6 Speed will not go into gear on cold start. - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Suspension, Brakes, Drivetrain discuss the wondrous effects of boost and your miata...

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 10-20-2013, 09:02 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 65
Total Cats: -2
Default 6 Speed will not go into gear on cold start.

I swapped in a 01+ 6 speed in my NA last month.
When the engine is warm (I assume the transmission is warm as well) I can get into gear very easily.

However, since the weather has cooled off it's really hard to get into gear (especially reverse) after a cold start.

If I do manage to get it in gear after waiting for it to warm up, it starts acting normal, but i can not get the car to move after cold start and have to wait till it will let me select 1st 2nd or reverse. Usually it's less of wait to get it in the forward gears so these days I started back parking the car.

I believe my hydraulics are fine because when the car is warm I can get into any gear easily. Fluid flushed this spring and new slave cylinder put it as well at that time. (I put in redline mt90 when I swapped the transmission in last month)

I have FM level2 clutch kit for what its worth. (it engages/disengages very close to floor)
Hungry-R is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2013, 09:18 PM   #2
Elite Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Aug 2011
Location: South Jersey
Posts: 1,523
Total Cats: 30
Default

Quote:
Originally Posted by Hungry-R View Post
I swapped in a 01+ 6 speed in my NA last month.
When the engine is warm (I assume the transmission is warm as well) I can get into gear very easily.

However, since the weather has cooled off it's really hard to get into gear (especially reverse) after a cold start.

If I do manage to get it in gear after waiting for it to warm up, it starts acting normal, but i can not get the car to move after cold start and have to wait till it will let me select 1st 2nd or reverse. Usually it's less of wait to get it in the forward gears so these days I started back parking the car.

I believe my hydraulics are fine because when the car is warm I can get into any gear easily. Fluid flushed this spring and new slave cylinder put it as well at that time. (I put in redline mt90 when I swapped the transmission in last month)

I have FM level2 clutch kit for what its worth. (it engages/disengages very close to floor)
Have you tried adjusting the clutch pedal linkage to make it engage more towards the middle of travel?
BTMiata is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2013, 01:02 AM   #3
Senior Member
iTrader: (4)
 
mr_hyde's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Seattle
Posts: 799
Total Cats: 25
Default

The level 2 FM clutch can be a real bitch to get enough pedal travel. The MT90 isn't helping anything either. Get the motorcraft or Amsoil juice.
mr_hyde is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2013, 01:09 AM   #4
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 36,185
Total Cats: 2,582
Default

what these guys said: adjust the clutch and switch to a more temp friendly fluid.

for what its worth, my synchros are real finicky when cold as well. it goes into gear, but can grind if you don't do it just right when dead cold.

as soon as warmed up, its buttery smooth
18psi is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2013, 01:17 AM   #5
Senior Member
iTrader: (4)
 
mr_hyde's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Seattle
Posts: 799
Total Cats: 25
Default

Quote:
Originally Posted by 18psi View Post
for what its worth, my synchros are real finicky when cold as well. it goes into gear, but can grind if you don't do it just right when dead cold.

as soon as warmed up, its buttery smooth
+1 ^. Every miata 6 speed will clunk a bit until it warms up. Cold ambient temps just make it worse. Adjust the pedal, change the fluid and hope for the best.
mr_hyde is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Expected intake temps on the track? tazswing Race Prep 20 10-03-2015 12:04 PM
Leaky Wilwoods mx592 Suspension, Brakes, Drivetrain 1 10-01-2015 01:45 AM
Low oil pressure after 1.8 swap and new turbo setup JesseTheNoob DIY Turbo Discussion 15 09-30-2015 03:44 PM
3rd Time's a Charm...hopefully. zephyrusaurai Meet and Greet 2 09-28-2015 11:59 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 09:36 AM.