How many? - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 09-13-2008, 09:57 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Louisville Kentucky
Posts: 222
Total Cats: 0
Default How many?

I was just wondering how many people are running the AEM EMS.... Once my motor has some miles on it I'm gonna swap mine in... I just wish there was crazy good support for the AEM as there is for the MS....
TwoScoopsofHooah is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2008, 06:03 AM   #2
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2007
Location: Orlando,Fl
Posts: 402
Total Cats: 0
Default

i'm currently running the f/ic but soon i'll be swapping it for the full standalone
mx03tb is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2008, 08:42 AM   #3
Elite Member
iTrader: (22)
 
Join Date: Dec 2006
Location: Sunny Spanish speaking Non US Caribbean
Posts: 3,257
Total Cats: 3
Default

I'm running the AEM on my 96
Rafa is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2008, 08:48 AM   #4
Elite Member
iTrader: (21)
 
paul's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Point Pleasant, NJ
Posts: 2,957
Total Cats: 2
Default

TurboTim is a wizard with the AEM EMS
paul is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2008, 11:15 AM   #5
Elite Member
iTrader: (22)
 
Join Date: Dec 2006
Location: Sunny Spanish speaking Non US Caribbean
Posts: 3,257
Total Cats: 3
Default

Quote:
Originally Posted by paul View Post
TurboTim is a wizard with the AEM EMS
Paul; would you mind asking him for cranking and idle settings?

I really like how smoothly my car runs with it but I have never been able to crank the car up in less than 1.5 secs and neither can I make the idle valve compensate properly when the A/C is on. About the idle valve; it's some weird setting for sure. It will start working properly after the car has been running for more than 10 minutes. I thought it was related to the AEM seeing a specific temp range but now I'm not too sure that's the reason.

Thanks
Rafa is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2008, 10:10 PM   #6
Elite Member
iTrader: (9)
 
TurboTim's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Chesterfield, NJ
Posts: 6,485
Total Cats: 248
Default

Lazer is also a AEM EMS user.

There are others here and elsewhere (mainly the aempower forum) who are more of a wizard than me. I would not consider myself a wizard, but thanks Paul.

To the best of my knowledge, the 1.5sec cranking has something to do with the unit itself. It doesn't fire the ignition until a certain # of revolutions, I think it has something to do with the full sequential injection and spart (if you have COPs). I think if you set up a crank wheel with higher resolution it would fire much quicker. Or I could be completely wrong.

I can send you my map...PM me sometime to remind me. I don't have a problem with idle with A/C.

When I drove Artie's car the other week I was very impressed with how quickly it started (like it "should") and how well it idled. I could fix my idle to be as good as his but it doesn't bother me enough to spend the time.
TurboTim is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2008, 12:49 PM   #7
Elite Member
iTrader: (22)
 
Join Date: Dec 2006
Location: Sunny Spanish speaking Non US Caribbean
Posts: 3,257
Total Cats: 3
Default

Quote:
Originally Posted by TurboTim View Post
Lazer is also a AEM EMS user.

There are others here and elsewhere (mainly the aempower forum) who are more of a wizard than me. I would not consider myself a wizard, but thanks Paul.

To the best of my knowledge, the 1.5sec cranking has something to do with the unit itself. It doesn't fire the ignition until a certain # of revolutions, I think it has something to do with the full sequential injection and spart (if you have COPs). I think if you set up a crank wheel with higher resolution it would fire much quicker. Or I could be completely wrong.

I can send you my map...PM me sometime to remind me. I don't have a problem with idle with A/C.

When I drove Artie's car the other week I was very impressed with how quickly it started (like it "should") and how well it idled. I could fix my idle to be as good as his but it doesn't bother me enough to spend the time.

Tim, thanks for that explanation. I'll check on the crank wheel resolution to see if that makes a difference.

I'll send you a pm requesting your map to see about the idle compensation with the A/C.
Rafa is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2008, 10:11 AM   #8
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Nov 2006
Location: Windsor, Ontario, Canada
Posts: 84
Total Cats: 0
Default

I am soon to be an AEM EMS user. I have one I just don't have the wiring installed in my mx-3 yet... hopefully in the next few months... i'll have to bug time for more answers once I get closer to finishing touches on the car. maybe i'll just bribe him into coming out and helping on the car
projectmx is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2009, 10:01 PM   #9
Newb
 
