Installed 1.8 injectors.. running lean? - Page 2 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Engine Performance This section is for discussion on all engine building related questions.
Sponsored by:
Sponsored by:

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 12-01-2012, 10:54 AM   #21
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

Quote:
Originally Posted by AdoboMiata View Post
I took it for a drive, it seems fine when I'm not hitting boost (even when the rpm is past 4) but when I hit boost (pedal to the medal) it starts to lean out.
so close the needle valve on the FMU... this isnt hard.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2012, 02:26 PM   #22
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 380
Total Cats: -17
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
so close the needle valve on the FMU... this isnt hard.
I closed it. We'll see if it makes a difference. lol
AdoboMiata is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2012, 01:51 AM   #23
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 380
Total Cats: -17
Default

I "retuned" the fpr. With the line on it's 38. With the line off it's 50. I had to adjust it a little. I took it out for a drive, did a pedal to medal check and it still started to Lean.
AdoboMiata is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2012, 10:04 AM   #24
AFM Crusader
iTrader: (18)
 
olderguy's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Wayne, NJ
Posts: 4,438
Total Cats: 84
Default

Either get the MS working or put an O2 clamp on it.
olderguy is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2012, 10:11 AM   #25
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

Quote:
Originally Posted by AdoboMiata View Post
I "retuned" the fpr. With the line on it's 38. With the line off it's 50. I had to adjust it a little. I took it out for a drive, did a pedal to medal check and it still started to Lean.
what fuel pressure is it hitting in boost?
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 01:00 AM   #26
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 380
Total Cats: -17
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
what fuel pressure is it hitting in boost?
That I didn't get to check yet. Last time I checked it when I still had the 1.6 injectors on, it was 77psi. Anyways, I wanted to double check on the injectors. I sprayed some brake cleaner on all the injectors. Injector 2,3,4 are good, but injector #1 (closes to the firewall) made my car stall a bit. This could be the problem. Vacuum leak? Should I double gasket the bottom part? O-ring on top and bottom (from the fuel rail and to the manifold?
AdoboMiata is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 09:27 AM   #27
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

that would be a vacuum leak. probably the insulator into the head.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 03:29 PM   #28
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 380
Total Cats: -17
Default

I installed new gaskets, o ring, gromets, etc. I sprayed brake clean on the manifold part and there was no leaks. Took it out for a drive and did a pedal to medal test; the car started to lean. At idle, it's idling at 13.4. Rich. O.o. Anyways, I'm going to play around with the mspnp, I got some spare time today.
AdoboMiata is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 03:31 PM   #29
Elite Member
iTrader: (3)
 
concealer404's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 8,465
Total Cats: 782
Default

I'm so confused. Do you have a Megasquirt, FMU, or...... both?
concealer404 is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 03:37 PM   #30
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 380
Total Cats: -17
Default

Quote:
Originally Posted by concealer404 View Post
I'm so confused. Do you have a Megasquirt, FMU, or...... both?
I was using the FMU to get my car moving thus having the stock parts on (ecu, maf, etc). I noticed it leaned when I was "flooring it". There was a leak from injector one. I replaced the gaskets and spray brake cleaner to check (yes, the car was idling and was at warm temp) for leaks and it didn't droop. I took it out for a drive and it still leaned when i floored it. Since I have free time today, I'll go play around with my e-manage.
AdoboMiata is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 03:37 PM   #31
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

Quote:
Originally Posted by concealer404 View Post
I'm so confused. Do you have a Megasquirt, FMU, or...... both?
doesnt matter. too busy to bother tuning either/or.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 04:02 PM   #32
Junior Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Pickens, SC
Posts: 125
Total Cats: -82
Default

could the fuel settings be set to the 1.6 injectors? You need to get that thing on a dyno tune before you burn your rings or scorch a piston.
Jdilla is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 04:25 PM   #33
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 380
Total Cats: -17
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
doesnt matter. too busy to bother tuning either/or.
I didn't touch the spark tables nor the coolant related air density... If this file is crap.. please correct it.. :[
Attached Files
File Type: msq MEGA2.MSQ (35.0 KB, 76 views)
AdoboMiata is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 04:26 PM   #34
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 380
Total Cats: -17
Default

Quote:
Originally Posted by Jdilla View Post
could the fuel settings be set to the 1.6 injectors? You need to get that thing on a dyno tune before you burn your rings or scorch a piston.
Interesting..
AdoboMiata is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 04:28 PM   #35
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

Quote:
Originally Posted by AdoboMiata View Post
I didn't touch the spark tables nor the coolant related air density... If this file is crap.. please correct it.. :[

wait, so you're using the MS AND FMU?!
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 04:36 PM   #36
Elite Member
iTrader: (2)
 
triple88a's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 9,131
Total Cats: 598
Default

LOL I've been following his progress for a while. I keep waiting for the blown motor thread.
triple88a is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 04:39 PM   #37
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 380
Total Cats: -17
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
wait, so you're using the MS AND FMU?!
noo.. I used the fmu with the stock ecu to get around because I needed a vehicle to drive to get parts at an auto store. I removed the mspnp at that to time cause it wasn't tuned properly yet. When I ran the mspnp, I removed the FMU, st fuse, throttle body position sensor, o2 sensor, and the wastegate arm. That post was my .msq file.. just letting you know that I try to make time to tune it.
AdoboMiata is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 04:41 PM   #38
Elite Member
iTrader: (3)
 
concealer404's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 8,465
Total Cats: 782
Default

Quote:
Originally Posted by AdoboMiata View Post
I was using the FMU to get my car moving thus having the stock parts on (ecu, maf, etc). I noticed it leaned when I was "flooring it". There was a leak from injector one. I replaced the gaskets and spray brake cleaner to check (yes, the car was idling and was at warm temp) for leaks and it didn't droop. I took it out for a drive and it still leaned when i floored it. Since I have free time today, I'll go play around with my e-manage.
AND an e-manage?!?! o_O



Alright, i can only offer ONE piece of advice in this thread because my brain has been overfilled with ****.


Ready for it? It's important.

Pick ONE solution and stick with it. Do NOT touch anything else until you've figured it out.
concealer404 is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 04:41 PM   #39
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 380
Total Cats: -17
Default

Quote:
Originally Posted by triple88a View Post
LOL I've been following his progress for a while. I keep waiting for the blown motor thread.
thanks...
AdoboMiata is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 04:42 PM   #40
Elite Member
iTrader: (2)
 
triple88a's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 9,131
Total Cats: 598
Default

You dont need boost to "get around". Stop ******* with the FPR before you blow something.
triple88a is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cannot set Base Timing to 10* Elfering MEGAsquirt 50 10-05-2015 09:04 AM
3rd Time's a Charm...hopefully. zephyrusaurai Meet and Greet 2 09-28-2015 11:59 PM
wiring wideband ground to battery terminal btabor ECUs and Tuning 10 09-28-2015 06:33 PM
Another Alternator thread ihiryu General Miata Chat 9 09-28-2015 11:22 AM
Help Rough Idle Backwoodsballer General Miata Chat 0 09-04-2015 07:39 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 08:27 AM.