NB ABS WTFBBQ Problem - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Suspension, Brakes, Drivetrain discuss the wondrous effects of boost and your miata...

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 11-01-2011, 04:05 PM   #1
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
jeff_man's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Dallas, Tx
Posts: 3,056
Total Cats: 103
Default NB ABS WTFBBQ Problem

Not sure what started the problem. When i get in the car and if i apply the brakes i can feel the peddle pulsing like the abs is on and if i do it at low speed i can hear the abs pump doing it's thing but it continues few seconds after i have stopped. After about 3 minutes the abs light comes on and the system is bypassed. 3 - 4 days later abs light just comes on when i start the car.

Guessing first place to look is abs senders on the wheels but is there any way to test them? Or has anyone heard of or had this problem?
jeff_man is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2011, 04:48 PM   #2
Elite Member
iTrader: (4)
 
MartinezA92's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Mountain View, CA
Posts: 1,702
Total Cats: 28
Default

I'm never touched a Miata with ABS, but I know on some cars if your foots on the brake when you start the car, you will feel the pedal pulsating. Its the ABS system running a self diagnostic, totally normal.

Again, no clue on specifics of Miata ABS, but maybe there's a way to get codes from the ABS system?
MartinezA92 is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2011, 04:56 PM   #3
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
jeff_man's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Dallas, Tx
Posts: 3,056
Total Cats: 103
Default

Quote:
Originally Posted by MartinezA92 View Post
I'm never touched a Miata with ABS, but I know on some cars if your foots on the brake when you start the car, you will feel the pedal pulsating. Its the ABS system running a self diagnostic, totally normal.

Again, no clue on specifics of Miata ABS, but maybe there's a way to get codes from the ABS system?
Problem is after car is started without foot on the brake. Happens first time i get on the brake more then maybe 25+%
jeff_man is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2011, 05:07 PM   #4
Elite Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 8,782
Total Cats: 119
Default

Disconnect ABS harness from ABS brain thing, start car see what happens.

Turn car off plug **** in, start car see what happens?
Faeflora is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2011, 06:58 PM   #5
Senior Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Feb 2006
Location: Centennial, CO
Posts: 672
Total Cats: 20
Default

Find someone with an ABS scanner. I have one, but not sure if it will work on a Miata. Might simplify finding your problem.
karter74 is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2011, 08:25 PM   #6
Elite Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Dec 2010
Location: Raleigh, NC
Posts: 1,970
Total Cats: 49
Default

disconnect and throw away the ABS.


Lift weights with legs.

Do pumping on your own, or better yet, don't lock your wheels up.
Seefo is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2011, 08:36 PM   #7
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
jeff_man's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Dallas, Tx
Posts: 3,056
Total Cats: 103
Default

Quote:
Originally Posted by Track View Post
disconnect and throw away the ABS.


Lift weights with legs.

Do pumping on your own, or better yet, don't lock your wheels up.
DD has abs. My track car has no abs like a real mans track car.
jeff_man is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2011, 06:27 PM   #8
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
jeff_man's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Dallas, Tx
Posts: 3,056
Total Cats: 103
Default

How do i unplug the abs harness. connector is unlike others.
jeff_man is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2011, 06:41 PM   #9
Tour de Franzia
iTrader: (6)
 
hustler's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Republic of Dallas
Posts: 29,114
Total Cats: 351
Default

Modern vehicles are reliable, lol.
hustler is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
Is my swirl pot design okay? FrankB Race Prep 10 10-02-2015 10:00 PM
Leaky Wilwoods mx592 Suspension, Brakes, Drivetrain 1 10-01-2015 01:45 AM
Odd Steering issue interestedofold Suspension, Brakes, Drivetrain 5 09-29-2015 02:42 PM
3rd Time's a Charm...hopefully. zephyrusaurai Meet and Greet 2 09-28-2015 11:59 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 05:37 AM.