That mystery grinding noise typically after a clutch job - Page 4 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 10-22-2008, 05:36 PM   #61
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (10)
 
rccote's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Buffalo NY
Posts: 1,595
Total Cats: 17
Default

Curiously enough, my noise doesn't sound like that. Mines higher pitched and more screetching. But they occur under similar conditions. I'll put up a video asap.
rccote is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2008, 05:40 PM   #62
Senior Member
iTrader: (7)
 
nicacus's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: SLC UT
Posts: 1,133
Total Cats: 0
Default

Here is a video without the cat in place. The exhaust is loud as hell but I can't here the buzzing noise anymore.
I really hope it is just the cat


nicacus is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2008, 05:47 PM   #63
Elite Member
iTrader: (8)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Bellingham, Wa
Posts: 2,732
Total Cats: 3
Default

Not the same decel noise as in my car. Good luck guys.
wayne_curr is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2008, 05:56 PM   #64
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (10)
 
rccote's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Buffalo NY
Posts: 1,595
Total Cats: 17
Default

Quote:
Originally Posted by wayne_curr View Post
Not the same decel noise as in my car. Good luck guys.
What does yours sound like? I tried capturing mine on a digital camera and I couldn't hear it. Probably too high pitched. Mine kinda sounds like a bunch of skittles being poured into a big metal funnel. I'll try taking my cat out this weekend. I'd be ecstatic if that's the cause. I'd be pissed also because this **** is NEW.

Edit:

I checked again and it sounds like it's coming from the engine. I might have a rebuild on my hands. My ******* pos camera can't pick up the sound.

EDIT ( again ):

Oh my god ******* bingo.

Found out my problem is wastegate related. If I pull the wastegate actuator rod back, the sound is muffled. If I pull up on the wastegate rod, the sound is ALMOST gone. Also I should note, you can feel the vibrations in the rod while it makes the noise. Anyone who has the problem should definitely check this off their list. I've got a quality video I'm importing to my computer. I'll post it asap.

Next, what the hell is causing this.



After compression it's not so quality but the audio is better than the digi cam.

Last edited by rccote; 10-22-2008 at 09:11 PM.
rccote is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2008, 06:28 PM   #65
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (10)
 
rccote's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Buffalo NY
Posts: 1,595
Total Cats: 17
Default

I talked to someone at FM. Hopefully I'll get the updated wastegate setup soon and that will solve my problem.
rccote is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2008, 06:53 PM   #66
Senior Member
iTrader: (7)
 
nicacus's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: SLC UT
Posts: 1,133
Total Cats: 0
Default

hmmm I think I will go for the new wastegate too just to be safe
nicacus is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2008, 09:33 AM   #67
Senior Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Dec 2007
Location: worcester ma
Posts: 1,124
Total Cats: 0
Default

sounds like ur car has vtec lol

i had a similar sound when my throw out bearing let go, and blew into like 6 pieces,
hope u dont have this problem, i had a cheap advanced auto throw out bearing, i had to get an oem one instead

however, urs sounds more like heatshield, or somthing loose

hope u find it, and keep us updated
urgaynknowit is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2008, 02:31 PM   #68
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (10)
 
rccote's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Buffalo NY
Posts: 1,595
Total Cats: 17
Default

Yeah mine turned out to be my wastegate.
rccote is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2008, 04:36 PM   #69
Senior Member
iTrader: (7)
 
nicacus's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: SLC UT
Posts: 1,133
Total Cats: 0
Default

Confirmed my noise was coming from the cat.

Funny niether had anything to do with the clutch.
nicacus is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2008, 05:18 PM   #70
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (10)
 
rccote's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Buffalo NY
Posts: 1,595
Total Cats: 17
Default

I know, very similar conditions, completely different solutions. Hopefully the other guys can get noises solved too.
rccote is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2008, 02:58 PM   #71
Elite AbsurdFlow Member
 
Laur3ns's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Enschede, NL
Posts: 2,058
Total Cats: 11
Default

@nicacus: I think 98% I am having the same noise since my rebuild (basically BEGI-S3 w/MazdaSpeed Motor mounts and other irrelevant stuff).

The shop said this noise comes with the new setup and is probably due to the motor mounts. I suspected the CAT from day 1. They told me that if they fix the exhaust it is gone, so that contributed to that thought.

Did you get a new CAT and confirm it is now gone? I am getting a high flow one to replace the OEM CAT.
Laur3ns is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2008, 03:35 PM   #72
Senior Member
iTrader: (7)
 
nicacus's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: SLC UT
Posts: 1,133
Total Cats: 0
Default

I actually removed the heat shield off the cat and it went away as far as I can tell. I was going to put a test pipe on it but it doesnt fit oddly enough.
nicacus is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2008, 04:44 PM   #73
Elite AbsurdFlow Member
 
Laur3ns's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Enschede, NL
Posts: 2,058
Total Cats: 11
Default

Quote:
Originally Posted by nicacus View Post
I actually removed the heat shield off the cat and it went away as far as I can tell. I was going to put a test pipe on it but it doesnt fit oddly enough.
So your nocat movie was w/cat but heatshield removed. So the noise comes from the cat heat shield? I think I need that heat shield (car has turbo and cat gets very hot) so I will see what I can do.
Laur3ns is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2008, 05:13 PM   #74
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (10)
 
rccote's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Buffalo NY
Posts: 1,595
Total Cats: 17
Default

I think his video was without the cat, but then later discovered he can take off the heat shield and the noise would go away. Either way, just get the high flow and call it a day.
rccote is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2008, 02:55 PM   #75
Senior Member
iTrader: (7)
 
nicacus's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: SLC UT
Posts: 1,133
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by rccote View Post
I think his video was without the cat, but then later discovered he can take off the heat shield and the noise would go away. Either way, just get the high flow and call it a day.
Correct.

I'll be getting a high flow cat sooner or later. removing the heatshield has caused no repercussions
nicacus is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2014, 09:14 PM   #76
Newb
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 15
Total Cats: -6
Default

I just finished my 5 speed swap and I have a similar noise going on. I have a cheap XTD 6 puck sprung clutch and light flywheel. And the condition of the transmission was unknown. I pulled it from a car that had been sitting for roughly 7 years. The noise doesn't really bother me too much. Its not a DD. More of a track toy/beater so it is what it is. It would be pretty cool if the trans doesn't explode though. I think I will try out the ppf adjustment for kicks.
Ray Shaibuck is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 57 07-19-2017 05:11 PM
1994 Spec Miata Race Car SM/SM2/SSM For Sale Quinn Cars for sale/trade 6 10-23-2016 08:58 AM
ACT race clutch and AASCO 7lb. aluminum flywheel graexodus Miata parts for sale/trade 5 10-26-2015 02:48 PM
Moroso Air Oil Separator Catch Can Aroundcorner Miata parts for sale/trade 2 10-01-2015 04:20 PM
Another Alternator thread ihiryu General Miata Chat 9 09-28-2015 11:22 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 08:40 AM.