Using MegaLogViewer with Adaptronic logs - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 04-01-2009, 07:51 PM   #1
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Aug 2005
Location: Gig Harbor, WA
Posts: 504
Total Cats: 3
Default Using MegaLogViewer with Adaptronic logs

I thought someone had already mentioned that this could be done but I thought I share how to make the field labels show up properly.

1. Open the Adaptronic datalog in a text editor (notepad works).
2. Replace the first line (it might wrap and make 2) that looks like this:

"Time (s)","RPM","MAP (kPa)",.............,"VVT2Set","VVT2Duty","ExtIn"

with this (notice no quote marks):

Time,RPM,MAP (kPa),TPS (%),MAT (C),WT (C),AuxT (C),AFR,Knock,Idle,MVSS,SVSS,Batt (V),Trim (%),Inj (ms),Ign (),Wastegate (%),AdvMetric,Gear,VVT1 (),VVT1Set,VVT1Duty,VVT2 (),VVT2Set,VVT2Duty,ExtIn

3. Save the file and open it with MegaLogViewer. The labels will now show up correctly.

Last edited by TurboRoach; 04-01-2009 at 07:58 PM. Reason: Getting rid of the (s) on the time label lets it be played back!
TurboRoach is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2009, 08:09 PM   #2
Elite Member
iTrader: (9)
 
Join Date: Jun 2008
Location: Houston, TX
Posts: 1,583
Total Cats: 8
Default

Turbo, that is awesome. Thanks!
TravisR is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2009, 08:11 PM   #3
Elite Member
iTrader: (22)
 
Join Date: Dec 2006
Location: Sunny Spanish speaking Non US Caribbean
Posts: 3,257
Total Cats: 3
Default

Well done roach!
Rafa is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2009, 10:03 PM   #4
y8s
2 Props,3 Dildos,& 1 Cat
iTrader: (8)
 
y8s's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Fake Virginia
Posts: 19,038
Total Cats: 407
Default

tell adap to fix that for the next rev?
y8s is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2009, 11:20 PM   #5
Elite Member
iTrader: (15)
 
Join Date: Dec 2007
Location: San Antonio, Texas
Posts: 4,889
Total Cats: 28
Default

Sweet. I was just thinking today that it would be nice to use Megalogviewer.
ZX-Tex is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2009, 03:15 PM   #6
Junior Member
iTrader: (9)
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 455
Total Cats: 3
Default

I downloaded Megalogviewer from the link on TR's water temp graph but it gives me "Java runtime environment not found" with a download link. Which Java program does it need?
sv650_ck is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2009, 03:53 PM   #7
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Aug 2005
Location: Gig Harbor, WA
Posts: 504
Total Cats: 3
Default

I don't know exactly which one it needs but the page I got it from links you to the Sun download page.

This is the site I downloaded MegaLogViewer from.
TurboRoach is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2009, 04:23 PM   #8
Junior Member
iTrader: (9)
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 455
Total Cats: 3
Default

Quote:
Originally Posted by TurboRoach View Post
I don't know exactly which one it needs but the page I got it from links you to the Sun download page.

This is the site I downloaded MegaLogViewer from.
The Sun download worked. That's so much better than looking at a spreadsheet. Thanks!
sv650_ck is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2009, 02:42 PM   #9
y8s
2 Props,3 Dildos,& 1 Cat
iTrader: (8)
 
y8s's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Fake Virginia
Posts: 19,038
Total Cats: 407
Default

a little awesome for you guys:

Quote:
Originally Posted by rob_k from the adaptronic forums
Hi All,

The beta WARI below has the quotation marks removed from the log headings, and the current time and date as the default log file name:

http://www.adaptronic.com.au/files/W...a28thApr09.zip

Let us know if you find any problems with this.

Cheers!
Rob
y8s is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2009, 03:00 PM   #10
Elite Member
iTrader: (15)
 
Join Date: Dec 2007
Location: San Antonio, Texas
Posts: 4,889
Total Cats: 28
Default

SWEET! I had not seen that yet. Kudos to them for implementing it so quickly.
ZX-Tex is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2009, 04:20 AM   #11
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Aug 2005
Location: Gig Harbor, WA
Posts: 504
Total Cats: 3
Lightbulb You guys are going to love this!

Here how to make this even better....

Open in a text editor [any of the .properties files will work you just have to select it in Options::FieldNaming (ECU) menu]:

C:\Program Files\MegaSquirt\MegaLogViewer\FieldMaps\MegaSquir t.properties

Change (or add depending on which file you selected):
Time=Time ---> Time=Time (s)

Start you car w/pc attached.
Start logging with one of the new versions of WARI (no " in log).
Open MegalogViewer (if you didn't change the MegaSquirt file, tell it which file to use).
File::Trail Live Feed
Select the log you just started

and....enjoy not having to stair at the tiny ******* WARI live gauges.

