It's working....kinda... - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 03-04-2007, 03:47 PM   #1
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (14)
 
brgracer's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Ambler, PA
Posts: 1,275
Total Cats: 1
Default It's working....kinda...

...but I need some direction as to what to adjust...

So far, I had the car idling which is something that it would not do before, but the idle is wavering and the AFR is very rich around 11. I did not take the car out for a spin as I want to fix the idle first. Maybe it just needed to warm up more, not sure so here's the deal:

Setup is 1.6L with 550cc injectors and stock pump. MS v3 w/MSe 029v running both fuel and spark, I have no AC so the Ms is basically controlling just fuel/spark/fans/IAC. Innovate LC-1 WB. Stock CLT sensor corrected with EasyTherm. GM AIT sensor in the IM. All sensor readings are good and solid and give readings that are consistent with what they should be.

I believe Adam adjusted the map off Al Hounos's map so my first inclination is to adjust the total fuel req lower as I have bigger injectors (IIRC Al is running 440cc?), but also thinking that maybe I should start with the warmup enrichment as it's a pretty cold start. Any assistance is appreciated and I'll be spending the next hour or so reading up on the msefi forum before I start to tinker. Thanks in advance.

Tom

Attached is my msq file and a short log file as well.
Attached Files
File Type: rar Inital.rar (5.0 KB, 37 views)
File Type: rar datalog200703041400.rar (3.1 KB, 53 views)
brgracer is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2007, 03:52 PM   #2
Senior Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Knoxville
Posts: 1,168
Total Cats: 0
Default

yeah, set your req fuel up correctly. i'm runnin 450s. Idle may be around 13.5:1-14.5:1 depending on temp.
Al Hounos is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2007, 06:46 PM   #3
Elite Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Warrington/Birmingham
Posts: 2,658
Total Cats: 39
Default

Quote:
Originally Posted by Al Hounos View Post
yeah, set your req fuel up correctly. i'm runnin 450s. Idle may be around 13.5:1-14.5:1 depending on temp.
how important is Req_fuel? I've just gone from stock 230's to cleans and flow tested 550's (that actually flow 600.....) according to the req_fuel calculator the req_fuel should be 5, If i set it at that all my AFR's are a good 2 points off i.e. 14.xx rather than 12.xx at WOT.

I've moved req_fuel to 5.5 and everything seems more normal and just needs fine tuning to suit the injectors.

It's my understanding that req_fuel is just a multiplier for the VE table? and I also thought it was bad to be going above 100 on the VE table? (I'll definately be going above 100 one my supergharger is installed as the WOT cells are arount 85-95)

ta!

Richy
richyvrlimited is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2007, 06:51 PM   #4
Senior Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Knoxville
Posts: 1,168
Total Cats: 0
Default

yes, req fuel is the basis for your entire fuel map. it's pretty important. make sure your WB is calibrated correctly. you can shift the entire fuel table by a number, so just richen it till its right. no reason to fudge the req fuel. its not bad going over 100... mine tops out at 130. n/a yes, something isn't right if you're over 100. but i would really hope that if you cram an extra atmosphere or so of pressure in there that it would increase VE past 100.
Al Hounos is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2007, 06:54 PM   #5
Junior Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Greenville, NC
Posts: 211
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by brgracer View Post
...but I need some direction as to what to adjust...

Maybe it just needed to warm up more, not sure so here's the deal:
Dont underestimate this. Mine runs "ok" on startup but gets MUCH, MUCH better after warmup.
ecugrad is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2007, 07:00 PM   #6
Senior Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Knoxville
Posts: 1,168
Total Cats: 0
Default

woah, did you just add those attachments? your MAP is all f'd up, what is your boost gauge reading?
Al Hounos is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2007, 08:56 PM   #7
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (14)
 
brgracer's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Ambler, PA
Posts: 1,275
Total Cats: 1
Default

Quote:
Originally Posted by Al Hounos View Post
woah, did you just add those attachments? your MAP is all f'd up, what is your boost gauge reading?
The log file was rough idle sitting in neutral so the boost gauge showed a wavering vac accordingly. I'm going to double check for a vac leak, but I doubt it as there were periods of steady idle. Things did get better when warm and that combined with the rich wb reading lead me to correcting my fueling first. I think that maybe the enrichments are too much. We'll see. Tough thing is that it's only getting colder over then next week so it'll be a real test.
brgracer is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2007, 09:53 PM   #8
Senior Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Knoxville
Posts: 1,168
Total Cats: 0
Default

i think you're controlling too many things. start with fuel only, then spark, then idle. don't worry about the idle too much till you get all those done. map should be about 50 if its cold but fully warm it should be about 28-30. i don't know why it's wavering between the two. it should be pretty rich when cold. 12:1 if its 30 or 40 is what it is on mine i think. drive it a little keeping an eye on a/f and get it warmed up and see what happens.
Al Hounos is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2007, 02:36 AM   #9
Elite Member
iTrader: (5)
 
akaryrye's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Central California
Posts: 2,526
Total Cats: 0
Default

i like your new avatar Al
akaryrye is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2007, 11:37 AM   #10
Senior Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Knoxville
Posts: 1,168
Total Cats: 0
Default

yeah me too. its a self portrait. i'm doing my posting face.
Al Hounos is offline   Reply With Quote
 
 
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 06:16 AM.