AEM
Sponsored by:
Sponsored by:

new to the AEM FIC

 
Old 01-19-2013, 01:36 AM
  #1  
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Mar 2008
Location: Navarre, Fl
Posts: 240
Total Cats: 4
Default new to the AEM FIC

Hey all, I am new to the FIC and having a i little bit of issue. I installed the FIC on the car before adding the turbo. The car idled just like stock. Now with the turbo I see the the AFR are all over the place at idle. I am using stock injectors also. I am wondering what i need to focus on to fix the crazy idle. I am also wondering if the two halfs of the downpipe are sealing properly. I've read that a exhaust leak can cause a wideband to read lean. My wideband never read below 14.6 and my engine didn't seem to have a hard time running either.

Thanks all.

Last edited by ericsbestshot; 01-19-2013 at 02:54 AM.
ericsbestshot is offline  
Old 01-19-2013, 09:36 PM
  #2  
Elite Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Victoria, BC
Posts: 2,318
Total Cats: 12
Default

If you haven't changed your injectors and suddenly your idle/afr is all over the place after AFR, then you have screwed something up during the turbo install. There should be no difference whatsoever at idle because your car will still be in vacuum. Unless of course your AEM f/IC vacuum line isn't hooked up to your intake manifold.
dustinb is offline  
Old 01-20-2013, 05:53 PM
  #3  
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Mar 2008
Location: Navarre, Fl
Posts: 240
Total Cats: 4
Default

I assumed something was wrong with the turbo install. Maybe an exhaust leak pre wideband. I didn't have the wideband hooked up before the turbo install so i really can't compare it to anything.
ericsbestshot is offline  
Old 01-26-2013, 04:56 AM
  #4  
Junior Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Mar 2008
Location: Alabama
Posts: 126
Total Cats: 2
Default

Eric, Did you get your issues sorted out?
fwman1 is offline  
Old 01-26-2013, 03:39 PM
  #5  
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Mar 2008
Location: Navarre, Fl
Posts: 240
Total Cats: 4
Default

Well now at idle and cruising the wideband stays around 14.7 but still goes up and down from there .8 points. At WOT the car does go extremely rich, sometimes as low as 10ish, but this i think just needs to be tuned out.
ericsbestshot is offline  
Old 01-26-2013, 07:18 PM
  #6  
Junior Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Mar 2008
Location: Alabama
Posts: 126
Total Cats: 2
Default

That bouncing around 14.7 is normal closed loop behavior, so that is good. Sounds like you just need to get your tuning worked out. Good luck with it.

Last edited by fwman1; 01-26-2013 at 09:33 PM.
fwman1 is offline  
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
satisfied
MEGAsquirt
144
11-05-2018 04:05 PM
StratoBlue1109
Miata parts for sale/trade
21
09-30-2018 01:09 PM
Goldwar
DIY Turbo Discussion
2
09-29-2015 09:20 AM
eunosgippa
MEGAsquirt
0
09-09-2015 05:19 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: new to the AEM FIC


Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.