Adaptronic
Sponsored by:
Sponsored by:

Lean Hot Start

 
Old 10-09-2010, 03:56 AM
  #1  
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
triple88a's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 9,415
Total Cats: 866
Default Lean Hot Start

Been a while sine i bugged you guys. Anyways let say i stop off to a store then try to start it 10-20 minutes later the engine will idle badly as for unknown reason it would run at 17-18 a/f.

i give it a bit gas or start driving, the a/f values are fine. 5 minutes into the trip my idle is back to normal at 14-15 a/f.

The engine also takes 5-6 seconds of cranking to start in hot/cold weather, hot/cold start, any ideas?
triple88a is offline  
Old 10-09-2010, 04:01 AM
  #2  
VladiTuned
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 35,141
Total Cats: 3,145
Default

the cranking in weather is your cranking fuel table being off and possibly that area of the fuel map being off.

you have to get it just right or it will be a complete bitch.


The lean hot restart I'm not sure about. what are your fuel enrichment per coolant temp tables looking like?
18psi is offline  
Old 10-09-2010, 05:40 AM
  #3  
I'm Miserable!
 
Join Date: Oct 2010
Location: Fort Bragg, NC
Posts: 189
Total Cats: 0
Default

having the same exact problem/symptoms...attached a copy of my tune as the car sits.
Attached Files
File Type: msq
CurrentTune.msq (36.2 KB, 220 views)
BoostedTrixx is offline  
Old 10-09-2010, 10:40 AM
  #4  
y8s
2 Props,3 Dildos,& 1 Cat
iTrader: (8)
 
y8s's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Fake Virginia
Posts: 19,179
Total Cats: 509
Default

add fuel and after start enrichment. the longer one.

this is me running 550cc injectors..

Attached Thumbnails Lean Hot Start-afterstart.jpg  
y8s is offline  
Old 10-09-2010, 10:43 AM
  #5  
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
triple88a's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 9,415
Total Cats: 866
Default

i got 15% on the short post crank and 3.5 sec duration, and then i have 20% on the long crank and 5 sec duration. The rest i'll have to get from my car
triple88a is offline  
Old 10-09-2010, 10:51 AM
  #6  
I'm Miserable!
 
Join Date: Oct 2010
Location: Fort Bragg, NC
Posts: 189
Total Cats: 0
Default

These numbers are referenced from coolant based iat corrections or just the ASE settings themselves? Cause I still have my iat corrections based on air density?
BoostedTrixx is offline  
Old 10-09-2010, 11:04 AM
  #7  
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
triple88a's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 9,415
Total Cats: 866
Default

y8s photo you mean? Thats his cranking fuel table. Bottom is water temp

y8s if you're running 550s and this is your time chart then mines are open for way too long, i'm in the same range and i'm running 800s
triple88a is offline  
Old 10-09-2010, 11:27 AM
  #8  
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
triple88a's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 9,415
Total Cats: 866
Default

i'l try 550/800 x y8s numbers and see what i get.
triple88a is offline  
Old 10-09-2010, 12:59 PM
  #9  
y8s
2 Props,3 Dildos,& 1 Cat
iTrader: (8)
 
y8s's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Fake Virginia
Posts: 19,179
Total Cats: 509
Default

if you can get a wideband reading during cranking, 10:1 is pretty good.
y8s is offline  
Old 10-10-2010, 01:47 PM
  #10  
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
triple88a's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 9,415
Total Cats: 866
Default

i tried the 550/800 x your number.. no luck. I did bump up the idle throttle position a bit though since few weeks ago i ended up closing the manual screw.
triple88a is offline  
Old 10-11-2010, 04:06 PM
  #11  
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
triple88a's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 9,415
Total Cats: 866
Default

well it still sounds like its coming out of an exorcism.

you can see where i changed the values from 20 to 45 using the 550/800 x y8s values. no luck :(
Attached Files
File Type: ecu
trip1011.ecu (8.0 KB, 130 views)
triple88a is offline  
Old 10-12-2010, 03:48 PM
  #12  
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
triple88a's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 9,415
Total Cats: 866
Default

So today i decided to pull some timing from cranking since i felt it was too much. It was at 10 degrees i pulled it to 3 degrees (random pick), i also pulled the maximum iac down to 92 from 100. Turned the key and it started like stock.
triple88a is offline  
Old 10-12-2010, 04:18 PM
  #13  
Junior Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Manchester, UK
Posts: 272
Total Cats: 0
Default

Originally Posted by triple88a View Post
So today i decided to pull some timing from cranking since i felt it was too much. It was at 10 degrees i pulled it to 3 degrees (random pick), i also pulled the maximum iac down to 92 from 100. Turned the key and it started like stock.
Same for me using MS-1. Cold starting is still sometimes a little off, but cranking timing set between 4-6 degrees and it turns over much better in cold temps.
CRAIGO is offline  
Old 10-12-2010, 04:22 PM
  #14  
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
triple88a's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 9,415
Total Cats: 866
Default

water (ambient) temp was 27C I'll see what i get tomorrow at 10C
triple88a is offline  
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Full_Tilt_Boogie
Build Threads
67
03-16-2019 08:07 PM
The Gleas
MEGAsquirt
3
10-01-2015 09:30 AM
mx592
Suspension, Brakes, Drivetrain
1
10-01-2015 12:45 AM
itsMikey
MSPNP
3
09-28-2015 06:40 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Lean Hot Start


Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.