I also like to use the 'keep graph centered' option on the view menu. By the time I turn to look at the screen it is right at the center of the graph.
TurboRoach is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2009, 04:21 AM   #12
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Aug 2005
Location: Gig Harbor, WA
Posts: 504
Total Cats: 3
Default

I forgot to add that you can now use the playback feature after doing this.
TurboRoach is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2009, 05:00 AM   #13
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 36,196
Total Cats: 2,583
Default

wow. you guys are making great progress with the adaptronic. Starting next week I am 100% working on the miata again, and will be reading all this. Thanx TurboRoach
18psi is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2009, 10:31 AM   #14
Elite Member
iTrader: (15)
 
Join Date: Dec 2007
Location: San Antonio, Texas
Posts: 4,889
Total Cats: 28
Default

Oh man that is great stuff TurboRoach, thanks!
ZX-Tex is offline   Reply With Quote
Old 05-17-2009, 10:51 PM   #15
Elite Member
iTrader: (15)
 
Join Date: Dec 2007
Location: San Antonio, Texas
Posts: 4,889
Total Cats: 28
Default

Hey I had a problem while trying trail live feed. It will work as expected for about 2-3 minutes, then Megalogviewer will just stop updating. If I start a new log file in WARI, then restart trail live feed in MLV, then it will start working again. But then 2-3 minutes later it stops again. Awesome while it works, but short lived.

Anyone else seen this?

I also got the error message from MLV about ignoring "-" not sure if that is related or not since it did not do it every time it stopped updating. This could also be related to MLV cutting short a static log when it sees a "-" in a field that normally has a numeric value in the Adaptronic log; due to an input glitch or whatever I've seen the Adaptronic occasionally write a "-" instead of a numeric.
ZX-Tex is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2009, 09:48 PM   #16
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Aug 2005
Location: Gig Harbor, WA
Posts: 504
Total Cats: 3
Default

I haven't run into that. I'm able to use it for ~1hr straight on my commute. How much memory does your computer have?

Try using the WARI linked in this thread.

I've seen the "-" error but I'm not sure what causes it. Usually when MLV runs across "-" it just puts in NaN (Not a Number) and plots it as the max value.
TurboRoach is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2009, 10:38 AM   #17
Elite Member
iTrader: (15)
 
Join Date: Dec 2007
Location: San Antonio, Texas
Posts: 4,889
Total Cats: 28
Default

OK I installed both of the betas, WARI and firmware, in that thread you linked to, thanks. I'll give it a try again this afternoon.

I also e-mailed Phil Tobin (Megalogviewer author) and asked him about creating a filter, after trying unsuccessfully to implement one myself; I was going to replace all instances of "-" with 0 or something like that. He said it would not work since "-" is a non-numeric. He did say he might be able to try something else and would get back to me.
ZX-Tex is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2009, 11:04 AM   #18
y8s
2 Props,3 Dildos,& 1 Cat
iTrader: (8)
 
y8s's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Fake Virginia
Posts: 19,038
Total Cats: 407
Default

the adaptronic logging seems to be inconsistent with adding random rows of dashes at the top. I wonder what's up with that.
y8s is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2009, 12:18 PM   #19
Elite Member
iTrader: (15)
 
Join Date: Dec 2007
Location: San Antonio, Texas
Posts: 4,889
Total Cats: 28
Default

yeah not sure. if it was not seemingly locking up MLV I would not care so much.

tried it again with the new vedrsions. same thing. Ill ley yalll know what phil comes back with.

sorry no caps on a pda phone
ZX-Tex is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2009, 01:13 PM   #20
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Aug 2005
Location: Gig Harbor, WA
Posts: 504
Total Cats: 3
Default

Try not starting the log until the ecu is powered on. I think that will keep WARI from putting rows of "-" at the beginning of the log. That's how I do it and I've never had any trouble with my logs in MLV. MLV doesn't have an issue with "-" showing up once the log has started.
TurboRoach is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1994 Spec Miata Race Car SM/SM2/SSM For Sale Quinn Cars for sale/trade 6 10-23-2016 08:58 AM
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
Missing/knock at idle, can someone point me in the right direction? Mikel MEGAsquirt 4 09-28-2015 05:46 PM


Tags
adaptronic, datalog, log, megalogviewer

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 07:29 AM.