Help Needed with noob trying to megasquirt - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 04-23-2014, 07:47 PM   #1
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 13
Total Cats: 0
Default Help Needed with noob trying to megasquirt

I am in serious need of some help before I Explode

Set-up
1990 Miata stock block and drivetrain
550cc injectors
GT28 Turbo
Megasquirt V3 board - checked over by Matt at MT motorsports

Problem
I cannot load a base map onto the megasquirt and i receive this image:


The board


Wiring Diagram I used


Thanks for the help!
Attached Thumbnails
Help Needed with noob trying to megasquirt-signatures.jpg   Help Needed with noob trying to megasquirt-photo.jpg  
spag is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2014, 08:37 PM   #2
Moderator
iTrader: (11)
 
sixshooter's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Tampa, Florida
Posts: 15,661
Total Cats: 1,559
Default

The basemap you selected is not compatible with the firmware on the megasquirt. It looks to the untrained eye that you are trying to load a basemap for an MS2 on a MS1, but I will admit I don't know anything.
sixshooter is online now   Reply With Quote
Old 04-24-2014, 11:24 AM   #3
Supporting Vendor
 
Matt Cramer's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 2,266
Total Cats: 51
Default

Quote:
Originally Posted by sixshooter View Post
The basemap you selected is not compatible with the firmware on the megasquirt. It looks to the untrained eye that you are trying to load a basemap for an MS2 on a MS1, but I will admit I don't know anything.
Your untrained eye is 100% correct.
Matt Cramer is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2014, 05:26 PM   #4
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 13
Total Cats: 0
Default

I will try and track down the proper software tonight once I get home.

And to the mod who changed the title you are in fact very correct, electronics have gotten the best of me
spag is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2014, 02:07 PM   #5
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 13
Total Cats: 0
Default

So I have been trying to tune my car and its just not working. I have to set my timing at 33 degrees just to get it to turn on but its just not running.

The Back fires are so bad my neighbors must all think I own an AK-47 and fire it for fun!

I cant even get it to idle properly at 850 rpm to even try and check my timing properly.

Can anyone shed some light on possible problems?
spag is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2014, 02:33 PM   #6
Elite Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2012
Location: Indianapolis
Posts: 3,325
Total Cats: 235
Default

We need logs. Can't do much without them besides guess.
thenuge26 is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2014, 03:13 PM   #7
Cpt. Slow
iTrader: (25)
 
curly's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Oregon City, OR
Posts: 12,105
Total Cats: 518
Default

Are you now using this basemap?

MegaSquirtPNP by DIYAutoTune.com
curly is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2014, 03:18 PM   #8
Moderator
iTrader: (11)
 
sixshooter's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Tampa, Florida
Posts: 15,661
Total Cats: 1,559
Default

Did you lock the timing at 10 degrees within the megasquirt settings and then verify base timing with a light?

Is it possible that the ring on the balancer has moved, since this is a common problem?
sixshooter is online now   Reply With Quote
Old 05-01-2014, 07:50 PM   #9
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 13
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by sixshooter View Post
Did you lock the timing at 10 degrees within the megasquirt settings and then verify base timing with a light?

Is it possible that the ring on the balancer has moved, since this is a common problem?
I cant even do that because it will not start at 10 degrees timing

I attached a data log i tried to do before the car died.

Thanks for your help!
Attached Files
File Type: msl 2014-04-29_08.21.51.msl (260.9 KB, 27 views)
spag is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2014, 08:19 PM   #10
Senior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Mar 2014
Location: Meridian, Mississippi
Posts: 637
Total Cats: 42
Default

Disable the fuel pump, lock the advance to 10 deg in the megasquirt and have a friend crank the engine over while you check the base timing.

Keith
Twodoor is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2014, 09:18 PM   #11
Moderator
iTrader: (11)
 
sixshooter's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Tampa, Florida
Posts: 15,661
Total Cats: 1,559
Default

Quote:
Originally Posted by Twodoor View Post
Disable the fuel pump, lock the advance to 10 deg in the megasquirt and have a friend crank the engine over while you check the base timing.

Keith
This
sixshooter is online now   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need help - Stock Balancer and Fastforward overlay pulleys Frank_and_Beans Supercharger Discussion 13 09-12-2016 09:17 PM
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
WTB Stock NB Pistons pdexta WTB 0 09-28-2015 12:18 PM
WTB HPDE miata - Texas Voltwings Cars for sale/trade 0 09-27-2015 07:40 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 06:16 PM.