM
Koni 1150 Coilover Kit drumman83 Suspension, Brakes, Drivetrain 2 09-25-2015 08:03 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 05:18 PM.