Emanage and MAF - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


E-Manage Post your questions about greddy e-manage installation and tuning here.

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 05-29-2010, 09:13 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2008
Location: Stafford - UK
Posts: 74
Total Cats: 0
Default Emanage and MAF

I have a UK 1997 Mk1 (NA) 1.8 and have problems fitting an emanage blue.

I cant get the MAF connected, the white wire on the emanage is supposed to go to the sensor and the green to the ecu, all the jumpers are set at the factory settings. Here is the air flow wiring diagram with the ECU pin outs.



As you can see there are only really 2 ECU pin outs to choose from, 3K is the air temp and 3B is where I need to connect.

I cant connect my emanage to the MAF wiring on my ECU. I have tried setting the pots to 3-A-0, 3-A-3 and 3-A-C. I have even tried fitting the 1K resistor just in case that was the issue but, I still cant get my car to start with the MAF plugged into the emanage. I have even tried a new Emanage unit just in case mine was at fault.

Every thing runs okay with a Greddy 3bar sensor fitted and I can tune using that, but I cant understand why the engine wont fire up when the MAF is wired in.

Last edited by yan816; 06-11-2010 at 05:18 PM.
yan816 is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2010, 05:18 PM   #2
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2008
Location: Stafford - UK
Posts: 74
Total Cats: 0
Default

Can anyone help?
yan816 is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2010, 07:03 PM   #3
AFM Crusader
iTrader: (18)
 
olderguy's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Wayne, NJ
Posts: 4,438
Total Cats: 84
Default

After you have broken the line at 3B, the Emanage white wire should go to the MAP side and the Emanage Green wire should go to the ECU side
olderguy is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2010, 07:14 PM   #4
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2008
Location: Stafford - UK
Posts: 74
Total Cats: 0
Default

Thanks for the reply. I have the Green wire going to the ECU side and the white going too the MAF sensor.
yan816 is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2010, 07:25 PM   #5
AFM Crusader
iTrader: (18)
 
olderguy's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Wayne, NJ
Posts: 4,438
Total Cats: 84
Default

Are the internal jumpers set correctly?
olderguy is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2010, 07:26 PM   #6
AFM Crusader
iTrader: (18)
 
olderguy's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Wayne, NJ
Posts: 4,438
Total Cats: 84
Default

The Emanage is grounded at the ECU?
olderguy is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2010, 07:26 PM   #7
AFM Crusader
iTrader: (18)
 
olderguy's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Wayne, NJ
Posts: 4,438
Total Cats: 84
Default

Are you sure of 3B?
olderguy is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2010, 05:43 AM   #8
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2008
Location: Stafford - UK
Posts: 74
Total Cats: 0
Default

Here is a link to the ECU Pinout. http://www.innovatemotorsports.com/r...azda_Miata.phpAs you can see it show 3B as being correct. The emanage and injectors are earthed at 4D, which is the ECU earth.

All the jumpers are still at the facory settings. If I reconnect the MAF wires and bypass the Emanage, everything works okay.

The only other things connected are the Greddy 3bar sensor and one of your O2 clamps.
yan816 is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2010, 10:18 AM   #9
AFM Crusader
iTrader: (18)
 
olderguy's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Wayne, NJ
Posts: 4,438
Total Cats: 84
Default

Can you verify that the European model has the same pin-out? I have checked other US model diagram and it seems to confirm 3B
olderguy is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2010, 06:41 PM   #10
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2008
Location: Stafford - UK
Posts: 74
Total Cats: 0
Default

I have searched the net to see if there was a difference between the UK wiring diagrams and the US model, but everything I have seen points to 3B being the MAF pin.
yan816 is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2010, 12:33 PM   #11
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2008
Location: Stafford - UK
Posts: 74
Total Cats: 0
Default

Today, I went over my wiring again and rechecked the jumper settings on the Emanage and I still cant find the problem. I managed to get it started with the MAF connected, but it was running very rich and as soon as I pressed the accelerator the car stalled and would'nt start untill untill I took the emange out of the loop by reconnecting the MAF/ECU wiring.

This is really starting to bug me as everything works perfectly if I just use the MAP and ignore the MAF altogether.
yan816 is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2010, 01:07 PM   #12
AFM Crusader
iTrader: (18)
 
olderguy's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Wayne, NJ
Posts: 4,438
Total Cats: 84
Default

Make sure that your injector change is zero in both blocks and hit confirm while the ignition is on and the unit is communicating.
olderguy is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2010, 02:31 PM   #13
Senior Member
 
steelrat's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 514
Total Cats: 0
Default

There was some information on the UK forum about the 97 ECUs....

There are different ecu's over there... How many plugs do you have on your ecu? The 94/95 USDM/Can are 2 plugs.... the USDM 97 are 3 plugs, much closer to the 99/00....

I recall them having discussions on the 97 with imoblizer, and without... and them being different.

If you haven't, check out on the mx5nutz and see.....

Dave,
steelrat is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2010, 05:14 PM   #14
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2008
Location: Stafford - UK
Posts: 74
Total Cats: 0
Default

I have posted on nutz and nobodys seems to know why it wont run. My ECU has 3 plugs and an imobiliser.
yan816 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Are my coils failing? viriiguy General Miata Chat 5 09-28-2015 08:39 PM
emanage ultimate 1.6 basemap xmacmiatax ECUs and Tuning 0 09-08-2015 05:17 PM
My troubleshooting thread! jayc72 Prefabbed Turbo Kits 3 10-10-2006 11:10 AM
Starting my turbo project. Please Help! Mechazawa DIY Turbo Discussion 3 09-06-2006 09:52 AM
FS: Greddy Emanage Ultimate + extras OverRev Miata parts for sale/trade 0 07-07-2006 03:01 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 12:50 AM.