Where is my oil going? - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 05-14-2009, 02:09 AM   #1
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Minneapolis, MN
Posts: 963
Total Cats: -1
Default Where is my oil going?

I noticed my car is starting to use a lot of oil. After one autox day i was low on oil. The car is not blowing black smoke and i did not see any blow by anywhere. The car runs good it smells like burning oil when i come to a stop light tho once i an a while more then usual. I dont have a cat on the car.

So i was wondering how would i check where the oil is going?

I cleaned the tail pipe tip and drove the car around for a while. The tip got black but was very dry not oily at all? The cold side of the turbo is dry, the intake tube is dry too.
Rushin is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2009, 02:30 AM   #2
Newb
 
Join Date: Jul 2008
Location: Springfield mo
Posts: 38
Total Cats: 0
Default

a hole in the feed line maybe?
turbomclovin is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2009, 03:16 AM   #3
Elite Member
iTrader: (7)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Renton Washington
Posts: 1,742
Total Cats: 3
Default

Cam seals? crank seal? CAS seal? Notice any new oil spots from overnight parking? How many miles on the motor?
SKMetalworks is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2009, 09:35 AM   #4
Junior Member
iTrader: (10)
 
Join Date: Jan 2008
Location: SF Bay Area
Posts: 291
Total Cats: 0
Default

If you have an intercooler, look in there, or look in the charge pipes. Mine was blowing oil out the crankcase vent. I probably drained a quart from the intake:
Name:  IMG_0868.jpg
Views: 2
Size:  35.6 KB
bryanlow is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2009, 10:24 AM   #5
I'm a terrible person
iTrader: (19)
 
FRT_Fun's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Arizona
Posts: 7,293
Total Cats: 180
Default

Check your coolant.
FRT_Fun is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2009, 10:33 AM   #6
Elite Member
iTrader: (9)
 
Saml01's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: NYC
Posts: 5,730
Total Cats: 2
Default

Quote:
Originally Posted by turbomclovin View Post
a hole in the feed line maybe?
I wanted to say at the feed port.

Happened to me once.
Saml01 is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2009, 12:46 PM   #7
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Minneapolis, MN
Posts: 963
Total Cats: -1
Default

The engine is not leaking at all. I replaced all the seals. There is no oil in the charge pipes or intake pipes.
Rushin is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2009, 01:06 PM   #8
I'm a terrible person
iTrader: (19)
 
FRT_Fun's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Arizona
Posts: 7,293
Total Cats: 180
Default

So..

It is not being burned by the engine.
It is not being leaked externally by the engine.
It is not in the charge pipes or intake.

Is your oil drain plug washer good? Any oil spots on your driveway?

Not sure how common it is on Miatas as I do not have much experience with them, but I have seen one way leaks, as in oil leaking into the coolant. Either take a peak in the coolant reservoir, or drain some into a clean pan and check for oil.
FRT_Fun is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2009, 01:06 PM   #9
I'm a terrible person
iTrader: (19)
 
FRT_Fun's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Arizona
Posts: 7,293
Total Cats: 180
Default

double post fail thanks to shitty interwebz

Last edited by FRT_Fun; 05-14-2009 at 01:08 PM. Reason: i suck
FRT_Fun is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2009, 01:13 PM   #10
Antisaint
iTrader: (17)
 
Vashthestampede's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Danbury, CT
Posts: 4,659
Total Cats: 54
Default

So once you top off the oil, how long does it take until it reads 1 qt low?

Do you have spots in the driveway or not? Have you tried letting the motor idle and just drink a beer and look for any squirts or leaks? Did you check the coolant?

+1 on IC pipes. I know you say yours are clean, but 90% of the times thats where it goes. I've had that happen with my old greddy setup.
Vashthestampede is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2009, 01:40 PM   #11
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Minneapolis, MN
Posts: 963
Total Cats: -1
Default

Yeah i checked the IC pipes they are super clean. There absolutely no oil spots in the garage. The only time i noticed that the oil is really low was after the autocross. I am pretty sure there was ton of oil in the engine before and after i got done with autox i checked the oil and it was at the Low mark. Since then i filled it up with oil all the way to the F mark and drove it for probably 300 miles and now it sits at that o or 0 mark, right at the top of it. So not too much one but i can tell there is less oil in there. So its not like i am loosing a quart of oil every 500 miles but i can tell its eating a bit. Some people told me to make a catch can but i have no idea where to hook it up.

