Help Please - No Idle - code 01 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 03-28-2008, 10:32 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2008
Location: Mid Tenn
Posts: 198
Total Cats: 0
Default Help Please - No Idle - code 01

So cruising along and it starts stumbling a bit here and there get to a light and it dies - bitchin- limp home, will run but it Won't idle just dies when you let off the pedal, getting a 01 trouble code.

Any thoughts?? I hate troubleshooting, it makes me want to kill people.
talusfan is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2008, 10:39 PM   #2
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2007
Location: Trenton, NJ
Posts: 1,125
Total Cats: 0
Default

ArtieParty is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2008, 10:40 PM   #3
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2007
Location: Trenton, NJ
Posts: 1,125
Total Cats: 0
Default

http://www.miata.net/garage/isc.html

search is ur friend. that took about 20 seconds for me to find. and thats cause i was busy refreshing another site.
ArtieParty is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2008, 10:45 PM   #4
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2008
Location: Mid Tenn
Posts: 198
Total Cats: 0
Default

I do search, I was more interested in causes, or a troubleshotting chart path for the 01 fault code.
talusfan is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2008, 11:01 PM   #5
Antisaint
iTrader: (17)
 
Vashthestampede's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Danbury, CT
Posts: 4,659
Total Cats: 54
Default

Sounds like what happens to me if my IC pipes have a break in them somewhere. Usually a coupler pops off. Did you check all the visuals?

Vash-
Vashthestampede is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2008, 11:08 PM   #6
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2008
Location: Mid Tenn
Posts: 198
Total Cats: 0
Default

Yep checked and rechecked all intercooler couplings, and pretty much anything ive touched lately. Just kind of happened all at once while cruising.
talusfan is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2008, 11:13 PM   #7
Antisaint
iTrader: (17)
 
Vashthestampede's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Danbury, CT
Posts: 4,659
Total Cats: 54
Default

Yea, that's happened to me too many times, I could feel it right when it popped. T-bolt clamps and hairspray fixed that problem.

I did have a similar issue one other time, and it was because somehow the metal clip on the AFM cable was missing, and the connection was slowly coming loose enough to choke the car. Might be worth a check.

Hope you find the problem. I'm sure with the help of the forum you'll find it soon.

Vash-
Vashthestampede is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2008, 11:16 PM   #8
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2008
Location: Mid Tenn
Posts: 198
Total Cats: 0
Default

Already checked the afm, that was my first thought. Runs fine at higher rpms just dies if you let off.
talusfan is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2008, 11:25 PM   #9
Junior Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Charleston, S.C.
Posts: 159
Total Cats: 0
Default

Check the S shaped hose on the throttle body. I had one with a huge crack in it on the bottom, impossible to see, and it screwed up the idle.
04 Miata is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2008, 12:47 AM   #10
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2008
Location: Mid Tenn
Posts: 198
Total Cats: 0
Default

You got it 04, I probably would have died of old age before i thought of it. Little more duct tape and were in business lol
talusfan is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2008, 09:45 AM   #11
Junior Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Charleston, S.C.
Posts: 159
Total Cats: 0
Default

Been there done that more than once. I've fixed 3 or 4 club members cars with that problem. I usually have a 1.6 and a 1.8 hose in my spares stock.
04 Miata is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Low oil pressure after 1.8 swap and new turbo setup JesseTheNoob DIY Turbo Discussion 15 09-30-2015 03:44 PM
why is my car running like pewp? (tune/datalog) itsMikey MSPNP 3 09-28-2015 07:40 AM
mslabs MS2 - Idle control issue ndragun MEGAsquirt 0 09-20-2015 11:28 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 07:03 AM.