Car can't start but cranks. Newbie - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 01-08-2015, 08:11 PM   #1
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 3
Total Cats: 0
Default Car can't start but cranks. Newbie

Hello, everyone sorry for making a straight question. I am new to this forum..
I've a problem, yesterday somehow with no reason my car stopped working, I mean it wont start but its cranks. So, ive checked and channged all the spark plugs and it has a spark. Its 99 mx5 1.6. So ive checked fuse under the bonnet. the 15amp one, seems its fine too. ive put some petrol in the throttle body, engine worked but not for long, and started weird. Ive tryed to let my bud to crank the engine while I was trying to hear if anything happens in the fuel tank, nothing. So I thought maybe its a fuel pump? but wait it could be the fuel relay? Or even the Main relay would it be? Any suggestion lads, really need that miata running on the weekend. :(
Thank you in advance.

Edit: Also I am newbie in cars, so where can i locate fuel relay? Its JAP.
mDxLT is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2015, 08:57 PM   #2
Junior Member
iTrader: (1)
 
that7guy's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Bethesda, MD
Posts: 428
Total Cats: 7
Default

Check the simple stuff first. Battery charged? Gas in the tank?
that7guy is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2015, 04:07 AM   #3
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 3
Total Cats: 0
Default

Oh yeah it is charged 12V a lot of fuel. I did checked this ofc..
mDxLT is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2015, 08:02 AM   #4
Moderator
iTrader: (11)
 
sixshooter's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Tampa, Florida
Posts: 15,691
Total Cats: 1,562
Default

Either the fuel pump has stopped working because it failed or the electrical circuit to it has stopped providing power. The electrical circuit could stop providing power due to a fuse or relay being bad or perhaps the sensor that tells the ECU that the engine is spinning is not working correctly. Any of these could cause a lack of fuel.

Please post your location in your profile so that it shows up under your screen name when you post. It will prevent confusion in the future because there are differences between the cars in many parts of the world.
sixshooter is online now   Reply With Quote
Old 01-09-2015, 11:34 AM   #5
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 3
Total Cats: 0
Default

Sorted lads, fuel pump. Used Lada, toyota, chrystel new fuel pump that what factory gave me, did abit re wiring and ualia starts perfectly and drives like new, thank you.
mDxLT is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
elesjuan's mediocre 95 Miata adventure (google fiber edition) elesjuan Build Threads 8 02-16-2016 09:36 PM
Help multi issues here! ReallyRottenTurbo MEGAsquirt 4 09-22-2015 01:49 PM
VE values too low? compuw22c MEGAsquirt 4 09-12-2015 08:42 PM
Grinding into 5th and coasting shanesauce General Miata Chat 1 09-06-2015 09:47 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 09:01 AM.