Rough Cold Start Up. Runs Fine Once Warm. - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Engine Performance This section is for discussion on all engine building related questions.
Sponsored by:
Sponsored by:

Rough Cold Start Up. Runs Fine Once Warm.

Old 10-19-2013, 01:58 PM
  #1  
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 145
Total Cats: -3
Default Rough Cold Start Up. Runs Fine Once Warm.

Lately have been having issues when starting my car on a cold start up. I will turn over the car somewhere around 3-5 times while holding the gas down a bit. Once on, the car will have a rough idle to the point of stalling and it has stalled if the gas isn't held down. When driving it will lack acceleration and blowing out smoke until it warms up where it runs like it didn't even happen.

The car uses somewhere around 5 quarts of oil every 2 weeks, rings are just jacked up. I have cleaned the MAF, IACV, and the EGR valve. Replaced the spark plugs with cables. Just today something came to mind if it could possibly be one of the coolant temp sensors that's causing the problem?
modusoperandi is offline  
Old 10-19-2013, 02:02 PM
  #2  
VladiTuned
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 35,080
Total Cats: 3,115
Default

Originally Posted by modusoperandi View Post
Lately have been having issues when starting my car on a cold start up. I will turn over the car somewhere around 3-5 times while holding the gas down a bit. Once on, the car will have a rough idle to the point of stalling and it has stalled if the gas isn't held down. When driving it will lack acceleration and blowing out smoke until it warms up where it runs like it didn't even happen.

The car uses somewhere around 5 quarts of oil every 2 weeks, rings are just jacked up. I have cleaned the MAF, IACV, and the EGR valve. Replaced the spark plugs with cables. Just today something came to mind if it could possibly be one of the coolant temp sensors that's causing the problem?
and you're asking us what we think is the problem?

check the taillights, that's probably it
18psi is offline  
Old 10-19-2013, 02:08 PM
  #3  
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 145
Total Cats: -3
Default

I'm well aware of the issue of it using 5 quarts nearly every 2 weeks. I'm broke right now to even go ahead & get a swap for it. I'm trying to just keep it running long enough until I can get an engine from who knows where. I wasn't having any issues with starting the car a couple weeks back.
modusoperandi is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
curly
MEGAsquirt
11
09-22-2015 12:54 PM
AdoboMiata
MEGAsquirt
4
09-22-2015 03:32 AM
huesmann
MEGAsquirt
19
09-16-2015 08:11 PM
compuw22c
MEGAsquirt
4
09-12-2015 08:42 PM
Backwoodsballer
General Miata Chat
0
09-04-2015 07:39 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Rough Cold Start Up. Runs Fine Once Warm.


Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.