Anybody hard cranking w MS3 ? - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 11-09-2013, 08:29 PM   #1
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Florida
Posts: 774
Total Cats: -5
Default Anybody hard cranking w MS3 ?

Occasionally my motor seems to slow down while cranking as if the ignition timing was over advanced.

Just replaced the battery and had the alternator checked out for ripple to see if it had a bad diode - thought it may be cooking the battery but everything's ok.

I tried doing a starter draw but the issue is intermittent.

Have you guys had this issue ?

My starter also squeals a bit right after it turns the motor over, still I'd hate to pull that darn starter if I don't have to.

Thanks
poobs is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2013, 09:48 PM   #2
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 36,207
Total Cats: 2,587
Default

Yes. Tune your startup.
18psi is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2013, 10:04 PM   #3
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Florida
Posts: 774
Total Cats: -5
Default

Quote:
Originally Posted by 18psi View Post
Yes. Tune your startup.
Yes, I thought of that but it doesn't do it all the time ...
poobs is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2013, 08:00 AM   #4
Junior Member
 
Join Date: Aug 2013
Location: Ohio
Posts: 78
Total Cats: -7
Default

Mine does the same thing. It only happens occasionally.
6speed is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2013, 12:48 PM   #5
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Florida
Posts: 774
Total Cats: -5
Default

Quote:
Originally Posted by 6speed View Post
Mine does the same thing. It only happens occasionally.
What did you do to make it better ?

Far as starting mine ranges from more cranking than I would like to the point where/when the starter is not able to turn the engine over.
At that point it seems that current drops and the solenoid releases.
poobs is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2013, 04:13 PM   #6
Junior Member
 
Join Date: Aug 2013
Location: Ohio
Posts: 78
Total Cats: -7
Default

Mine isn't as bad as your car is from the sound of your description. My car's little issues mainly show themselves during cold starts. It will crank longer than I think it should to start, and occasionally it will hit a spot that feels like the timing is to far advances. When it does that I let off the key and try again and it will start the way it always does. I haven't played with the settings yet to see what helps/hurts.
6speed is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2013, 04:52 PM   #7
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Florida
Posts: 774
Total Cats: -5
Default

Quote:
Originally Posted by 6speed View Post
Mine isn't as bad as your car is from the sound of your description. My car's little issues mainly show themselves during cold starts. It will crank longer than I think it should to start, and occasionally it will hit a spot that feels like the timing is to far advances. When it does that I let off the key and try again and it will start the way it always does. I haven't played with the settings yet to see what helps/hurts.

Thanks. Mine did not seem bad also but now my starter gear seems to make a squealing noise right after it turns the motor over. I can't imagine that the failed attempts at starting the motor are doing the starter any good.

If I come across any settings that work I will report back.
poobs is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2013, 09:00 PM   #8
Junior Member
 
Join Date: Aug 2013
Location: Ohio
Posts: 78
Total Cats: -7
Default

What do you have your cranking rpm's set at?
6speed is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2013, 09:06 PM   #9
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Florida
Posts: 774
Total Cats: -5
Default

Quote:
Originally Posted by 6speed View Post
What do you have your cranking rpm's set at?
Sorry but I have no clue what mine is. I have not checked yet.

what should it be set to ?

Is that the point that determines there/when the cranking settings are applied.?

Last edited by poobs; 11-10-2013 at 09:15 PM. Reason: adding information
poobs is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2013, 09:18 PM   #10
Junior Member
 
Join Date: Aug 2013
Location: Ohio
Posts: 78
Total Cats: -7
Default

I don't know that there is a number that is right for everyone. My MS3 came set at 300 and I lowered it to 225 and it did seem to help my car some.
6speed is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2013, 10:07 AM   #11
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Florida
Posts: 774
Total Cats: -5
Default

Quote:
Originally Posted by 6speed View Post
I don't know that there is a number that is right for everyone. My MS3 came set at 300 and I lowered it to 225 and it did seem to help my car some.
Anybody know if the "Compare" function of TS compares cranking settings ?

