Setting up Megasquirt II with MacBook Pro. - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 01-18-2012, 02:14 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 141
Total Cats: 1
Default Setting up Megasquirt II with MacBook Pro.

I'm having the hardest time getting my MacBook to communicate with my msII. Im using the USB to serial adapter and I have tuner studios downloaded. Does anyone have some insight on this and maybe could help me out?
Thanks.
Ryanxstorey is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2012, 02:22 PM   #2
Junior Member
iTrader: (4)
 
Join Date: May 2009
Location: Athens GA
Posts: 434
Total Cats: 3
Default

Checkout the tunerstudio forum at msextra.com
I have seen a bunch of people there use mac machines to do the tuning.

-Raj
redrider706 is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2012, 04:04 PM   #3
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 89
Total Cats: 0
Default

I set up my work MBP with tuner studio and from memory there was an issue with the supplied drivers for the usb/serial adapter that I used and I had to find some other drivers.

Sorry I don't have more info but it might set you on the right track?
giblets is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2012, 11:23 PM   #4
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 141
Total Cats: 1
Default

Thanks guys I was able to get them to communicate and now I am getting this error:

Does this mean I need to download that firmware? I cannot find this anywhere on my computer.
Thanks.
Ryanxstorey is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2012, 11:28 PM   #5
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 89
Total Cats: 0
Default

This might help you
http://www.msextra.com/doc/ms2extra/upgrade.html

but basically, if you get the 3.0.3s firmware and there will be an ini file in there that you can load into TS.

current is 3.2.1 so it's probably best to get that instead though, there are links and instructions on that web page I linked.
giblets is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2012, 11:51 PM   #6
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 141
Total Cats: 1
Default

Thanks for the help again. There file download in there is for Windows/Linux. I am currently trying to find a Mac download, or maybe I am just not understanding it correctly. I tried downloading the 3.2.1 and when I open it in terminal ( only thing that will open file ) it says command not found.

Last edited by Ryanxstorey; 01-19-2012 at 12:01 AM.
Ryanxstorey is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2012, 12:35 AM   #7
Senior Member
iTrader: (6)
 
Join Date: May 2009
Location: San Francisco
Posts: 989
Total Cats: 23
Default

You could get VMware fusion and then get a free Linux os like Ubuntu and run it that way if the Mac os doesn't work.
wittyworks is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2012, 12:38 AM   #8
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 89
Total Cats: 0
Default

ah sorry, I didn't think about that because I haven't upgraded firmware using the mac.

This thread suggests using a windows VM as mentioned above so that might be the only option other than borrowing another laptop.
http://www.msextra.com/forums/viewto...?f=122&t=42058

You can still download 3.0.3s and get the ini for your current version though:

http://www.msextra.com/doc/ms2extra/files/alpha/
giblets is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2012, 01:37 PM   #9
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 141
Total Cats: 1
Default

Thanks a lot guys. I'll try downloading the 3.0.3 firmware after work and see if I can get it to work.
Ryanxstorey is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2012, 09:16 PM   #10
Newb
 
Join Date: May 2011
Posts: 30
Total Cats: 0
Default

You can do pretty much everything with the mac version of tuner studio and mega log viewer, with the exception of installing firmware. For that you will need windows.

That said, clicking the "firmware zipfile" link from this page on my mac gives me a plain zip file that i have no trouble with opening.
sparkstack is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2012, 01:00 AM   #11
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 141
Total Cats: 1
Default

Ok so I am making slow progress. Next problem is I do not know what some of these settings need to be like can commands and egt full. I realize I have to put in my wideband sensor and keep afr and fahrenheit.
Ryanxstorey is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2012, 12:39 AM   #12
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 141
Total Cats: 1
Default

Nevermind, I have figured a lot out. Got megasquirt in tonight and pretty sure I got the idle pretty steady around 900 rpms.
Ryanxstorey is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2012, 04:27 AM   #13
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 89
Total Cats: 0
Default

Yeah there's plenty of info online re MS/TS in general
giblets is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2012, 03:10 PM   #14
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 141
Total Cats: 1
Default

Ok so I only have 1 wire coming into my db15 connector and thats for my mtx-l. Does this sound correct?
Ryanxstorey is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2012, 04:19 PM   #15
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 141
Total Cats: 1
Default

Also my afr in tuner studios is pegged at 7.4
Ryanxstorey is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2012, 04:28 PM   #16
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 89
Total Cats: 0
Default

Which MS do you have? I have a DIYPNP and the DB15 is only used for extra inputs/outputs. I assume that you don't need anything other than the MTX-L on the DB15.

Re the AFR's, you need to check that you have the correct wire from the MTX-L hooked up to the MS on the correct pin. I think that by default, the MTX-L will have one of the analog outputs outputting a wideband signal and the other a simulated narrowband so make sure you have the right wire or change it with the software - something you might not be able to do with the mac actually?

I assume the MTX-L has calibrated the sensor and you are seeing the correct AFR on the gauge?

Have you selected Wideband in the tunerstudio project settings and configured your wideband in tunerstudio (Tools->Calibrate AFR-> Select 'Innovate LC1 Default' and then click 'Write to controller')

Last edited by giblets; 01-22-2012 at 04:40 PM. Reason: oops
giblets is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2012, 04:48 PM   #17
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 141
Total Cats: 1
Default

I have the 0-5 v wire in the pin 15 on the db15. I read something about manually putting in some numbers under where you told me to put the lc1 default. Both show that I have 7.4 afr. The o2 is calibrated and shows my afr on the actual gauge. I have a ms2 built by brain. I'm using the 3.0.3s.
Ryanxstorey is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2012, 04:52 PM   #18
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 89
Total Cats: 0
Default

I'm running out of ideas then, it could be that the gauge in TS isn't set up properly so you could try playing with that or take a short log and check that.

Did you hook up the brown or the yellow wire from the MTX-L to the MS?
giblets is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2012, 04:55 PM   #19
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 89
Total Cats: 0
Default

Otherwise it sounds like the MTX-L isn't connected to the MS properly
giblets is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2012, 05:00 PM   #20
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 141
Total Cats: 1
Default

I used the yellow wire and have 0-5 volts all the way up to the db15 connectors. Is there somewhere else I can splice the yellow wire to?
Ryanxstorey is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OTS Bilstein to motorsports ASN conversion stoves Suspension, Brakes, Drivetrain 5 04-21-2016 04:00 PM
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
Changing from 460cc to flow force 610cc in diypnp 90 Turbo MEGAsquirt 19 10-19-2015 04:23 PM
Leaky Wilwoods mx592 Suspension, Brakes, Drivetrain 1 10-01-2015 01:45 AM
Any pnp megasquirt for 2001 Big_gumby WTB 0 09-30-2015 04:34 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 05:37 AM.