1996 niiata issues i am stumped. - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

General Miata Chat A place to talk about anything Miata

1996 niiata issues i am stumped.

Old 03-09-2007, 03:52 PM
  #1  
:(
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2006
Location: nowhere
Posts: 8,254
Total Cats: 2
Talking 1996 Miata issues i am stumped.

Ok so my dad's stock 1996 miata is having some issues. currently
It will not start or idle.
It will turn over and fire.
It has good compression on all cylinders
The timming belt looks OK
The fuel pump has been changed for a known good one.
New fuel filter
Coils speck out on ohm's
Plugs are new
Plug wires speck out on ohms
Car has 98K miles on it.

Bad stuff that happened just before.
Heater hose failure folowed by an attempt to get the car home. Car made it about 1 mile before the temp gauge said uh ohh and the car was promptly pulled over into a gas station where repairs where effected. Upon refilling the Rad and replacing the failed line. The car ran fine, all the way home 13 miles or so. During the repair process the CAS was removed and replaced for better clearance to the heater lines. Fast forward about 1 week car has been sitting, and the car now doesn't reach any more than 6K rpm and makes little top end power, timming is checked and set but the issue still isnt fully resolved.
Driving continues until the rpm ceiling lowers itself agian to 4k rpm with little power increase past 2.5k rpm. After parking and trying to restart the car now has a no power and limps home. Once home the fuel pump is replaced plug wires are checked plugs are replaced, and all general electrical connections or checked to the best of my knowledge. But the engine will not start. Now this morning the FP is replace with a known good walboro FP and it still wont start. The valvel cover is removed to confirm TB is in one peice and look for any missing teeth etc (everything turn fine). So i have no friggin idea where to go next i have spark i have fuel and i have real good compression but no amount of twisting the cas etc will get the car running agian. Anybody wanna lemme know what could be wrong? Or if there is something i missed?
Thanks in advance for any input guys i will consider and try any and all inputs i am desperate and running out of ideas.


I got it fixed Go to the last post to see how.

Last edited by magnamx-5; 04-21-2007 at 06:09 PM. Reason: Updated
magnamx-5 is offline  
Old 03-09-2007, 04:18 PM
  #2  
y8s
2 Props,3 Dildos,& 1 Cat
iTrader: (8)
 
y8s's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Fake Virginia
Posts: 19,119
Total Cats: 477
Default

is it out of gas?
y8s is offline  
Old 03-09-2007, 04:18 PM
  #3  
:(
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2006
Location: nowhere
Posts: 8,254
Total Cats: 2
Default

nope half a tank of gas. sorry forgot that part.
magnamx-5 is offline  
Old 03-09-2007, 05:20 PM
  #4  
:(
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2006
Location: nowhere
Posts: 8,254
Total Cats: 2
Default

Anybody Bueler Bueler come on guys. some one has to have an idea somewhere.
magnamx-5 is offline  
Old 03-09-2007, 05:25 PM
  #5  
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,651
Total Cats: 111
Default

If it were older, I'd say crank failure, cuz your story sounds exactly like what happens with a short nose crank takes a dump.

Let it turn over a bunch then pull a plug out and inspect it. If it's wet, you're getting gas. Rest the plug somewhere and put a screwdriver next to the electrode. Have someone else crank the car over while you watch for spark.

Have you checked the main fuses?
__________________
DIYAutoTune.com Tech Support
10AE-T|BEGi S4|MSPNP-Pro EMS|Enthuza Duals|6UL|Etc
Track Rat|2001|VVT|MS3-Pro EMS|Enthuza|Exocet in Progress

Originally Posted by concealer404 View Post
Buy an MSPNP Pro, you'll feel better.
Ben is offline  
Old 03-09-2007, 05:37 PM
  #6  
:(
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2006
Location: nowhere
Posts: 8,254
Total Cats: 2
Default

yep gettin gas and spark. but not running
magnamx-5 is offline  
Old 03-09-2007, 05:39 PM
  #7  
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,651
Total Cats: 111
Default

well if you were getting gas and spark, it would run. :gay:

next suspect is the CAS since you dicked with it. Does the tach work?
__________________
DIYAutoTune.com Tech Support
10AE-T|BEGi S4|MSPNP-Pro EMS|Enthuza Duals|6UL|Etc
Track Rat|2001|VVT|MS3-Pro EMS|Enthuza|Exocet in Progress

