DIY Turbo Discussion greddy on a 1.8? homebrew kit?
Sponsored by:
Sponsored by:

Need help, No start w/ new setup.

 
Old 01-08-2019, 05:06 PM
  #1  
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2019
Location: Pa
Posts: 6
Total Cats: 0
Default Need help, No start w/ new setup.

Hey guys, so long story short I have a 92 that is giving me some grief, but to be fair it is kind of my fault. I had my car on the lift and more or less did everything at once and now it doesnt work.
Whats been done sonce it last started:
  • 1.8 swapped with a 95 motor
  • Diy turbo setup(kind of irrelevant)
  • Speeduino pnp
    • Aem uego (powerer by radio, grounded on the same tab as the black/green ecu ground on back of head).
    • used the 1.8 iac and tps
    • gm iat sensor
    • dw injectors
Now the issue is when I turn the key, I dont get any reading besides my afr guage and I want to say that because its on a seperate power source. Pretty much everything else stays at default with the key on. Also no Cel but im not sure how that works with a speeduino, I know for ms thats a key indicator.

I checked my main relay, swapped it with a known one just to be sure, replaced my room and engine fuses, checked the 30amp inj fuse, found that i do have power to 1 a and 1b (b+). I also replaced my ground strap (bolted to trans plate by dipstick), cleaned the ecu grounds at the brake booster, the two at the back of the head and the ppf.

I will admit it kind of skipped my mind and I did update my firmware on the speeduino with it plugged in to the car (derrp). Could this have damaged the ignitor like it would have if done with an MS unit? And would that explain the issues above? Otherwise what else should I check?

FuglyMx5 is offline  
Old 01-08-2019, 05:20 PM
  #2  
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2019
Location: Pa
Posts: 6
Total Cats: 0
Default

forgot to add, fuel pump doesnt prime either.
FuglyMx5 is offline  
Old 01-09-2019, 02:34 PM
  #3  
Newb
 
Join Date: Sep 2018
Location: Massachusetts
Posts: 30
Total Cats: 0
Default

Originally Posted by FuglyMx5 View Post
forgot to add, fuel pump doesnt prime either.
I think we'd need a little more info than this to assist. Between the 1.8 swap, the turbo setup, and the Speeduino that you've got almost an entirely new powertrain.

Was this all at once or a progressive build? If you did it all in one go, I'd suggest trying to throw some of your stock engine management stuff back on the car to see if you can get it to run.

1) Do you still have all of your old engine management stuff (ECU, AFM, anything else you would've deleted)

2) Did you remove the ST_SIG fuse before trying to crank as the Speeduino Wiki instructs you to?
Jconn335 is offline  
Old 01-09-2019, 03:53 PM
  #4  
Senior Member
 
matrussell122's Avatar
 
Join Date: Sep 2016
Location: Seattle
Posts: 1,134
Total Cats: 153
Default

You wont get much help around here without posting a tune file for people to look at. Or at the very least a screenshot of a log while you are trying to start.
matrussell122 is offline  
Old 01-09-2019, 03:54 PM
  #5  
Senior Member
 
matrussell122's Avatar
 
Join Date: Sep 2016
Location: Seattle
Posts: 1,134
Total Cats: 153
Default

Also maybe try a post in the meet and greet section so we know more about you and the car.
matrussell122 is offline  
Old 01-09-2019, 04:30 PM
  #6  
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2019
Location: Pa
Posts: 6
Total Cats: 0
Default

Jconn335, I do have the old ecu, afm, injectors and tb with the original iac and tps. Ive just been hesitant to switch it back givin I already swapped the injectors, tps and wired in the wideband signal. The fuse was pulled prior to installation and I followed the manual for the rest.
FuglyMx5 is offline  
Old 01-09-2019, 04:36 PM
  #7  
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2019
Location: Pa
Posts: 6
Total Cats: 0
Default

