somethings wrong..? - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


DIY Turbo Discussion greddy on a 1.8? homebrew kit?

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 12-26-2010, 03:55 PM   #1
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 29
Total Cats: 0
Default somethings wrong..?

i just finished my turbo build on my 1990 miata with the 1.6.
it was running good i took it got gas filled it up all the way with premium went to my moms house and turned it off. an hour later it wouldnt stay running. i would start the car and a second later it would die. i tried giving it gas and it did the same thing started then died immediatly. rpms go to 2k then it dies. so i figured it might be a fuel filter so i switched that out with no help. i also thought maybe a vacuum line got loose so i checked every clamp on every hose and they all seemed good.
so what would cause my car to start no problem every time but die a split second later. i was running 5psi for that day only drove the car about 10 miles after the build till this happened.
collin4170 is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2010, 03:55 PM   #2
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 29
Total Cats: 0
Default

plugs and wires are also new.
collin4170 is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2010, 04:05 PM   #3
Supporting Vendor
iTrader: (31)
 
Savington's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Sunnyvale, CA
Posts: 14,367
Total Cats: 1,332
Default

-What are you using to add fuel?
-What are you using to retard timing?
-What are you using to monitor AFRs?
Savington is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2010, 04:11 PM   #4
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 29
Total Cats: 0
Default

nothing nothing nothing.... lol
i adjusted the idle thats it for now.
collin4170 is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2010, 04:13 PM   #5
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 29
Total Cats: 0
Default

just so u know my goals well i just has to run. ha
i bought my 1990 miata for $500
and just bought a bunch of ebay turbo crap for another $500
just has to run so i can resell the next owner can choose what they would like to do..
collin4170 is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2010, 04:21 PM   #6
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 29
Total Cats: 0
Default

i think the vacuum leak might be the valve cover breather has a filter on running to the atmosphere and not to the intake so maybe ill switch that and see what happens..
collin4170 is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2010, 04:43 PM   #7
Elite Member
iTrader: (2)
 
fooger03's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Columbus, OH
Posts: 4,133
Total Cats: 188
Default

airflow meter
fooger03 is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2010, 06:39 PM   #8
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 29
Total Cats: 0
Default

what about the airflow meter?
collin4170 is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2010, 07:39 PM   #9
Elite Member
iTrader: (30)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Va Beach
Posts: 7,282
Total Cats: 0
Default

Fail is fail
__________________
Best Car Insurance | Auto Protection Today | FREE Trade-In Quote
levnubhin is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2010, 07:43 PM   #10
Elite Member
iTrader: (30)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Va Beach
Posts: 7,282
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by collin4170 View Post
i think the vacuum leak might be the valve cover breather has a filter on running to the atmosphere and not to the intake so maybe ill switch that and see what happens..
Really?
__________________
Best Car Insurance | Auto Protection Today | FREE Trade-In Quote
levnubhin is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2010, 07:49 PM   #11
Supporting Vendor
iTrader: (31)
 
Savington's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Sunnyvale, CA
Posts: 14,367
Total Cats: 1,332
Default

Quote:
Originally Posted by collin4170 View Post
nothing nothing nothing.... lol
Thanks, I won a bet with myself. What's with the rash of noobs with 5psi no fuel setups these days?

Looks like I need to stock up on salvage motors.
Savington is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2010, 08:01 PM   #12
AFM Crusader
iTrader: (18)
 
olderguy's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Wayne, NJ
Posts: 4,438
Total Cats: 84
Default

Sounds like a broken connection to the AFM dropping out the fuel pump relay. You can verify this by jumping F/P to ground in the diagnostic box.
olderguy is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2010, 08:03 PM   #13
Elite Member
iTrader: (30)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Va Beach
Posts: 7,282
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Savington View Post
Thanks, I won a bet with myself. What's with the rash of noobs with 5psi no fuel setups these days?

Looks like I need to stock up on salvage motors.


They obviously think they know more than everyone else on the board. It's also obvious that he hasn't done any searching or research.
__________________
Best Car Insurance | Auto Protection Today | FREE Trade-In Quote
levnubhin is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2010, 08:09 PM   #14
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 36,196
Total Cats: 2,584
Default

the fail is strong with this one
18psi is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2010, 08:55 PM   #15
Elite Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Sep 2007
Location: CA
Posts: 1,990
Total Cats: 9
Default

This thread is on permanent phaggy time.
kenzo42 is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2010, 10:41 PM   #16
Senior Member
 
Join Date: Aug 2010
Location: San Luis Obispo, CA
Posts: 505
Total Cats: 0
Default

This project sounds fun. I wanna do one too!!

But in all seriousness, who is collecting the money for when this motor pops (after he gets it running again)?
scottyd is offline   Reply With Quote
Old 12-27-2010, 08:31 PM   #17
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 29
Total Cats: 0
Default

hahaha you guys get so defensive over me looking for help to get it running. i never said i wanted to dump a bunch of money into this. but thanks anyway guys
collin4170 is offline   Reply With Quote
Old 12-27-2010, 09:03 PM   #18
Junior Member
iTrader: (7)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Binghamton, NY
Posts: 448
Total Cats: 1
Default

Right, you wanna just make this POS full of eBay junk run so you can off load it on someone else. Sign me up to help.
--Alex
AlexO35 is offline   Reply With Quote
Old 12-27-2010, 09:19 PM   #19
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 36,196
Total Cats: 2,584
Default

the reason its not running right is cause you're not running enough boost.
turn it up to 20psi. should run like butter
18psi is offline   Reply With Quote
Old 12-27-2010, 10:51 PM   #20
Elite Member
iTrader: (15)
 
Join Date: Dec 2007
Location: San Antonio, Texas
Posts: 4,889
Total Cats: 28
Default

Quote:
Originally Posted by 18psi View Post
the reason its not running right is cause you're not running enough boost.
turn it up to 20psi. should run like butter
Awesome advice. He should totally do it.
ZX-Tex is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 59 Yesterday 09:00 PM
Raleigh: Fiberglass headlight scope, 1.6L ECU, AFM, Hardtop latches, more bigmackloud Miata parts for sale/trade 13 09-22-2017 01:34 PM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
Leaky Wilwoods mx592 Suspension, Brakes, Drivetrain 1 10-01-2015 01:45 AM
Missing/knock at idle, can someone point me in the right direction? Mikel MEGAsquirt 4 09-28-2015 05:46 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 11:23 AM.