EMU 99 Miata Issues - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


E-Manage Post your questions about greddy e-manage installation and tuning here.

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 04-07-2008, 02:53 PM   #1
I'm Miserable!
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Posts: 589
Total Cats: 0
Default EMU 99 Miata Issues

I'm having the Warm Idle issues Iíve searched here and haven't been able to extrapolate the fix. From what Iíve read this is how we should set up the injectors.. I have RX-7 -2020 (550cc)

Before injector set to 280cc and after Injector set to 620cc

Lag time set to .64 Before and .74 after

Does this sound correct or am I reading wrong?



I'm also getting the a P0325 Knock Check Engine Light. Again I searched and I don't see the solution for this.. We have JP13 and JP14 set to open and everything appears to be wired correctly. Does anyone have the knock logging set up and working on a 99 Miata? What are you settings?
MX5-4me is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2008, 11:08 PM   #2
I'm Miserable!
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Posts: 589
Total Cats: 0
Default

I got my car idling at stioch tonight.. Here are the settings I changed to do so..


The NBs run at around 60 PSI rail fuel pressure so I used RC Engineeringís Fuel Flow After Pressure Change Worksheet and got the numbers below..

http://www.rceng.com/technical.aspx




I have a 99 the stock injectors run at ~240cc at 43.5 psi after the conversion to 60 psi they flow ~265cc

The injectors i have are Denso 195500-2020 which flow 550cc at 43.5 after the conversion to 60 psi they flow ~645cc

I have no logic as to why I need to plug in the .90 msec lag time. I seriously doubt there is that much difference between the Stock injector and the RX-7 injector.. Could be but I doubt it. Changing this alone made a big difference.


The next change was on my Injector Adjustment Map



The final kicker was A/F Target Map in the idle RPM range. At first I set it to 14.7 and it ran way better but still idle surged maybe 100 RPM. Once I bumped it down to 14.0 it was all good.



Last edited by MX5-4me; 04-16-2008 at 11:19 PM.
MX5-4me is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2008, 11:28 PM   #3
Senior Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: Orlando FL - UCF
Posts: 688
Total Cats: 1
Default

Thats good news, as I didn't think anyone was having luck with the RX-7 injectors. Also didn't think it was a good idea to mess with the injector map, or A/F target map under 0psi.
coastertrav is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2008, 11:45 PM   #4
I'm Miserable!
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Posts: 589
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by coastertrav View Post
didn't think it was a good idea to mess with the injector map, or A/F target map under 0psi.
Yep i didn't think it was either but i didn't know how else to address the horrid Richness at idle.. without doing that i was idling at 11:1

With out bumping up the Injectors size because of the rail PSI i was idling at 9:1

without changing the target AFR it appeared to be fighting the OEM ECU for idle AFR.
MX5-4me is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2008, 12:20 AM   #5
Senior Member
 
Join Date: Jun 2005
Location: WA
Posts: 500
Total Cats: 0
Default

Alright man, I'll try your settings on mine and see how if it'll work.
RusMan is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2008, 01:37 AM   #6
Junior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Nov 2006
Location: N/A
Posts: 360
Total Cats: 0
Default

dont connect the knock sensor to the emu...you wont get it to work


and use the 12v ignition setup
mikeflys1 is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2008, 08:12 AM   #7
I'm Miserable!
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Posts: 589
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by mikeflys1 View Post
dont connect the knock sensor to the emu...you wont get it to work


and use the 12v ignition setup
I'm pretty sure I have it set up for 12V i'm going to pull it to varify my Jumpers again today.
MX5-4me is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2008, 11:31 AM   #8
I'm Miserable!
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Posts: 589
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by MX5-4me View Post
I'm pretty sure I have it set up for 12V i'm going to pull it to varify my Jumpers again today.

it was set up for 12V ..:-)
MX5-4me is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2008, 12:29 PM   #9
Senior Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Oct 2006
Location: Tampa
Posts: 780
Total Cats: 0
Default

