Innovate E8 error code - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


ECUs and Tuning Discuss Engine Management, Tuning, & Programming

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 06-01-2013, 05:34 PM   #1
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Oct 2011
Location: Hickory, NC
Posts: 683
Total Cats: 3
Default Innovate E8 error code

Well, as the title says......
I installed a MTX-L WB a couple months ago and it has been working fine. Getting ready for turbo installation I installed my Reverant built MSPNP in my 10AE and have been learning to tune. Using VEAL to autotune my AFR's with great sucess or so I thought. My AFR is pretty damn close to the target table and was never pig rich or super lean. My WB gave me an E8 code indicating the sensor timing was off. Figuring the tune was rough on the sensor I bought a new one and all seemed well. For about 30 minutes. Got another E8 code. All wiring looks fine. I have searched the net and this seems to be a common problem.

I am wondering if anyone has heard of this or knows a good fix? Should I use a better WB O2?

Thanks in advance!
Amellrotts is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2013, 10:56 AM   #2
Senior Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Apr 2011
Location: Volo, IL
Posts: 1,247
Total Cats: 140
Default

Are you using the factory bung?

I used to get that code every time I did a high power/speed run. Someone on another forum said that E8 is common when the sensor gets too hot. I moved the sensor downstream and I haven't had the code show itself since.
dieselmiata is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2013, 11:01 AM   #3
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Oct 2011
Location: Hickory, NC
Posts: 683
Total Cats: 3
Default

Thanks, I have the bung at the end of my header just in front of the cat so I don't think it is getting too hot. I have searched and it looks like this is a common problem. Maybe I can get an extender?
Amellrotts is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2013, 10:46 AM   #4
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

You need to extend the bung or build a heatsink for the sensor. Building a heatsink is simple and free if you have a piece of scrap aluminum or copper. Directions are shown in the Innovate manual.

I have had to build heatsinks on a couple of my cars. The extended bung is sexier but $$$.
Ben is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2013, 12:24 PM   #5
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Oct 2011
Location: Hickory, NC
Posts: 683
Total Cats: 3
Default

Thanks Ben! The sensor is already screwed into a pretty long bung. If you think it is worth a try I will go to the store and buy an extender? Please, tell me more about the heat sink. Can you post a picture?
Amellrotts is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2013, 01:22 AM   #6
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2009
Location: TN
Posts: 328
Total Cats: 4
Default

Do you have the LC1 wired to turn on from 12v switched or 12v accessory (key position)? It is possible to shock the sensor if it warms up before the engine is started from cold, which leads to the dreaded e8 code. I destroyed a Bosch sensor this way. If this is not the cause then you can also try downgrading the LC1's firmware and/or use the heatsink.
southernmx5 is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2013, 01:19 PM   #7
Elite Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Mar 2008
Location: Granbury, TX
Posts: 6,008
Total Cats: 583
Default

Search is your friend!!

https://www.miataturbo.net/megasquir...-lc-1-a-58873/

I've been running beta firmware 1.20 with no issues for 2 years.
hornetball is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Lurker Intro and Brief-ish Build Summary Ted75zcar Meet and Greet 10 08-05-2015 08:41 PM
MTX-L reading off after calibration v01canic MEGAsquirt 14 07-11-2013 01:41 PM
War and Peace . . . Me and my LC-1 hornetball MEGAsquirt 7 06-07-2012 12:14 PM
Innovate LC-1 Trouble NateTheShake ECUs and Tuning 6 07-26-2010 07:29 PM
How do you edit an MSQ file? IcantDo55 MEGAsquirt 6 03-12-2008 01:16 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 01:16 PM.