BMW tps only reading 0 to 2volts in ems - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 06-13-2015, 08:29 PM   #1
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Apr 2006
Location: Northern Michigan
Posts: 898
Total Cats: 0
Default BMW tps only reading 0 to 2volts in ems

I wired up a BMW Bosch TPS, which should give me 0 to 5 volts but it only shows up as 0 to 2 volts on the EMS. I want to tune it based on TPS instead of MAP, but 2 volts doesn't give me enough resolution. Accel bounces around too much at steady throttle. Any ideas anyone?
Attached Thumbnails
BMW tps only reading 0 to 2volts in ems-img_6170.jpg  
rotaryjunky is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2015, 01:26 AM   #2
SADFab Destructive Testing Engineer
iTrader: (5)
 
aidandj's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Beaverton, USA
Posts: 17,992
Total Cats: 1,457
Default

Is it getting 5v?
aidandj is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2015, 10:14 AM   #3
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Apr 2006
Location: Northern Michigan
Posts: 898
Total Cats: 0
Default

Yes, when I measure the voltage at the wire, it is 5Volts. So weird.
rotaryjunky is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2015, 10:33 AM   #4
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Apr 2006
Location: Northern Michigan
Posts: 898
Total Cats: 0
Default

But when I do the wizard. I get like .2 volts closed and 1.97V open.
rotaryjunky is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2015, 11:53 PM   #5
Junior Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 421
Total Cats: 8
Default

For reference my car is .35 closed and 2.72 open but this is a stock tps. may i ask why you are going to tps based tuning?
Twibs415 is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2015, 11:57 PM   #6
SADFab Destructive Testing Engineer
iTrader: (5)
 
aidandj's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Beaverton, USA
Posts: 17,992
Total Cats: 1,457
Default

Because non-tps based tuning sucks? OP, if you have 5 volts before the sensor and its wired correctly then it might be broken? Have you checked to make sure its supposed to output more than 5v? I haven't checked mine in a while so I don't remember.
aidandj is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2015, 09:20 AM   #7
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Apr 2006
Location: Northern Michigan
Posts: 898
Total Cats: 0
Default

Thank you for the replies, I appreciate it. After playing around with the tps for a while, we (he) retuned it off map and its actually really good now. Power was always good, just driveability was a little off, and I guess I am picky. The true test will be when my wife drives it to work.

The 5v versus 2v still bugs me though.
rotaryjunky is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2015, 11:43 PM   #8
Junior Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 421
Total Cats: 8
Default

it really doesnt matter. As long as 0% throttle is .2 and 100% throttle is 2v. there are plenty of points in between to have resolution. wanna see 5 volts? take the tps off the tb and turn it with a screw driver. i bet you it will turn 1/2 a turn or so and you will hit 5 volts. your tb on the other hand only turns 1/4 a turn. so you will never see 5v.
Twibs415 is offline   Reply With Quote
Old 06-17-2015, 10:20 AM   #9
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Apr 2006
Location: Northern Michigan
Posts: 898
Total Cats: 0
Default

Awesome. Thank you.
rotaryjunky is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 57 07-19-2017 05:11 PM
OTS Bilstein to motorsports ASN conversion stoves Suspension, Brakes, Drivetrain 5 04-21-2016 04:00 PM
LucaCarMods's Boosted Dutch Miata Build! LucaCarMods Build Threads 11 02-14-2016 07:13 AM
Going back to stock. Need some 1.6 parts. Trent WTB 2 10-01-2015 01:15 PM
Low oil pressure after 1.8 swap and new turbo setup JesseTheNoob DIY Turbo Discussion 15 09-30-2015 03:44 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 03:56 PM.