Shaky steering at 80mph ish? - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Suspension, Brakes, Drivetrain discuss the wondrous effects of boost and your miata...

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 05-16-2012, 07:44 PM   #1
Slowest Progress Ever
Thread Starter
iTrader: (26)
 
thirdgen's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: The coal ridden hills of Pennsylvania
Posts: 5,806
Total Cats: 183
Default Shaky steering at 80mph ish?

My car was stock suspension with FM sways. Then I added Koni Str-T shocks w/ racing beat springs. I had the alignment done and it handled ok. I swapped out the racing beats for FM springs a few months ago, and lately when I hit like 80mph, my steering wheel shakes A LOT. What could cause this? Improper alignment? Unbalanced wheel?
thirdgen is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2012, 07:52 PM   #2
Elite Member
iTrader: (21)
 
Join Date: Jun 2007
Location: Rochester, NY
Posts: 5,684
Total Cats: 555
Default

Could be both. Wheel balance will be noticable at lower speeds, but not as severe. Usually gets worse as you go faster, but you'd certainly feel it at, say 60. Seeing as you swapped springs, I'm betting it's alignment, though.

Are you sure everything is tight? Also, do a search on the infamous Miata shimmy. Loads has been written on it.
rleete is offline   Reply With Quote
Old 05-17-2012, 12:11 AM   #3
Elite Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Mar 2008
Location: Granbury, TX
Posts: 6,009
Total Cats: 583
Default

Sounds like your suspension mods were a few months ago but the shaking started recently ("lately")? I.e., the shaking is not directly linked to a mod? Makes me think you have a tire going bad (separated tread). Or maybe you threw a wheel weight/bent rim.
hornetball is offline   Reply With Quote
Old 05-17-2012, 12:55 AM   #4
Slowest Progress Ever
Thread Starter
iTrader: (26)
 
thirdgen's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: The coal ridden hills of Pennsylvania
Posts: 5,806
Total Cats: 183
Default

I'll check my car in the morning, but I'm willing to bet I threw a wheel weight. I know my tires on the front are worn on the inside pretty badly, but not "will not pass inspection" bad.
thirdgen is offline   Reply With Quote
Old 05-25-2012, 12:48 AM   #5
Newb
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 32
Total Cats: 2
Default

How many miles on it? Check your wheel bearings for play also, but most likely just wheel balance issue and the suspension mods brought it out.
Sentry is offline   Reply With Quote
Old 05-25-2012, 01:44 AM   #6
Slowest Progress Ever
Thread Starter
iTrader: (26)
 
thirdgen's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: The coal ridden hills of Pennsylvania
Posts: 5,806
Total Cats: 183
Default

162,000 miles...I checked and I'm not missing any wheel weights. I'm thinking they still could be improperly balanced, and my alignment could still be off. Wheel bearings seem ok. I've owned my car since 103,000 miles and I have never put brake pads on it...and they still look like they did when I bought it.
The brake pads comment has nothing to do with my issue...but I just felt like sayin.
thirdgen is offline   Reply With Quote
Old 05-25-2012, 01:54 AM   #7
Elite Member
iTrader: (6)
 
TorqueZombie's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Lebanon, TN
Posts: 1,668
Total Cats: 63
Default

Maybe one of the cam bolts for alainment cam loose and shifted a bit? I've heard if they aren't torqued down they will move around with suspension movement. Maybe the shop didn't get them tight and they moved a little.
TorqueZombie is offline   Reply With Quote
Old 05-25-2012, 03:15 PM   #8
Supporting Vendor
iTrader: (31)
 
Savington's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Sunnyvale, CA
Posts: 14,357
Total Cats: 1,322
Default

Align and balance the wheels again.
Savington is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2012, 03:06 AM   #9
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2011
Location: MN
Posts: 115
Total Cats: 2
Default

Could be alignment, could be wheel balance. If you get some loud popping when cornering, then that sound may be loose alignment bolts.

You didn't get alignment done after the most recent spring swap?

Shimmy sucks. I had it with new tires, re-balance made it better but it's still there. Hard to find a shop near me that's ---- enough to get it just right.
mc85 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Raleigh: Fiberglass headlight scope, 1.6L ECU, AFM, Hardtop latches, more bigmackloud Miata parts for sale/trade 13 09-22-2017 01:34 PM
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 57 07-19-2017 05:11 PM
15x10 - 15x11 6UL @ 949 Racing emilio700 Wheels and Tires 151 06-02-2017 03:36 PM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
Odd Steering issue interestedofold Suspension, Brakes, Drivetrain 5 09-29-2015 02:42 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 08:37 AM.