2005 mazdaspeed nb fuel cut/ i think need help!!! - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 07-29-2010, 04:23 AM   #1
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 15
Total Cats: 0
Post 2005 mazdaspeed nb fuel cut/ i think need help!!!

ok so i have a 2005 msm.The car 100% stock when this was happening i would be driving on the freeway at about 80mph lightly give it gas and about 82mph it would cut fuel just like as if i was hitting the rev limiter but my rpms are at 4500 somewhere close to that and if i stay on the gas it would let me keep going faster and then cut again. It would let me do this all the way up to about 135mph. the only thing i was thinking of thats causing this problem was the stock ecu becuse i know it has lots of restrictions so i ordered a piggy back setup and im still having the problem so i know its not the ecu. So now im thinking it could only be a fuel pump,fpr,or injectors.

i have talked to other people in my area that have the same car and their car doesn't do this.

any ideas would be nice thanks.
zoltan is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2010, 06:54 AM   #2
Junior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Sep 2009
Location: Chicago, IL
Posts: 250
Total Cats: 0
Default

What is your AFR when it happens.
saedrin is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2010, 09:24 AM   #3
Elite Member
iTrader: (10)
 
leatherface24's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Pembroke Pines
Posts: 4,033
Total Cats: 2
Default

Disconnect your tps, then go drive the hell out of your car. I bet you wont have the problem anymore. Let me know how it goes because ill know the issue after that. And yes its safe, i drove like that for months
leatherface24 is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2010, 01:53 PM   #4
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 15
Total Cats: 0
Default

im not sure what my afr is at i need to install that gage.

and i will try unpluging the tps but if its fine unpluged would that mean the sensor is bad?

also the car only has 16,000 miles on it
zoltan is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2010, 02:30 PM   #5
Elite Member
iTrader: (12)
 
Join Date: Sep 2007
Location: Charlotte, NC
Posts: 6,868
Total Cats: 66
Default

Are you who I think you are from M-S who has made a few posts about this? Hmmm
Doppelgänger is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2010, 02:59 PM   #6
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 15
Total Cats: 0
Default

No I havn't posted any pics
zoltan is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2010, 07:21 PM   #7
Junior Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Grayslake IL
Posts: 410
Total Cats: 2
Default

The bog is fairly well documented on mazda-speed. The only way to really be rid of it is to get an aftermarket computer. I have the Hydra, it works great.
Aricjm15 is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2010, 07:54 PM   #8
Junior Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Jun 2008
Location: Colorado
Posts: 345
Total Cats: 8
Default

Kind of a long shot... Are you the original owner? If not, is there a possibility that a manual boost controller was installed and you are not aware of it? I bought my car and it had a mbc set to ~12psi and it would hit boost cut (I think 10.5 is boost cut on stock MSM). Installed a gauge and dialed it to 10 - no more boost cut.
05pearl is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2010, 02:55 AM   #9
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 15
Total Cats: 0
Default

i have a piggy back system and still does it.

also im not sure if there was a mbc installed but when i installed my piggy back with an ebc set at 10 psi it still does it.

also while driving home today i was going 65 at about 3500 or so rpm and it did it. and i took the piggyback and ebc off yesterday.

my car is still under factory emissions warranty so i think im going to get it looedk at becuse it does sound like something that could fall under emissions.

if they find something i will post to let everyone know incase it happens.
zoltan is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2010, 10:18 AM   #10
Junior Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Jun 2008
Location: Colorado
Posts: 345
Total Cats: 8
Default

check your fuel filter?
05pearl is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2010, 10:47 AM   #11
Elite Member
iTrader: (10)
 
leatherface24's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Pembroke Pines
Posts: 4,033
Total Cats: 2
Default

jesus people this is an easy thing! OP go here: http://www.mazda-speed.com/forum2/index.php

and search TPS mod and Zener Diode
leatherface24 is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2010, 02:59 PM   #12
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 15
Total Cats: 0
Default

ok ill look at the mod but im still waiting approval for the fourm so untill then ill change the fuel filter
zoltan is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 57 07-19-2017 05:11 PM
Walbro 255lph Fuel Pump $50 lsc224 Miata parts for sale/trade 2 10-01-2015 10:17 AM
"Chimney Ethanol" E100 MiataGarage Engine Performance 5 09-30-2015 12:04 AM
3rd Time's a Charm...hopefully. zephyrusaurai Meet and Greet 2 09-28-2015 11:59 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 11:40 PM.