Originally Posted by matrussell122 View Post
Also maybe try a post in the meet and greet section so we know more about you and the car.
Valid point, will do. Ive been lurking without an account for years now, its probably about time...
As for the logs I will be in the shop tomorrow and try to get something, however I do have the tune I used on my laptop if that helps I can upload it when Im out from work as Im currently on my phone.
FuglyMx5 is offline  
Old 01-09-2019, 05:39 PM
  #8  
Supporting Vendor
iTrader: (8)
 
nigelt's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Carmel Valley, CA
Posts: 1,168
Total Cats: 184
Default

Have you tried bench testing your ECU? It would be a good idea to make sure it works. If it's controlling the fuel pump relay, and the fuel pump relay isn't switching, I'd look at the ECU first.
__________________
FlowForce 380 |640| 960 Injectors
LS Coil PNP harnesses
and complete kits
Free shipping on everything,
including MS3Pro PNP
Bring your own boost - goflowforce.com
nigelt is offline  
Old 01-09-2019, 05:39 PM
  #9  
Newb
 
Join Date: Sep 2018
Location: Massachusetts
Posts: 30
Total Cats: 0
Default

Originally Posted by FuglyMx5 View Post
Jconn335, I do have the old ecu, afm, injectors and tb with the original iac and tps. Ive just been hesitant to switch it back givin I already swapped the injectors, tps and wired in the wideband signal. The fuse was pulled prior to installation and I followed the manual for the rest.
Understandable. Was it a PNP Speeduino unit? The ECU/AFM/TPS are easy enough to plug in (unless you've lopped the entire AFM connector already, a couple jumper wires can get you up and running), and you should be able to get running with just those swapped in.

Mind you, the TPS signal is literally an on/off switch and you're just trying to get it to fire, so you could really plug that in without actually mounting up the TB, just to test.

If you fire up, you've got issues with your tune or your settings in Tuner Studio. If not, you're looking at Gremlins from the 1.8 swap, most likely. Just a thought to try to cut your list of potential causes in half.
Jconn335 is offline  
Old 01-10-2019, 01:35 PM
  #10  
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2019
Location: Pa
Posts: 6
Total Cats: 0
Default

Originally Posted by nigelt View Post
Have you tried bench testing your ECU? It would be a good idea to make sure it works. If it's controlling the fuel pump relay, and the fuel pump relay isn't switching, I'd look at the ECU first.
Although I do agree with you, I am not sure of how to do so.
FuglyMx5 is offline  
Old 01-10-2019, 05:56 PM
  #11  
Supporting Vendor
iTrader: (8)
 
nigelt's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Carmel Valley, CA
Posts: 1,168
Total Cats: 184
Default

Originally Posted by FuglyMx5 View Post
Although I do agree with you, I am not sure of how to do so.
Pull it out of the car and apppy 12v power to the appropriate pins and see if you can get your computer to connect. Then you can load up the latest firmware etc risk-free.
__________________
FlowForce 380 |640| 960 Injectors
LS Coil PNP harnesses
and complete kits
Free shipping on everything,
including MS3Pro PNP
Bring your own boost - goflowforce.com
nigelt is offline  
Old 03-16-2019, 11:49 PM
  #12  
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2019
Location: Pa
Posts: 6
Total Cats: 0
Default

So i ended up getting the ecu "working" by actually installing the jumper at the afm... However no rpm in ts and no fuel pump prime, sometimes after leaving the key in the running the fuel pump will just randomly start running however still no injectors firing or spark, also no rpm in car on the tach as well. Going to re download the firmware on the board and redownload tunerstudio, then make a new project. I also have the cas from the 1.8 and an extra ignitor but i dont want to just start swapping everything so I figured Id ask first.
FuglyMx5 is offline  
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
7j0rdan7
MSPNP
12
11-03-2013 12:56 PM
TheV's
MEGAsquirt
4
08-26-2013 11:57 AM
duffbuster243
DIY Turbo Discussion
3
12-16-2010 02:29 PM
busychild424
DIY Turbo Discussion
7
09-28-2007 06:43 PM
cmr991
DIY Turbo Discussion
16
04-20-2007 10:06 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Need help, No start w/ new setup.


Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.