Oil Pressure - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Prefabbed Turbo Kits A place to discuss prefabricated turbo kits on the market
Sponsored by:
Sponsored by:

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 07-24-2007, 03:15 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2005
Location: Charlotte, NC
Posts: 467
Total Cats: 0
Default Oil Pressure

I have a 3-4 hour trip this weekend heading towards the Gap. Wanted to know whats everybody oil pressure is like when idle and on the highway around 75-80. It seems at idle my pressure (if the stock gauge is correct) it's at 12-14psi. At around 75mph(close to 4k rpm) im maybe at 35psi. Running mobil 1 10-30 and running my oil feed line off my oil pressure sender unit (1.8 kit from FM).
JDMAflac is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2007, 03:40 PM   #2
Cpt. Slow
iTrader: (25)
 
curly's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Oregon City, OR
Posts: 12,105
Total Cats: 518
Default

mine's right below 30 at idle, around 45 or 50 cruising on the freeway. that's real low. when you're engine is cold and you start it up, you should just blip the throttle to about 2k or 2.5k and it should peg the gauge. checked your dip stick lately?
curly is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2007, 03:56 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2005
Location: Charlotte, NC
Posts: 467
Total Cats: 0
Default

On cold starts, blipping the throttle does go past 60 psi. Oil level is correct.
JDMAflac is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2007, 05:54 PM   #4
Senior Member
 
Join Date: May 2006
Posts: 884
Total Cats: 0
Default

My oil pressure is about 90psi on coldstart and settles to about 30psi as it warms up.

My Subaru is about 100psi on coldstart and settles to about 30-40 psi on warm.
firedog25 is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2007, 10:07 AM   #5
Junior Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Orlando, FL
Posts: 125
Total Cats: 0
Default

I think I read somewhere that MINIMUM oil pressure on a warm engine should be 1 psi per 100 rpm +5 psi. So 3000 rpm should be 35 psi.
Racer46 is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2007, 10:25 AM   #6
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2005
Location: Charlotte, NC
Posts: 467
Total Cats: 0
Default

I wonder with me running the FM2 oil feed kit has anything to do with it. With my oil pressure like this, are there any damages that can/will happen? Thanks to everybody who responded.

Racer46: That makes me feel a lil bit better.
JDMAflac is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2007, 10:52 AM   #7
Cpt. Slow
iTrader: (25)
 
curly's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Oregon City, OR
Posts: 12,105
Total Cats: 518
Default

Oil won't get to the end of the oil supply route. these things include the camshafts I believe. which is why clicky HLA happen when you're a little low on oil. 60psi on a cold start is still VERY low
curly is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2007, 11:11 AM   #8
Elite Member
iTrader: (5)
 
m2cupcar's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Atlanta
Posts: 7,236
Total Cats: 288
Default

The last thing to receive oil is are the bearing/journal at the front of the exhaust cam. General practice for race engines is 1psi oil press. per 100rpm (as mentioned). That said, I know of numerous racers that ran less than the "general practice" pressure and never had engine failures. My 1.6 showed ~45psi at 6k rpm for three years and never failed. I sold it to low budget SM racer who ran it for two seasons and never had it fail.
m2cupcar is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2007, 12:47 PM   #9
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2006
Location: Hong Kong
Posts: 523
Total Cats: 0
Default

This worries me alittle also!

My oil feed line is also "T" off my oil pressure sender spot(but using Greddy sensor).

Cold start idle= 66psi
warm idle = 26 psi
Hot idle = 17 psi

I dunno if "t" off our oil feed line from the pressure sender spot will make any difference in actual pressure?
Mimime is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2007, 01:05 PM   #10
Elite Member
iTrader: (5)
 
m2cupcar's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Atlanta
Posts: 7,236
Total Cats: 288
Default

17psi at hot idle is fine. What does it look like up at 6-7k?
m2cupcar is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2007, 03:53 PM   #11
Newb
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 4
Total Cats: 0
Default

17psi
ninjitsumeiyo is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2007, 06:15 PM   #12
:(
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2006
Location: nowhere
Posts: 8,281
Total Cats: 2
Default

Quote:
Originally Posted by ninjitsumeiyo View Post
17psi
This was a totally useless post man do you actualy have a point in being here or what dont try crap like this just to get your count up if i was a mod you would be booted
magnamx-5 is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2007, 06:25 PM   #13
I'm Miserable!
iTrader: (-1)
 
Join Date: May 2007
Location: West Sacramento Ca
Posts: 948
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by magnamx-5 View Post
This was a totally useless post man do you actualy have a point in being here or what dont try crap like this just to get your count up if i was a mod you would be booted
I told them.
They deleted his post counts.
Bwahahaha.
But, if it happens again, I think Booting is what will need to happen
Slidin'Miata916 is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2007, 08:32 PM   #14
Junior Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Windsor, Ont
Posts: 67
Total Cats: 0
Default

Mine runs the same when hot, maybe a little worse. Goes as low as 10 sometimes on idle when boosting a lot, usually more around 15. I also run Mobil 1 10w-30. So your not the only one.
dedoky is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2007, 01:59 PM   #15
Senior Member
iTrader: (2)
 
dc2696's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Edmonton Ab, Canada
Posts: 1,176
Total Cats: 13
Default

I was just thinking about this yedterday aswell. I'm runing the same oil 10-30 mobil and ny pressuresare similar to yours. 14psi at hot idle about 30psi cruising 100kph and 25 at hot idle. Oil level is also correct and oil feed is from the regular feed spot on the block
dc2696 is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2007, 12:02 AM   #16
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2005
Location: Charlotte, NC
Posts: 467
Total Cats: 0
Default

Alright guys, came back from slaying the dragon (GAP). It seem to do fine, didn't burn oil too much oil (if any). At around 3800 rpm in 5th gear, i was at about 40-45 psi. Hot idle is at 15-17. I was considering a heavier oil on my next oil change.
JDMAflac is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OTS Bilstein to motorsports ASN conversion stoves Suspension, Brakes, Drivetrain 5 04-21-2016 04:00 PM
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
Moroso Air Oil Separator Catch Can Aroundcorner Miata parts for sale/trade 2 10-01-2015 04:20 PM
Low oil pressure after 1.8 swap and new turbo setup JesseTheNoob DIY Turbo Discussion 15 09-30-2015 03:44 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 08:43 AM.