Weird noise from the intake. Possibly compressor surge, but doesn't sound like it. - Page 2 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


DIY Turbo Discussion greddy on a 1.8? homebrew kit?

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 05-30-2012, 09:28 AM   #21
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,838
Total Cats: 1,787
Default

that spring is too heavy, you need to source the one that matches the amount of vacuum you pull at idle. so IIRC the white or plain spring. ask hustler and/or shueind.

I have a feeling youre just hearing flutter and not surge....but it's possible the bov isn't even opening as that yellow spring is too heavy.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2012, 10:13 AM   #22
Elite Member
iTrader: (2)
 
triple88a's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 9,131
Total Cats: 598
Default

It flutters for a split second.. thats what you're hearing... same noise as the full flutter however only for a split second until the bov opens.

As said your spring is too tight. It should stay open at anything less than 15"...idle is about 20-25".
triple88a is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2012, 10:36 AM   #23
573
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
573's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: Troy, Michigan
Posts: 252
Total Cats: 16
Default

I put a clamp on the line and heard the same noise, but far more drawn out since the valve wasn't opening at all. According to the spring selection chart, I draw slightly more vacuum than my spring is rated for. I'll remove the shim and see how it goes. I suppose a hissing noise at idle isn't the end of the world.
573 is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2012, 10:49 AM   #24
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,838
Total Cats: 1,787
Default

hissing noise at idle tends to be the TB bypass screw out too far.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2012, 03:32 PM   #25
573
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
573's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: Troy, Michigan
Posts: 252
Total Cats: 16
Default

I took the last washer out and it's a little bit better. I wonder if I screwed it up when shimming it. There's a piston that goes into a cylinder and I suppose it's possible that I may have damaged those when forcing the two halves back together. Everything looks fine but I'm not sure what else could be causing this problem. The thing blew off with great vigor and enthusiasm when I first installed it.
573 is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2012, 03:43 PM   #26
Elite Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Feb 2008
Location: Huntsville, AL
Posts: 1,881
Total Cats: 45
Default

Like i said before, it sounds like you just couldnt hear the surge with the filter on the compressor. The intake tube tends to amplify the surge sound.
vehicular is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OTS Bilstein to motorsports ASN conversion stoves Suspension, Brakes, Drivetrain 5 04-21-2016 04:00 PM
Expected intake temps on the track? tazswing Race Prep 20 10-03-2015 12:04 PM
Noob to Miataturbo from MA JxPhan Meet and Greet 3 10-02-2015 03:17 AM
Bad head gasket or ? shooterschmidty Engine Performance 8 09-30-2015 11:28 PM
Another Alternator thread ihiryu General Miata Chat 9 09-28-2015 11:22 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 12:20 PM.