MS3 +FM turbo r unning perfectly now won't start - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 05-21-2016, 10:23 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2012
Location: Calgary, AB
Posts: 151
Total Cats: -11
Default MS3 +FM turbo r unning perfectly now won't start

I've been running my MS3+FM combo for the last few months without many hiccups. Today, I used the car to grab groceries and returned it back to its parking spot fine. A few hours later, I go to start the car, it catches like normal then suddenly dies. When it cranks, it just cranks.. No catching whatsoever. I played with the cranking pulse to no avail -- it's been working on the current map at the same temperatures for a while now, so that shouldn't be the problem. I recorded a log for the pros on this board to look over. It looks like its getting fuel, not sure why it won't start... Any clues? Thanks in advanced.. I need to move the car ASAP.

I'm using FAB9 COPs. I haven't done a spark check yet, but the COPs are basically brand new..
Attached Files
File Type: msl CrankingNostart.msl (102.1 KB, 15 views)
Chowcow is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2016, 11:43 PM   #2
SADFab Destructive Testing Engineer
iTrader: (5)
 
aidandj's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Beaverton, USA
Posts: 17,992
Total Cats: 1,457
Default

If it worked and stopped working its probably not the tune. We need a composite cranking log.

Also what year car. What year motor. What trigger setup.
aidandj is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2016, 01:07 AM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2012
Location: Calgary, AB
Posts: 151
Total Cats: -11
Default

Quote:
Originally Posted by aidandj View Post
If it worked and stopped working its probably not the tune. We need a composite cranking log.

Also what year car. What year motor. What trigger setup.
The MSQ doesn't pull that? How do I record a composite cranking log?
Chowcow is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2016, 01:38 AM   #4
Slowest Progress Ever
iTrader: (26)
 
thirdgen's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: The coal ridden hills of Pennsylvania
Posts: 5,806
Total Cats: 183
Default

My car recently ran semi decent, last week bish won't start. I tested coils to be bad. You're running cops though...I'd check for spark.
thirdgen is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2016, 05:09 AM   #5
Supporting Vendor
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,440
Total Cats: 198
Default

Also check the fuel pump. Just hearing the relay click isn't enough. Typical symptom is car starting then stalling a couple of seconds later (many seconds later on returnless), out of the blue.
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2016, 04:35 PM   #6
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2012
Location: Calgary, AB
Posts: 151
Total Cats: -11
Default

Pulled the spark plugs and cranked the car. They were super dirty cause I've been running pretty rich (Iridium IK-22). Cleaned them off and watched them spark. Plugged them back in and couldn't get the motor to turn. So I recorded video of both the dirty sparks and brand new plugs. The spark patterns were coming off differently so I decided to replace the whole set. Once I got the new plugs in, the car runs 100x smoother than it was before. I guess I was misinterpreting the cars stumbly idle as a poor tune as opposed to gunked plugs.

I've gotten maybe 5k out of each set of 4 IK22s. The car warms up around 11-12 AFR then idles around 14.3-5.

I've since changed the warmup to be closer to 13 on cold and 14.7-.9 on cruise. Hope this extends the length of these plugs.

I've got video of the two spark patterns if that would help people... Let me know!

Thanks for the response again!
Chowcow is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2016, 05:11 PM   #7
Slowest Progress Ever
iTrader: (26)
 
thirdgen's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: The coal ridden hills of Pennsylvania
Posts: 5,806
Total Cats: 183
Default

This happens to more people (including myself) than it should. We make assumptions that problems are MS related, when it was something mechanically the whole time.
thirdgen is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1992 Turbo 1.6 won't start after upgrading from MSPNP to MSPNP2 Buckles MSPNP 25 05-25-2016 10:58 AM
Brand new nxs boost controller yossi126 Miata parts for sale/trade 1 05-04-2016 07:27 AM
Removing ball bearings from crank journals Madjak Race Prep 29 05-01-2016 11:21 PM
'99 MS3+MS3x No Start acedeuce802 MEGAsquirt 8 04-26-2016 07:40 PM
cops ms3x 1.6l whinin MEGAsquirt 5 04-24-2016 07:34 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 06:47 AM.