Erratic Idle and firing up. - Miata Turbo Forum -Boost cars, acquire cats.

Welcome to   Members

Engine Performance This section is for discussion on all engine building related questions. KMiata

LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 05-11-2015, 06:10 PM   #1
Thread Starter
Join Date: May 2014
Posts: 9
Total Cats: 1
Default Erratic Idle and firing up.

I was driving down the road when my 1996 Miata just died. I restarted it and it ran for a few seconds before dying again.

The next day I tried to start the car again and it would barely start before jumping to life with my foot on the gas. The car would run if I kept the gas pedal pressed, it would run fine but it would immediately interrupt with cough and sputter like the engine was going to die but it comes back to life before it shuts down. The tachometer also is very erratic when this happens. Going to zero and jumping back at the determined RPM.

I tried to start it the following day after that and the car had no spark and not even once would the car even fire. I pulled out 2 plugs and grounded them out on the valve cover and they didn't have any spark.

I tried again to start it today and it fired up but was still missing and stalling constantly.

The car has a Fab9 Tuning COP kit which has worked just fine for months. The car also has the EGR System Removed entirely, along with the charcoal canister system. Which again worked fine for months.

I already replaced these items with no luck.

*Fuel pump, filter and pickup sock.
*Fuel pressure regulator
*All the vacuum lines
*Ignition Module
*Cam angle sensor (I ran a scope on the CAS and it passed.)
*Fuel injector Relay

I also didn't notice any codes and I tested the resistance of the Crank angle sensor and it fell within parameters.

I cleaned out the MAF and no result.

The car started up and idled fine for about a minute before it instantly died. I had to wait a bit before I could restart it again or else it wouldn't fire up. When it would fire up and run I tried unplugging the MAF and it ran worse. I unplugged the Crank angle sensor and nothing changed. The engine ran beautifully at all times but it would ALWAYS stall out after about a minute. Like someone turned the key off.

I even unplugged one coil at a time while it was running and it ran worse each time I unplugged a coil.

I day passed and I tried to start the car again and no dice. The car wouldn't fire up at all. I noticed no voltage getting to the Injectors and the fuel pump wouldn't start, I alto didn't have any spark.

I'm stumped.
N7Prime is offline   Reply With Quote

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1994 Spec Miata Race Car SM/SM2/SSM For Sale Quinn Cars for sale/trade 6 Today 07:58 AM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 09:39 AM
Noob to Miataturbo from MA JxPhan Meet and Greet 3 10-02-2015 02:17 AM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 09:30 AM

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -4. The time now is 02:13 PM.