I lent out my tuning lap top so I can't check that out right now.

Thanks
poobs is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2013, 10:48 AM   #12
Tour de Franzia
iTrader: (6)
 
hustler's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Republic of Dallas
Posts: 29,114
Total Cats: 351
Default

Quote:
Originally Posted by poobs View Post
Anybody know if the "Compare" function of TS compares cranking settings ?

I lent out my tuning lap top so I can't check that out right now.

Thanks
Attached Thumbnails
Anybody hard cranking w MS3 ?-halloween-dopeness-42.gif  
hustler is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2013, 01:13 PM   #13
y8s
2 Props,3 Dildos,& 1 Cat
iTrader: (8)
 
y8s's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Fake Virginia
Posts: 19,040
Total Cats: 407
Default

what year is your car? give me specific details of the MS3 install.
y8s is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2013, 01:31 PM   #14
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Florida
Posts: 774
Total Cats: -5
Default

Quote:
Originally Posted by y8s View Post
what year is your car? give me specific details of the MS3 install.
Thank you brother !

1991 1.6 with Gredy turbo @ 9.0 PSI
Injectors from a 1.8 Miata
MS3 wired for sequential
VTPS
LC 1 wideband
poobs is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2013, 03:00 PM   #15
y8s
2 Props,3 Dildos,& 1 Cat
iTrader: (8)
 
y8s's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Fake Virginia
Posts: 19,040
Total Cats: 407
Default

ok do you have a log of your cranking that includes map, rpm, afr, inj pulse, timing, and enrichments?
y8s is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2013, 03:35 PM   #16
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Florida
Posts: 774
Total Cats: -5
Thumbs up

Quote:
Originally Posted by y8s View Post
ok do you have a log of your cranking that includes map, rpm, afr, inj pulse, timing, and enrichments?
Not right now but I can capture one.

Cold cranking, hot ?

Several cranking attempts in one log ?
poobs is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2013, 03:56 PM   #17
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Florida
Posts: 774
Total Cats: -5
Default

Quote:
Originally Posted by poobs View Post
Not right now but I can capture one.

Cold cranking, hot ?

Several cranking attempts in one log ?
Here R a couple of short logs

Of course it started like a champ this time

Thank you very much. I appreciate any advice or insight
Attached Files
File Type: msl Cranking One 2013-11-11_14.47.51.msl (153.4 KB, 58 views)
File Type: msl Cranking two 2013-11-11_14.49.08.msl (203.9 KB, 100 views)
poobs is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2013, 05:51 PM   #18
y8s
2 Props,3 Dildos,& 1 Cat
iTrader: (8)
 
y8s's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Fake Virginia
Posts: 19,040
Total Cats: 407
Default

post a screenshot of your VE table if you'd be so kind.

Also, be sure to put a bucket under the tailpipe to catch the gas pouring out.
y8s is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2013, 06:15 PM   #19
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Florida
Posts: 774
Total Cats: -5
Default

Quote:
Originally Posted by y8s View Post
post a screenshot of your VE table if you'd be so kind.

Also, be sure to put a bucket under the tailpipe to catch the gas pouring out.
U mean cranking/ starting is very rich ?
poobs is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2013, 08:06 PM   #20
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Florida
Posts: 774
Total Cats: -5
Default

Here's the tune I'm running now.
Attached Files
File Type: zip Lorens Closed Loop 1.zip (23.6 KB, 25 views)
poobs is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Buzzing from driver side of engine bay? (MS3 install) nick470 MEGAsquirt 7 06-16-2017 02:53 PM
Need help - Stock Balancer and Fastforward overlay pulleys Frank_and_Beans Supercharger Discussion 13 09-12-2016 09:17 PM
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
WTB MP62 (Hotside) (NB2) Rick02R WTB 3 01-03-2016 08:18 PM
Expected intake temps on the track? tazswing Race Prep 20 10-03-2015 12:04 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 04:38 PM.