Join Date: Apr 2008
Location: Northern VA
Posts: 31
Total Cats: 0
Default

I'm running the AEM EMS with the AEM TwinFire (igniting COPs).
AEM's forum can be a good place for info too, they helped me quite a bit in setting up the Coil On Plug and removing the MAF.
wroark is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2009, 11:43 PM   #10
y8s
2 Props,3 Dildos,& 1 Cat
iTrader: (8)
 
y8s's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Fake Virginia
Posts: 19,038
Total Cats: 407
Default

Quote:
Originally Posted by wroark View Post
I'm running the AEM EMS with the AEM TwinFire (igniting COPs).
AEM's forum can be a good place for info too, they helped me quite a bit in setting up the Coil On Plug and removing the MAF.
this thread is from four months ago.
y8s is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2009, 03:28 AM   #11
Elite Member
iTrader: (5)
 
akaryrye's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Central California
Posts: 2,526
Total Cats: 0
Default

hey, the dude knows how to search i guess

akaryrye is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2009, 12:29 AM   #12
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Nov 2006
Location: Windsor, Ontario, Canada
Posts: 84
Total Cats: 0
Default

always nice to know who else is running the aem ems and what they are running it on
projectmx is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2009, 01:05 AM   #13
Guest
iTrader: (1)
 
ray_sir_6's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: DFW, TX
Posts: 714
Total Cats: 0
Default

I'm running it.
ray_sir_6 is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2009, 01:48 AM   #14
Elite Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Victoria, BC
Posts: 2,322
Total Cats: 12
Default

I'm running it as well. Works great.
dustinb is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2009, 09:59 PM   #15
Senior Member
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 671
Total Cats: 2
Default

I've been running it since 2004
j_man is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2009, 11:15 PM   #16
Elite Member
iTrader: (22)
 
Join Date: Dec 2006
Location: Sunny Spanish speaking Non US Caribbean
Posts: 3,257
Total Cats: 3
Default

Quote:
Originally Posted by TurboTim View Post

To the best of my knowledge, the 1.5sec cranking has something to do with the unit itself. It doesn't fire the ignition until a certain # of revolutions, I think it has something to do with the full sequential injection and spart (if you have COPs). I think if you set up a crank wheel with higher resolution it would fire much quicker. Or I could be completely wrong.
.

I didn't want to start a thread just for this question and found this quote from Tim and had to ask: would something like this work for cranking? BrooksTuned

I finally decided to spend some time learning about my AEM and trying to set the car to work properly.

I have to say I'm finally pretty content with how it's running but; I want to fix the final "issue" with the car and that's the cranking start settings.
Rafa is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2009, 03:37 AM   #17
Senior Member
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 671
Total Cats: 2
Default

With something like that you'll get Stat Sync'd ON quicker.

The slow part of starting the car with the Miata OEM cam sensor: the pattern is a weird one so it takes few revs until the box recognizes it and the Stat Sync'd turns ON. Once Stat Sync'd is ON the Miata engine starts right away.

With a similar wheel and a single pulse cam sync you can get Stat Sync'd quicker.
But the better part is that you get 6 times the stock resolution (more accurate spark)

I already cut one of the cam sync teeth of my '94 OEM cam sensor and for crank signal I am running an '99 OEM crank wheel. The plan is some day when I have time to cut more teeth into it so it turns into a 12 tooth one


Quote:
Originally Posted by Rafa View Post
I didn't want to start a thread just for this question and found this quote from Tim and had to ask: would something like this work for cranking? BrooksTuned

I finally decided to spend some time learning about my AEM and trying to set the car to work properly.

I have to say I'm finally pretty content with how it's running but; I want to fix the final "issue" with the car and that's the cranking start settings.
j_man is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2009, 09:52 AM   #18
Elite Member
iTrader: (22)
 
Join Date: Dec 2006
Location: Sunny Spanish speaking Non US Caribbean
Posts: 3,257
Total Cats: 3
Default

Quote:
Originally Posted by j_man View Post
With something like that you'll get Stat Sync'd ON quicker.

The slow part of starting the car with the Miata OEM cam sensor: the pattern is a weird one so it takes few revs until the box recognizes it and the Stat Sync'd turns ON. Once Stat Sync'd is ON the Miata engine starts right away.

With a similar wheel and a single pulse cam sync you can get Stat Sync'd quicker.
But the better part is that you get 6 times the stock resolution (more accurate spark)

I already cut one of the cam sync teeth of my '94 OEM cam sensor and for crank signal I am running an '99 OEM crank wheel. The plan is some day when I have time to cut more teeth into it so it turns into a 12 tooth one
Thanks j_man.

I guess I'll have to start a thread on the subject because I already have some questions based on your answer and what I've read.
Rafa is offline   Reply With Quote
 
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 10:20 AM.