Idles weird sometimes and oil leak after turbo install - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


DIY Turbo Discussion greddy on a 1.8? homebrew kit?

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 05-26-2009, 10:26 PM   #1
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2009
Location: Fairfax, Virginia
Posts: 7
Total Cats: 0
Default Idles weird sometimes and oil leak after turbo install

I installed a turbo kit in my 91 1.6 a month ago and now it's starting to have some minor problems... First I have weird idle problem. I've checked for boost/vacuum leak everywhere and can't find any. The car runs and drives fine, but has this weird idle every once in a while when I'm sitting at a light. Got any ideas? And another thing is I started to have an oil leak from somewhere on the front of the motor (under the valvecover and above the crankshaft pulley). I can't tell exactly where it is because my engine bay is now covered dirt and oil...
pkasilag is offline   Reply With Quote
Old 05-26-2009, 10:30 PM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,809
Total Cats: 1,780
Default

idle: stock ecu? bov to atmosphere? vacuum leak?

oil: only a few places it can leak, you describe the cam seals.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 05-26-2009, 10:37 PM   #3
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2009
Location: Fairfax, Virginia
Posts: 7
Total Cats: 0
Default

its stock ecu w/ o2 clamp and im using a recirculating diverter valve. And i dont understand why the camseals? would just start leaking after the turbo install.
pkasilag is offline   Reply With Quote
Old 05-26-2009, 11:44 PM   #4
Junior Member
iTrader: (2)
 
demetri's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Montreal, Canada
Posts: 139
Total Cats: 0
Default

if your seals are old, your rings might be too. if boost is getting past them, it could be pushing oil out your seals. see if there is oil in your intake tubes. pcv?
demetri is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2009, 01:31 AM   #5
Elite Member
iTrader: (9)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Concord, North Carolina
Posts: 4,172
Total Cats: 5
Default

Quote:
Originally Posted by demetri View Post
if your seals are old, your rings might be too. if boost is getting past them, it could be pushing oil out your seals. see if there is oil in your intake tubes. pcv?
Pretty sure this is what is causing a few of my leaks.
miatamania is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2009, 11:51 AM   #6
Senior Member
 
steelrat's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 514
Total Cats: 0
Default

Do you get an idle dip while sitting at a light, say.... 30sec in? Just stumbles until you bring them up again?

I had an issue like that... It went away on it's own when I think I swapped out some of the silicones. But then it returned again about a month ago. Although, I haven't been able to see any splits or anything. Vac seems OK... maybe just a half-in-hg lower than it was at idle.

Dave,
steelrat is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mystery Engine Trouble. Halp, mt.net! vehicular General Miata Chat 12 09-14-2015 04:17 PM
Compression test results Colipto General Miata Chat 3 09-11-2015 02:44 PM
New here, saying hi, here's what I'm workin with. SuperSneakySecretSquirrel Meet and Greet 5 09-06-2015 09:30 PM
Annoying little leaks AlwaysBroken Engine Performance 5 09-06-2015 01:53 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 03:47 AM.