Thats awesome. I can't wait until my new injectors come in so I can get down to the nitty gritty of tuning the car.
96rdstr is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2008, 12:39 AM   #10
Senior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2007
Location: North Cackalackey
Posts: 716
Total Cats: 2
Default

first of all the knock will not work u need to cut the wire feeding to the emu i did that and the light was gone. as for the injectors i would put in 230 in before and 550 in after with the lag time of 0.90 , 0 in the before lag time. i would not auto tune in non boosted cells.
make the scaling of the maps more appropriate.
i used the 5v jumper but i have a 2001.
lets get that baby running
musanovic is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2008, 01:55 AM   #11
I'm Miserable!
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Posts: 589
Total Cats: 0
Default

Thanks for the input..

with the setting you explain here it would not idle and ran very rich.
MX5-4me is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2008, 12:25 AM   #12
Senior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2007
Location: North Cackalackey
Posts: 716
Total Cats: 2
Default

post a em2 file with log of idle maybe we can go from there.
musanovic is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2008, 12:51 AM   #13
I'm Miserable!
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Posts: 589
Total Cats: 0
Default

i'll try and get that for you tomorrow. I'm playing with Autotune right now.. when starting off with an autotune should my I/J Adj. Map1 be all zeros ??



And my A/F Target Map be filled out like this ??




I just want to make sure i'm reading this correctly.
MX5-4me is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2008, 12:52 AM   #14
I'm Miserable!
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Posts: 589
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by musanovic View Post
post a em2 file with log of idle maybe we can go from there.
I've got my idle rock solid right now..
MX5-4me is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2008, 08:54 PM   #15
I'm Miserable!
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Posts: 589
Total Cats: 0
Default

Been playing with it all afternoon.. Really starting to get smooth.. i've got a buddy that's going to help me tune it tomorrow.. it's a lot easier to do with someone in the passenger seat running the laptop while someone else is driving.

Here are the maps as they stand now..

Much happier with these..








I'm going to change my map scale closer to the one before.. i really don't see me running 29 Relative PSI
MX5-4me is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2008, 11:58 PM   #16
Senior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2007
Location: North Cackalackey
Posts: 716
Total Cats: 2
Default

injector adjustment map looks better. the scaling like you said is to be changed and it will change the numbers as well even further. but keep us updated i am thinking about 550cc injectors maybe your maps will help.
musanovic is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2008, 10:16 PM   #17
I'm Miserable!
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Posts: 589
Total Cats: 0
Default

Latest Map .. I made a bunch of changes... I also bumped my idle up using the recessed Phillips head screw on the Throttle Body*.. I had to bump it back up to 850-900 rpm with these settings but it's the most solid and gives me the right A/F off boost..

I still need to play around with ignition timing


Looks like I have some grounding issues when I turn on my headlights or when the Radiator fan kicks on my engine dies.. argh...

Use At Your Own Risk!!


*counter-clockwise brings idle up clockwise down. When you move it give it time to settle down.. do 1/4 turns or 1/8 turns at a time..
Attached Files
File Type: zip 4-24-08_Miata99.zip (1.2 KB, 50 views)

Last edited by MX5-4me; 04-24-2008 at 10:28 PM.
MX5-4me is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2008, 07:11 PM   #18
Senior Member
 
Join Date: Jun 2005
Location: WA
Posts: 500
Total Cats: 0
Default

How's hot start with these settings? Any problems with that?
RusMan is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2008, 08:29 PM   #19
Senior Member
 
Join Date: Jun 2005
Location: WA
Posts: 500
Total Cats: 0
Default

Just tried your map on my car. Idles solid but at around 10afr, way too rich, it's blowing smoke while idling. Other than that this fixed my hot start issue I think, I'm gonna play with it a little bit more and see what I can come up with. But big thanks for posting this!
RusMan is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2008, 08:42 PM   #20
Senior Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: Orlando FL - UCF
Posts: 688
Total Cats: 1
Default

Sweet guys, good to know.
coastertrav is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
An Old Driver but a newbie in Miata Patriarca Meet and Greet 17 10-13-2015 02:34 PM
MS PNP requires reading and following directions??? satisfied MEGAsquirt 141 10-06-2015 11:44 AM
starting issue Johnny Tater Engine Performance 3 09-23-2015 07:10 PM
First to get it out of the way main Meet and Greet 2 09-05-2015 02:03 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 12:46 AM.