Originally Posted by concealer404 View Post
Buy an MSPNP Pro, you'll feel better.
Ben is offline  
Old 03-09-2007, 05:41 PM
  #8  
:(
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2006
Location: nowhere
Posts: 8,254
Total Cats: 2
Default

yes as far as i can tell it moves when i crank it.
magnamx-5 is offline  
Old 03-09-2007, 05:45 PM
  #9  
I'm Miserable!
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2005
Location: Columbia, SC
Posts: 853
Total Cats: 0
Default

if you got fuel, spark and compression, it's gotta be timing, either spark or mechanical.

did you test for spark on all cylinders?
SloS13 is offline  
Old 03-09-2007, 05:53 PM
  #10  
:(
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2006
Location: nowhere
Posts: 8,254
Total Cats: 2
Default

yes
magnamx-5 is offline  
Old 03-09-2007, 06:04 PM
  #11  
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,651
Total Cats: 111
Default

CAS :gay:
__________________
DIYAutoTune.com Tech Support
10AE-T|BEGi S4|MSPNP-Pro EMS|Enthuza Duals|6UL|Etc
Track Rat|2001|VVT|MS3-Pro EMS|Enthuza|Exocet in Progress

Originally Posted by concealer404 View Post
Buy an MSPNP Pro, you'll feel better.
Ben is offline  
Old 03-09-2007, 06:13 PM
  #12  
:(
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2006
Location: nowhere
Posts: 8,254
Total Cats: 2
Default

How could it be messing up. Could it be blown or is there a wrong way to put it back on?
magnamx-5 is offline  
Old 03-09-2007, 06:20 PM
  #13  
y8s
2 Props,3 Dildos,& 1 Cat
iTrader: (8)
 
y8s's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Fake Virginia
Posts: 19,119
Total Cats: 477
Default

Originally Posted by magnamx-5 View Post
During the repair process the CAS was removed and replaced for better clearance to the heater lines. Fast forward about 1 week car has been sitting, and the car now doesn't reach any more than 6K rpm and makes little top end power, timming is checked and set but the issue still isnt fully resolved.

check timing again.

check timing belt for tooth slippage.
y8s is offline  
Old 03-09-2007, 10:57 PM
  #14  
Elite Member
iTrader: (3)
 
Join Date: May 2006
Location: Houston, TX
Posts: 2,895
Total Cats: 0
Default

check the firing order of the plug wires... maybe you didn't get them back in the right places. you do know that the 1.6 and 1.8L had a different plug pattern right? Setting your dad's 1.8 to match your 1.6 won't work.
Arkmage is offline  
Old 03-10-2007, 01:29 AM
  #15  
Senior Member
iTrader: (1)
 
miataspeed1point6's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Detroit
Posts: 1,234
Total Cats: 0
Default

I screwed up the plug order on a Geo I used to own, it would crank and had fuel and spark but wouldn't run. Checked the wires and sure enough first try it started right up.
miataspeed1point6 is offline  
Old 03-10-2007, 10:42 AM
  #16  
:(
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2006
Location: nowhere
Posts: 8,254
Total Cats: 2
Default

yep i used the 1.8 firing order. as per my haynes manual.
magnamx-5 is offline  
Old 03-13-2007, 12:23 PM
  #17  
:(
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2006
Location: nowhere
Posts: 8,254
Total Cats: 2
Default

timming belt and water pump chaanged Crank angle sensor looks iffy though so it is getting replaced as well once that is in right we should be in business, i hope.
magnamx-5 is offline  
Old 03-13-2007, 02:15 PM
  #18  
I'm Miserable!
 
Join Date: Dec 2006
Location: Cary, NC
Posts: 76
Total Cats: 0
Default

Possible to have the CAS 180 off?


Jason
FSTASNTZ is offline  
Old 03-13-2007, 02:30 PM
  #19  
Elite Member
iTrader: (3)
 
Join Date: May 2006
Location: Houston, TX
Posts: 2,895
Total Cats: 0
Default

Originally Posted by FSTASNTZ View Post
Possible to have the CAS 180 off?


Jason
nope... the pins are slightly off center, it will only go in one direction.
Arkmage is offline  
Old 03-13-2007, 02:33 PM
  #20  
I'm Miserable!
 
Join Date: Dec 2006
Location: Cary, NC
Posts: 76
Total Cats: 0
Default

Originally Posted by Arkmage View Post
nope... the pins are slightly off center, it will only go in one direction.
They said the same thing about Honda distributors, and I have seen them 180 off many times. Worth checking.


Jason
FSTASNTZ is offline  

Quick Reply: 1996 niiata issues i am stumped.


Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.