Thanks, Taras
Rushin is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2009, 01:16 PM   #12
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Minneapolis, MN
Posts: 963
Total Cats: -1
Default

I am thinking i should hook up a catch can, where do i plug it in?
Rushin is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2009, 01:51 PM   #13
Elite Member
iTrader: (8)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Bellingham, Wa
Posts: 2,732
Total Cats: 3
Default

Quote:
Originally Posted by Rushin View Post
I am thinking i should hook up a catch can, where do i plug it in?
read m2cupcar's catch can thread. you'll find it if you search "girly catch can"

Edit: Also, what PCV valve are you running? I feel like my motor is eating oil under high vacuum. Sometimes it'll burn a qt of oil over the course of a week, other times I dont have to add any for a month or more.

Last edited by wayne_curr; 05-15-2009 at 02:03 PM.
wayne_curr is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2009, 02:17 PM   #14
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Minneapolis, MN
Posts: 963
Total Cats: -1
Default

Quote:
Originally Posted by wayne_curr View Post
read m2cupcar's catch can thread. you'll find it if you search "girly catch can"

Edit: Also, what PCV valve are you running? I feel like my motor is eating oil under high vacuum. Sometimes it'll burn a qt of oil over the course of a week, other times I dont have to add any for a month or more.
kinda sounds like my situation. I am using stock PCV valve.
Rushin is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2009, 02:44 PM   #15
Elite Member
iTrader: (46)
 
Stein's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Nebraska
Posts: 4,812
Total Cats: 138
Default

I was amazed the other day when I checked my oil. I have had the turbo on for about 1,000 miles. Zero on the stick. One quart brought it up to L and one more to fill it so I was down two quarts in 1000 miles. The car had never used a drop between oil changes (5000 miles) before. Motor has 70K now. I've had the car since 51K.

No sign of burning, nothing in IC pipes, coolant is good. NO leaking on the shop floor, even when running the car in the shop for 1/2 hour straight. I had put in a Advance Auto 323GTX PCV valve. It was not the same as the Miata one that they had on the shelf, but it was still aftermarket. I had also put one of those little pleated breather filters on the driver's side of the valve cover. It is very oily.
Stein is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2009, 02:47 PM   #16
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Minneapolis, MN
Posts: 963
Total Cats: -1
Default

Quote:
Originally Posted by Stein View Post
I was amazed the other day when I checked my oil. I have had the turbo on for about 1,000 miles. Zero on the stick. One quart brought it up to L and one more to fill it so I was down two quarts in 1000 miles. The car had never used a drop between oil changes (5000 miles) before. Motor has 70K now. I've had the car since 51K.

No sign of burning, nothing in IC pipes, coolant is good. NO leaking on the shop floor, even when running the car in the shop for 1/2 hour straight. I had put in a Advance Auto 323GTX PCV valve. It was not the same as the Miata one that they had on the shelf, but it was still aftermarket. I had also put one of those little pleated breather filters on the driver's side of the valve cover. It is very oily.
Yeah, i got one of those little filters too.
Rushin is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2009, 03:05 PM   #17
Elite Member
iTrader: (13)
 
Join Date: Nov 2006
Location: Tigard, Oregon
Posts: 3,908
Total Cats: 0
Default

+1. Watching this thread closely. Losing oil too. Varies a bunch by how many miles also. As much as I'm losing you would absolutely see blue smoke if it were getting burned. IC pipes are clean and dry. Haven't checked the intake mani. No drips in the garage.
cueball1 is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2009, 03:22 PM   #18
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Minneapolis, MN
Posts: 963
Total Cats: -1
Default

So where would it be going if its not being burnt? if it goes into the intake wouldn't it eventually end up out the tail pipe?
Rushin is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2009, 03:41 PM   #19
Elite Member
iTrader: (13)
 
Join Date: Nov 2006
Location: Tigard, Oregon
Posts: 3,908
Total Cats: 0
Default

That's the mystery. I've had cars that used this much oil before and there was always obvious blue smoke or a puddle somewhere.
cueball1 is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2009, 03:47 PM   #20
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Minneapolis, MN
Posts: 963
Total Cats: -1
Default

Quote:
Originally Posted by cueball1 View Post
That's the mystery. I've had cars that used this much oil before and there was always obvious blue smoke or a puddle somewhere.
thats what i thought. And my car barely blows any smoke. None at all when its cold and a little bit after i drive it hard at idle. Maybe just a bit more than my catless 2008 legacy GT. And the car runs good overall too.
Rushin is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OTS Bilstein to motorsports ASN conversion stoves Suspension, Brakes, Drivetrain 5 04-21-2016 04:00 PM
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
Moroso Air Oil Separator Catch Can Aroundcorner Miata parts for sale/trade 2 10-01-2015 04:20 PM
Low oil pressure after 1.8 swap and new turbo setup JesseTheNoob DIY Turbo Discussion 15 09-30-2015 03:44 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 01:02 PM.