Making boost at idle!!!! - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Engine Performance This section is for discussion on all engine building related questions.
Sponsored by:
Sponsored by:

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 01-09-2011, 05:00 PM   #1
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: MONROE CT
Posts: 1,100
Total Cats: 2
Default Making boost at idle!!!!

So i had the intercooler pipe off with the car idling and my AEM truboost gauge was reading -15 witch is normal. Once i put the intercooler pipe back on my gauge went to -9. So i was like WTF and took it back off and the gauge went back to -15. So i had a friend come over who knows about the microtech standalone i have and rotary's. He said the timing is spot on and my ecu looks like everything is right. Its funny when the car is idling you can hear the turbo and it sounds like it is trying to boost lol. The turbo that was on the car before was smaller and journal bearing but had the same size A/R housing i am running with the new HTA3582r turbo. So i guess this show how much better ball bearing turbos are vs journal bearing turbos.

Last edited by miatamike203; 01-09-2011 at 05:06 PM. Reason: edit some stuff to make easier to read.
miatamike203 is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2011, 05:04 PM   #2
Tour de Franzia
iTrader: (6)
 
hustler's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Republic of Dallas
Posts: 29,114
Total Cats: 351
Default

what?
hustler is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2011, 05:06 PM   #3
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: MONROE CT
Posts: 1,100
Total Cats: 2
Default

Yeah hustler my turbo is boosting at IDLE!!!
miatamike203 is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2011, 05:15 PM   #4
Elite Member
iTrader: (13)
 
Join Date: Dec 2009
Location: Fraser Valley, British Columbia
Posts: 2,502
Total Cats: 13
Default

not possible.

you have a restriction in your piping or intercooler.

seriously... I can`t believe this is actually a thread.

low vaccum on rotaries also indicates low compression. have fun with that, if that`s the issue. there`s a reason I sold my FD.
falcon is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2011, 05:20 PM   #5
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: MONROE CT
Posts: 1,100
Total Cats: 2
Default

Falcon we did a comp test cam back 90psi and 87psi. The only thing we where able to come up with is the .63AR 5 bolt back housing is too small. when the pipe is off its normal once i put it on back to -9. It drives fine and has lots of power boost comes on crazy fast.

YES I SAID 90PSI, is normal for rotary's.
miatamike203 is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2011, 05:23 PM   #6
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: MONROE CT
Posts: 1,100
Total Cats: 2
Default

Ill go take a video for you people be right back.
miatamike203 is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2011, 05:24 PM   #7
Elite Member
iTrader: (13)
 
Join Date: Dec 2009
Location: Fraser Valley, British Columbia
Posts: 2,502
Total Cats: 13
Default

90PSI is kind of low. All my REW`s were always in the 110-120PSI mark. I`ve been around rotaries for years, so I`m not talking out of my ***.
falcon is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2011, 05:25 PM   #8
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 36,174
Total Cats: 2,575
Default

if your blow off valve is open at idle it should be venting through it.
if its not you need to figure out why not
18psi is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2011, 05:42 PM   #9
Elite Member
iTrader: (13)
 
Join Date: Dec 2009
Location: Fraser Valley, British Columbia
Posts: 2,502
Total Cats: 13
Default

Exaclty. This is not physically possible. Your throttle body is closed at idle so I am still not understanding how it is `boosting` at idle.
falcon is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2011, 05:51 PM   #10
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: MONROE CT
Posts: 1,100
Total Cats: 2
Default

Quote:
Originally Posted by 18psi View Post
if your blow off valve is open at idle it should be venting through it.
if its not you need to figure out why not
My bov is closed when idling.
Quote:
Originally Posted by falcon View Post
Exaclty. This is not physically possible. Your throttle body is closed at idle so I am still not understanding how it is `boosting` at idle.
Turns out one of my ITB's was very slightly loose once i tightened it up vac went back up to -15.

I do have a nice video i took after i fixed the itb that im uploading now tho.
miatamike203 is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2011, 05:54 PM   #11
Elite Member
iTrader: (13)
 
Join Date: Dec 2009
Location: Fraser Valley, British Columbia
Posts: 2,502
Total Cats: 13
Default

There you go. I figured that was the issue.
falcon is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2011, 05:57 PM   #12
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: MONROE CT
Posts: 1,100
Total Cats: 2
Default

miatamike203 is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2011, 06:00 PM   #13
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 36,174
Total Cats: 2,575
Default

badass...can't wait for some WOT pulls
18psi is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2011, 06:02 PM   #14
Elite Member
iTrader: (13)
 
Join Date: Dec 2009
Location: Fraser Valley, British Columbia
Posts: 2,502
Total Cats: 13
Default

At 00:08-00:10 seconds there is something sparking in your engine bay right below the turbo. Might want to look into that....
falcon is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2011, 06:05 PM   #15
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: MONROE CT
Posts: 1,100
Total Cats: 2
Default

That would be the open wastegate LOL =]
miatamike203 is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2011, 06:23 PM   #16
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,833
Total Cats: 1,786
Default

-9psi = NEGATIVE PRESSURE.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2011, 06:34 PM   #17
Elite Member
iTrader: (24)
 
Join Date: Jul 2007
Location: Cypress, TX
Posts: 3,778
Total Cats: 35
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
-9psi = NEGATIVE PRESSURE.
Times 9000. The failure of this thread makes me Lol.
Bryce is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2011, 11:47 PM   #18
Junior Member
 
Join Date: May 2009
Location: Bay Area, CA and Portland, OR
Posts: 105
Total Cats: 0
Default

So the OP has really found that manifold vacuum decreases when he hooks up his IC set up. In effect he has determined that there is a vac leak in the IC system.
gaius49 is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2011, 11:55 PM   #19
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: MONROE CT
Posts: 1,100
Total Cats: 2
Default

One of my ITB's was loose but very little
miatamike203 is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2011, 12:56 AM   #20
Junior Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Grayslake IL
Posts: 410
Total Cats: 2
Default

Its a spinning turbine, its going to move air as long as it is spinning.
Aricjm15 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 57 07-19-2017 05:11 PM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
Noob to Miataturbo from MA JxPhan Meet and Greet 3 10-02-2015 03:17 AM
Going back to stock. Need some 1.6 parts. Trent WTB 2 10-01-2015 01:15 PM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 04:47 AM.